Virkad grytvante "Eva"

Virka en grytvante som är praktisk och fin att ha i köket

Grytvanten "Eva" ger ett fint intryck i köket och står dessutom mot värme väldigt bra. Instruktionen är nybörjarvänlig och passar därför alla! Denna grytvante är även en perfekt present, om du letar efter något att ge bort. Till detta projekt behöver du EKO Medium Tube yarn och virknål 8 mm.

Garnåtgång: Ca 200-350g garn, beroende på hur stor du väljer att göra grytvanten.

Ladda ner PDF
Vi använder:
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.

What’s a Rich Text element?

Så här gör du

Lizette By
(3.5 stars) • 10 reviews
Lägg till på MYO.se
makeyourown.se
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Steg 1

Kom igång - se video 1:26

Börja med att göra en enkel ögla runt virknålen. Ett sätt du kan göra detta på är att vira garnet runt pekfingret och långfingret och sedan dra upp garnet så att öglan låser sig när du drar åt. Lämna ca 15 cm svans.


Kedjan 

Justera öglans storlek runt din virknål. Nu ska vi börja att virka på kedjan, använd virknålen och fånga upp garnet med den änden som kommer från garnrullen (du har tillfälligt 2 öglor på virknålen) och dra igenom så en ögla bildas (första öglan). Gör detta tills du totalt har sex öglor på din kedja.

Steg 2

Varv 1 - se video 2:14

Nu ska du börja följa kedjan tillbaka och virka första varvet.

Hoppa över den första öglan (som håller i din virknål) och börja med att gå ner i den öglan som kommer efter. Fånga upp garnet och dra igenom (du har nu tillfälligt 2 öglor på virknålen). Fånga upp garnet med nålen igen och dra igenom båda öglorna. Upprepa detta tre gånger till så du har virkat fyra fasta maskor. Efter detta så virkar du tre maskor i samma maska (kant-maskan). Efter detta, så virkar du tre fasta maskor. I den sista maskan virkar du två maskor i samma maska. På detta varvet har du totalt 12 maskor.

Varv 2 - se video 4:19

På andra varvet så börjar du virka en typ av 'knit-stitch'. Det betyder att vi ska virka i varje 'V'. Detta gör strukturen tjockare och står mot värmen bättre. Är du osäker på hur vi virkar dessa maskor så kolla videon. Dessa kan vara lite svåra i början. Från nu virkas alla varv och maskor i 'V'n.

Börja med att virka fyra maskor. I de två maskorna efter det virkar du två maskor i samma maska maskan på kanten). Virka sedan fyra fasta maskor och i de sista två maskorna så virkar du två maskor i samma maska (ökning). På detta varvet har du totalt 16 maskor.

Steg 3

Varv 3 - se video 9:10

Börja med att virka sex maskor. I maskan efter det virkar du två maskor i samma maska (maskan på kanten). Virka sedan sju fasta maskor och i maskan efter det virkar du två maskor i samma maska. I den sista maskan virkar du en maska. På detta varvet har du totalt 18 maskor.

Varv 4 och fram

Virka nu en maska i varje maska i ca 3-4 varv.

När du är nöjd med höjden så virkar du ca 7 maskor till för att hamna på kanten på första delen.

Avslutning - se video 13:47

Klipp av garnet och fäst garnänden på insidan av första delen. Fäst garnet på insidan genom att knyta en knut runt en maska och göm sedan garnändarna under närliggande maskor.

När del 1 är klar så virkar du del 2 på samma sätt förutom att du inte klipper av garnet.

Steg 4

Fäst delarna - se video 14:47

Lägg båda delarna ihop med öglan på den högra sidan (del 2 ovanpå del 1). Virka genom båda delar med nio smygmaskor. Gå ner med virknålen genom båda delar och fånga upp garn, dra igenom allt direkt. När du virkat nio stycken ska du vara på andra sidan.

Vill du virka en liten grytvante så fortsätter du till nästa punkt (öglan). Vill du virka en stor grytvante så börjar du nu virka fasta maskor runt de sidorna på delarna som vi inte fästa med varandra. Gå ner i en maska, hämta garn och dra igenom. Hämta garn igen och dra igenom. Fortsätt såhär tills du är nöjd med höjden. Du kan såklart fortsätta virka 'V' maskor om du vill. När du är nöjd med höjden, stanna på sidan av vanten och gå till nästa punkt.

Öglan - se video 18:20

Nu ska vi virka öglan som vi kan hänga upp grytlappen i. Virka ca åtta öglor tills du är nöjd med storleken på din upphängning. När du är nöjd så går du ner i maskan på kanten igen och gör en smygmaska.

Fäst sedan garnet på insidan av grytvanten.

Du är klar :) Vi tipsar om att kolla in våra olika grytlappar som passar bra ihop med grytvanten.

Steg 5
Steg 6
Steg 7
Steg 8
Steg 9
Steg 10

Join the community

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev och få 10% rabatt på ditt första köp!

By clicking Sign Up you're confirming that you agree with our Terms and Conditions.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.