Virkad disktrasa

Lär dig att virka den klassiska bambu-disktrasan som kan användas som disktrasa i köket, men även som ansiktshandduk.

Denna rengöringsduk gjord av mjukt bambugarn är inte bara den perfekta virkningen för nybörjare, det är också en bra start på en mer miljövänlig livsstil.

Den virkade bambutrasan är mycket hållbar och är till för återanvändning många gånger om. När den blivit allt för smutsig är det bara att tvätta den fräsch igen (maskintvätt 40 grader). Det bästa med trasan är, att den blir bara bättre med tiden!

Ladda ner PDF
Vi använder:
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.

What’s a Rich Text element?

Så här gör du

Oona von Zweygbergk
(3.5 stars) • 10 reviews
Lägg till på MYO.se
makeyourown.se
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Steg 1

Kom igång

Börja med att göra en enkel drag knot runt din virknål. Ett sätt att göra detta är att lägga garnet 1,5 varv runt dina fingrar och sedan dra “svansen” igenom från baksidan, så att öglan låser sig när du drar åt. Lämna ca 5-7 cm svans.

Steg 2

Rad 2

När du är nöjd med kedjans längd är det dags att börja följa den tillbaka. Hoppa över öglan som håller i din virknål och gå igenom den som kommer efter. Haka fast och ta igenom garnet så att du tillfälligt får två öglor på din virknål, sedan sätt ihop dessa två genom att haka och dra garnet en gång till genom de båda öglorna. Nu har du gjort din första virkmaska. Fortsätt så här tills du kommer till slutet på kedjan.

När du har virkat en hel rad, lägg till en extra ögla (bara haka fast och ta igenom garnet) innan du vänder runt ditt arbete och fortsätter med tredje raden. Var uppmärksam här - om du glömmer att lägga till kommer ditt arbete att bli ojämn på sidorna.

Steg 3

Rad 3 & fortsättning

Igen, hoppa över den första öglan som håller din virknål. Titta på ditt arbete uppifrån så ser du två “linjer”. Gå under hela raden med din virknål. Precis som med förra raden, ta igenom garnet så att du tillfälligt får två öglor på din virknål, sedan ta garnet en gång till genom båda. Fortsätt till nästa. Nu fortsätter du såhär hela resten av arbetet, tills du är nöjd med storleken. Glöm inte att lägga till en extra, “fristående” ögla på slutet av varje rad.

Steg 4

Kom ihåg

  • Efter några rader kan ditt arbete se lite konstigt ut, som på bilden nedan - detta är normalt och kommer att jämna ut sig när trasan blir större. Själva virkningen kommer också att kännas mycket enklare när du har fått ihop 4-5 rader.
  • Håll koll på sidan av ditt arbete, så den håller sig rak. Du kan också räkna antalet maskor för att se till att du har samma antal hela tiden. Om sidan blir ojämn, är det troligt att du antingen glömmer bort att lägga till eller fortsätter för långt på slutet av raden.

Steg 5

Kanten

När du är nöjd med storleken av din trasa kan du virka runt sidorna en gång för att få till en snygg kant. I så fall, fortsätt från det hörnet du kommer till (utan att vända på arbetet) och virka längs sidan genom att plocka upp öglor som på bilden. Virka ett helt varv tills du kommer tillbaka till samma hörna och ska avsluta garnet.

Steg 6

Avslutning

När du är klar med sidorna, klipp garnet och lämna ca 5 cm svans. Gör en enkel knut för att låsa fast garnet och dra den genom några maskor i din trasa för att gömma den.

Nu är du klar med din trasa! :) 

Steg 7
Steg 8
Steg 9
Steg 10

Join the community

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev och få 10% rabatt på ditt första köp!

By clicking Sign Up you're confirming that you agree with our Terms and Conditions.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.