Heart Icon

Virka tillsammans med barn

Virkning är den perfekta höstlovsaktiviteten och ni får en fin virkstund tillsammans samtidigt som ni skapar något användbart. Virkning dessutom tränar motoriken hos oss och ökar kreativiteten, men hur ska man tänka om man vill lära barn att virka? Här kommer några tips från oss:

Arrow Icon

1. Hitta ett projekt som ni båda vill göra

Det roligaste är om ni hittar ett projekt som båda gillar och något som barnet verkligen vill virka. På så sätt är ni båda delaktiga och virkar samma sak. Det blir en rolig stund tillsammans. Vårt tips på mönster är den virkade axelväskan, som består endast av två olika typer av maskor. Då kan ni göra en varsin väska samtidigt och det är användbart för båda två. Välj inte ett mörkt garn, det är viktigt att ni ser maskorna tydligt.

Virkade axelväskor i olika garn, från vänster till höger: EKO Mini, Braided rope 3mm, EKO Medium & Braided rope 5mm.


2. Välj rätt garn

I vårt mönster på axelväskan används EKO braided rope 5mm men det kan vara lite hårt att virka med i början. I detta fall rekommenderar vi garnet EKO Mini och virknål 7 mm. Väljer du EKO mini kan ni göra kedjan i början längre eller kortare för att anpassa storleken på ett enkelt sätt, och även virka fler rader till kedjan.

EKO Mini i färgen "Cacao"

3. Tålamod

Att lära sig virka innebär att repa upp och börja om ibland. Det är helt normalt och inga konstigheter alls. Ta den tiden ni behöver, ha tålamod, ta en paus och börja sedan igen. Ta det i barnens takt och låt det ta den tid som behövs. Viktigt att att virkningen inte blir stress eller press. Och glöm inte att ge beröm!

Den virkade grytlappen är också en bra nybörjarprodukt, tack vare sitt tjocka garn och enkelt mönster


4. Videoinstruktioner

Att kolla på Youtube tillsammans och virka efter instruktionerna är ett bra nybörjartips, det är lättare i början att kolla än att läsa sig till instruktionen. Ha datorn eller padda nära er och kolla tillsammans och virka varje steg tillsammans.

Alla MYO's instruktioner hittar du på vår Youtube-kanal, sök med namnet MYO Make Your Own

Vi från MYO önskar er trevligt höstlov och många mysiga virkstunder tillsammans!

Lizette By