Heart Icon

Lär dig virka

En nybörjarguide för vad du behöver för att börja virka och några tips på hur du kommer igång med virkning!

Arrow Icon

Vad är virkning?

Virkning är ett hantverk som innebär att man använder en krok och garn eller andra fibrer för att skapa ett tyg genom att låsa ihop öglor av garn. Det liknar stickning, men istället för att använda två nålar för att skapa tyget, använder virkare en enda krok. Virkning kan användas för att skapa ett brett utbud av föremål, inklusive kläder, accessoarer, heminredning och leksaker.

Virkning som skapandeteknik passar särskilt bra för de som är nybörjare i hantverk, eftersom man bara arbetar med en hand. Man har också bara en ögla runt virknålen, vilket gör att man inte tappar maskor lika lätt som när man t.ex. stickar. Därför är virkning en mycket bra teknik för dig som vill lära dig hantverk! 

Hur lär man sig virkning?

För en som aldrig har virkat kan språket som används i traditionella virkmönster vara lite svårt att förstå. Mönster för virkning skrivs ofta på ett sätt som innehåller en del specialtecken och förkortningar. Därför är det bra att leta gratis mönster på nätet samt videoinstruktioner, som hjälper dig att förstå hur du ska göra dom olika maskorna och momenten. Välj någonting enkelt som första projekt, så att du inte tröttnar och ger upp för fort.

Vi på Make Your Own har tagit fram så kallade DIY-kits som inkluderar allt en nybörjare behöver för att komma igång; garn, virknål, skriftlig instruktion samt en påse man kan förvara sitt arbete i. Vi vill att allas upplevelse av att börja virka ska vara så bra som möjligt, och därför är produkterna också tillräckligt enkla så att man blir klar med sitt första projekt på mindre än 10 timmar.

Alla MYO's DIY-kits, med virkning som metod, hittar du här: https://makeyourown.se/collections/lar-dig-virka

DIY-kit: Virkad korg

Hur väljer man rätt garn och virknål? 

Att garnet passar till projektet du håller på med är A & O i virkning. Annars kommer resultatet inte att bli som du har tänkt dig. På garnets etikett står det oftast vilken storlek på virknål man ska använda, men hittar du inte informationen kan du också prova dig fram. Virknålar finns i olika storlekar, allt ifrån 1mm till 20mm i tjocklek.

Alla MYO's mönster här på community-sidan inkluderar informationen om vilket garn och virknål du ska ha till ditt projekt, när du har klickat på bilden på det du vill skapa. På så sätt är det enkelt för dig att välja rätt material och verktyg. Våra EKO-garn är gjorda av 80% återvunnet bomull, och är mjuka och enkla att använda. Dessa garn passar bäst till inredningsprodukter som korgar, krukor, dukar, mattor etc. Våra virknålar är gjorda av bambu-träd vilket gör dom enkla och sköna att hantera.

EKO Medium "Tube yarn" 1000g

Hur håller man i virknålen? 

Börja med att hålla din virknål som om du skulle hålla i en penna, med tummen och pekfingret och klämma ihop kroken vid den lilla fördjupningen i mitten som kallas fingerhåll. Du kan föra ditt tredje finger uppåt mot toppen av kroken för komfort och kontroll. Kroken kommer att vridas något mot dig, men den bör inte vara vänd nedåt eller uppåt.

DIY-kit: VIrkad korg

Hur gör man en dragknut?

Att knyta en dragknut på virknålen är en av de allra första sakerna du behöver veta för att komma igång med att virka. Det är så du lägger garnet på kroken så att du kan börja virka. Vrid och ögla snabbt garnet på kroken, linda garnet under kroken och dra det genom öglan för att dra åt. Oroa dig inte om det är besvärligt i början; bara fortsätt öva så blir det lättare.

Hur man gör enkel dragknut

Hur virkar man en kedja? 

Väldigt många virkprojekt börjar med kedjan och därför är den bra att lära sig. Kedjan är väldigt enkel att virka; När du har dragknuten runt din virknål, hakar du fast garnet och drar igenom. Sedan upprepar du detta tills du är nöjd med kedjans längd eller har den mängden maskor som det står på instruktionen.