Virkad grytlapp 2

Virka en grytlapp med vacker struktur

I denna video kommer vi att virka en grytlapp som har en vacker struktur och står mot värme. Denna grytlapp är en perfekt som present! Du kan virka grytlappen i många av våra garner, till exempel EKO Medium, EKO Mini eller EKO Nano. Grytlappen är enkel att virka och alla moment visas i instruktionsvideon.

Garnåtgång: Ca 120 g EKO Medium Tube Yarn beroende på hur stor du väljer att virka den.

Ladda ner PDF
Vi använder:
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.

What’s a Rich Text element?

Så här gör du

Lizette By
(3.5 stars) • 10 reviews
Lägg till på MYO.se
makeyourown.se
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Steg 1

Kom igång

Börja med att göra en enkel ögla runt virknålen. Ett sätt du kan göra detta på är att vira garnet runt pekfingret och långfingret och sedan dra upp garnet så att öglan låser sig när du drar åt. Lämna ca 15 cm svans.

Kedjan 

Justera öglans storlek runt din virknål. Nu ska vi börja att virka på kedjan, använd virknålen och fånga upp garnet med den änden som kommer från garnrullen (du har tillfälligt 2 öglor på virknålen) fånga upp garnet igen och dra igenom så en ögla bildas (första öglan). Gör detta tills du totalt har 16 maskor på din kedja. Du kan virka fler öglor om du vill ha en större grytlapp eller färre om du vill virka en liten grytlapp (eller ett glasunderlägg).

Tänk på att grytlappen inte blir lika stor som kedjan, den kommer bli mindre.

Steg 2

Rad 2

Nu ska du börja följa kedjan tillbaka och virka rad 2. Hoppa över den första öglan (som håller i din virknål) och börja med att gå ner i den öglan som kommer efter. Fånga upp garnet och dra igenom allt direkt (smygmaskor). Upprepa detta 14 gånger till så du har 15 maskor på rad 2 (det skall alltid vara en färre än antalet på kedjan). När du gjort detta 15 gånger så gör en enkel lös ögla. Nu vänder du arbetet och fortsätter med nästa rad.

OBS! Om du glömmer lägga till en lös ögla innan du vänder arbetet så kommer sidan på grytlappen bli ojämn.

Steg 3

Rad 3

Nu när du vänt ditt arbete så ska vi virka tillbaka. Precis som på rad 2 så hoppar du över den första öglan och börjar i den andra maskan.

Vi ska virka smygmaskor i endast bakre loopen/maskbågen. Kolla på maskorna, de har två rader/loops, gå ner i endast den bakre och hämta upp garn och dra igenom båda direkt. Virka totalt 15 stycken smygmaskor i bakre maskbågen. Avsluta raden med en enkel lös ögla innan du vänder arbetet.

OBS! Tänk på att inte virka för hårt, då kommer det bli alldeles för tight att dra igenom.

Fortsätt nu virka följande rader som rad 3. Virka tills grytlappen är fyrkantig.

Steg 4

Loopen

När du har virkat sista raden så börjar du virka lösa öglor, virka så många som du önskar för att få den hängande öglan så stor som du vill. När du är nöjd så går du ner i samma maska på grytlappen som sista maskan som du gjorde på sista raden. Gör en smygmaska i den maskan.

Avslutning

Klipp av garnet och fäst på baksidan av grytlappen. Gå under en maska på baksidan, knyt en knut och göm garnänden under närliggande maskor.

Nu är du klar :)

Steg 5
Steg 6
Steg 7
Steg 8
Steg 9
Steg 10

Join the community

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev och få 10% rabatt på ditt första köp!

By clicking Sign Up you're confirming that you agree with our Terms and Conditions.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.