Heart Icon

Minska stress med hantverk - 5 tips

Att hålla på med hantverk, oavsett om det är stickning, virkning eller makramé, har många positiva effekter som minskar stress och ökar kreativitet. Läs här hur hantverk kan hjälpa även dig att känna dig mindre stressad.

Arrow Icon

Att hålla på med hantverk har många positiva effekter på oss och är på många sätt bra för vår mentala hälsa. Hantverk kräver koncentration, vilket främjar mindfulness och fokus, och de repetativa rörelserna man gör har en lugnande effekt för kroppen och löser ut seratonin som är kroppens eget "må bra"-hormon. Därför är det absolut värt att testa hantverk som behandling och hjälp mot stress, även om du är total nybörjare.

Här nedan listar vi fem enkla tips på hur du kan må bra av att skapa själv, och känna dig lugn i processen när du håller på att lära dig!

1) Välj ett projekt som är tillräckligt enkelt

Många gör misstaget att man väljer för svårt projekt, och då går det tyvärr fel redan där. Att lära sig ett större projekt, till exempel stickad tröja, kräver fokus och tålamod. Om man redan känner sig stressad och är osäker på om man klarar av att läsa instruktionerna, kan ett projekt som är svårt i sig orsaka stress. Därför ska du lära dig genom att välja ett nybörjarvänligt projekt som inte tar för lång tid att göra, och där du snabbt kan se resultat.

2) Släpp prestige

Det ska vara kul att skapa, och ofta tar det tid att lära sig något nytt. Var snäll mot dig själv och tänk inte att din första produkt måste vara perfekt. Att få igång motoriken i händerna tar lite tid, så ha tålamod! 

3) Skapa i miljöer du tycker om

Att virka hemma i soffan är hur mysigt som helst, men det finns även andra ställen där du kan göra det. Ute i solen, på en resa, på tåget eller tunnelbanan - som du ser så kan man vara kreativ även med val av plats! Det fina med att ha en virkning med sig när man t.ex. åker till jobbet är att man spenderar mindre tid framför mobilskärmen under resan. Att minska skärmtiden är ändå något dom flesta av oss vill göra för att känna sig mindre stressade.

4) Välj den typen av instruktion som bäst passar dig

När du är nybörjare är det viktigt att du har en bra instruktion till det du håller på att skapa. Vissa föredrar att lära sig med videoinstruktioner, medans andra gärna läser text och tittar på bilder. I MYO's nybörjarkits har vi valt att ha med båda för att hjälpa dig med allt vi kan så du lyckas med ditt första projekt, och får en positiv första upplevelse av skapandet. Alla DIY-kits hittar du här: 

https://makeyourown.se/pages/alla-diy-kits-for-virkning-makrame

5) Skapa tillsammans med vänner

En klassisk syjunta med vännerna är faktiskt väldigt trevligt! Då kan ni också hjälpa varandra ifall någon fastnar med sitt projekt. Ibland händer det saker i livet som orsakar tillfällig stress, och ett skapandstund tillsammans kan hjälpa till att även diskutera om dom sakerna så du får tips och råd, inte bara för virkning. Bjud in dina vänner till en skapandestund tillsammans, eller gå till ett mysigt café där ni kan virka tillsammans.