Virkad grytlapp

Nybörjare i virkning? Lär dig att virka en klassisk grytlapp

MYO's virkad grytunderlägg, tack vare sitt tåliga material, kan användas både under grytan och till att hantera varma saker i köket. Detta projekt passar perfekt för dig som är nybörjare och vill lära dig grunderna till hur man virkar. Grytlappen är mycket hållbar och när den blivit allt för smutsig kan du bara att tvätta den fräsch igen (maskintvätt 40 grader).

Garnåtgång: För 2 grytlappar räcker en rulle EKO Medium 330 g, men vill du göra fler eller ha fler alternativ på färg, rekommenderar vi att köpa en 1000 g rulle.

Ladda ner PDF
Vi använder:
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.

What’s a Rich Text element?

Så här gör du

Oona von Zweygbergk
(3.5 stars) • 10 reviews
Lägg till på MYO.se
makeyourown.se
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Steg 1

Kom igång

Börja med att göra en enkel löpögla runt din virknål. Ett sätt att göra detta är att lägga garnet 1,5 varv runt dina fingrar och sedan dra “svansen” igenom från baksidan, så att öglan låser sig när du drar åt. Lämna ca 5 cm svans.

Steg 2

Kedjan

Fortsätt med att justera öglans storlek runt din virknål. Använd virknålen och ta igenom garnet (den delen som kommer från nystan) och gör en kedja med 15-20 öglor, beroende på hur stor grytlapp du vill göra. Kedjan mäter en sida i grytlappen.

Steg 3

Rad 2

När du är nöjd med kedjans längd är det dags att börja följa den tillbaka. Hoppa över öglan som håller i din virknål och gå igenom den som kommer efter. Ta igenom garnet så att du tillfälligt får två öglor på din virknål, sedan kombinera dessa två genom att ta garnet en gång till genom de båda öglorna. Fortsätt så här tills du kommer till slutet på kedjan.

När du har virkat en hel rad, lägg till en extra ögla (bara ta igenom garnet) innan du vänder runt ditt arbete och fortsätter med tredje raden. Var uppmärksam här – om du glömmer att lägga till en ögla kommer din grytlapp att bli ojämn på sidorna.

Steg 4

Rad 3 & fortsättning

Igen, hoppa över den första öglan som håller din virknål. Titta på din grytlapp uppifrån - du ser att öglorna formar två “linjer”. Gå under hela raden, alltså båda dessa linjer, med din virknål. Precis som med förra raden, ta igenom garnet så att du tillfälligt får två öglor på din virknål, sedan ta garnet en gång till genom de båda öglorna. Nu fortsätter du så här hela resten av arbetet, tills du är nöjd med storleken av din grytlapp.

OBS! Glöm ej att lägga till en fri ögla på slutet av varje rad, innan du vänder och fortsätter till nästa rad. Fortsätt såhär tills grytlappen har den storleken du önskar.

Steg 5

Kom ihåg

  • Kom ihåg att lägga till en extra ögla på slutet av varje rad!
  • Håll koll på sidan av ditt arbete, så den håller sig rak. Du kan också räkna antalet maskar för att se till att du har samma antal hela tiden. Om sidan blir ojämn, är det troligt att du antingen glömmer bort att lägga till en fri ögla, eller fortsätter för långt på slutet av raden.
  • Om storleken inte känns bra, tveka inte att börja om. Tyvärr kan du inte ändra på storleken senare.

Steg 6

Virka runt sidan

För att få en fin kant till din grytlapp kan du virka ett varv runt den. Plocka upp öglor från sidan, så som bilderna visar, och fortsätt runt hela grytlappen. I hörnen kan du virka två maskor i samma hörn-maska om grytlappen kurvar sig.

Steg 7

När du kommer tillbaka till hörnet kan du göra en liten ögla för att kunna hänga grytlappen t.ex. ovanför spisen. Virka ca 8 st lösa öglor och avsluta genom att helt enkelt knyta fast denna “kedja”. Lämna ca 5 cm garn som du sedan kan gömma genom att dra den igenom några öglor på kanten av ditt arbete.

Steg 8

Grattis - nu är du klar med din grytlapp! 

Steg 9
Steg 10

Join the community

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev och få 10% rabatt på ditt första köp!

By clicking Sign Up you're confirming that you agree with our Terms and Conditions.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.