Heart Icon

Virkade korgar kanin & björn

Arrow Icon

Virkade korgar kanin & björn

Virka fina korgar med djurmotiv, till exempel till barnrummet

Detta mönster är anpassat för nybörjare så vi går igenom alla steg i videon. I denna instruktion tar vi upp två olika tekniker för öronen, så du antingen kan göra en björn eller en kanin av din virkade korg, det kan vara lite trixigare att virka kaninöronen men titta på videon och testa! Korgarna virkas i EKO Braided Rope 5mm och virknål 8 mm och blir ca 15-17 cm i diameter beroende på hur hårt du virkar.

Garnåtgång: ca 450g

Ladda ner PDF
Vi använder:
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.

What’s a Rich Text element?

Så här gör du

Lizette By
(3.5 stars) • 10 reviews
Lägg till på MYO.se
makeyourown.se
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Steg 1

I den här instruktionen kommer vi att virka en korg med kaninöron eller björnöron, med garnet EKO Braided rope 5mm. I instruktionen kommer du att se när mönstren skiljer sig åt och när det är dags att välja vilket motiv du vill göra.

KOM IGÅNG – innersta ringen

Håll garnet i din vänstra hand. Snurra garnet runt dina fingrar (vänster hand) tre gånger. Använd din virknål för att gå under de två första öglorna och haka den tredje med din virknål. Hämta upp garnet igen och dra under de två fingeröglorna, kroka garnet på virknålen och dra igenom. Nu håller öglan på virknålen ihop den dubbla “inre ringen” och vi kan börja på varv 1.

Steg 2

BOTTEN - Första varvet


Nu ska vi börja virka första varvet på botten med maskor. Gå ner med virknålen i ringen och kroka på garnet och dra igenom, hämta upp garnet igen så du tillfälligt har två öglor på virknålen, hämta upp garnet och dra igenom båda öglorna. Gör detta ytterligare 7 gånger så att du totalt har 8 maskor i den innersta ringen. Nu är varv 1 klart!

Steg 3

BOTTEN - Andra varvet

Nu ska botten på korgen växa i storlek och därför börjar vi lägga till extra maskor. På detta varv ska vi göra två maskor i varje maska från varv 1.

För virknålen genom båda sidor av den första maskan du gjorde för första varvet och dra garnet igenom. Du har nu två öglor på virknålen. Ta tag i garnet igen och dra det genom båda öglorna. Nu har du endast en ögla på virknålen och har virkat första maskan. På detta varv ska vi göra två maskor i varje maska så du går du ner i SAMMA maska igen och fångar upp garnet och drar igenom så du tillfälligt får 2 maskor på virknålen. Sedan hämtar du upp garnet igen och drar igenom.

Du har nu gjort två maskor i samma maska. Fortsätt på samma sätt varvet ut, totalt 16 maskor på varv 2.

Steg 4

BOTTEN - Följande varv

För följande varv, fortsätt att lägga till extra maskor enligt följande mönster:

Varv 3: Gör två maskor i varannan maska (mellan dessa gör du bara en maska som vanligt). Totalt har du 24 maskor på varvet

Varv 4: Gör två maskor i var 3:e maska. Totalt har du 32 maskor på varvet.

Steg 5

SIDAN

Titta på baksidan av ditt arbete. Du ser två öglor som är nära varandra som på bilden. Gå igenom båda med din virknål. Haka fast garnet igen och dra igenom båda öglorna. Här använder du exakt samma teknik som tidigare, men tar tag i öglor från “insidan” av bottnens kant för att få korgen att vända uppåt. Du kommer se att det blir som en kant i botten. Virka runt hela botten. Totalt ska du ha 32 maskor på varvet.


Steg 6

Nu ska vi fortsätta virka sidan så korgen växer på höjden. Vi ska nu virka i varje ’V’. Du gör precis som innan men istället för att gå ner i hålet från varvet innan går du ner lite djupare mitt i maskan som bildar ett ’V’.

 

Virka totalt 8 varv för kaninöron eller 9 varv för björnöron. Totalt ska du ha 32 maskor på varje varv.

Steg 7

KANINÖRON

Nu ska vi virka öronen på kaninen, vill du hellre virka björnen går du till steg 9.

Nu är det viktigt att få alla maskor på rätt ställe. Är det svårt så kika istället på videon. 

  1. Börja virka 10 maskor i alla ’V’n.
  2. Virka sedan 6 lösa öglor.
  3. Hoppa över den första lösa öglan och virka en maska i ögla nummer 2. Virka totalt 5 maskor till du är nere på kanten av korgen igen.
  4. Virka en maska i samma maska som den sista maskan på kanten (i samma hål som du virkade den 10e maskan i punkt a).
  5. Virka nu 5 maskor i följande 5 ’V’n. 
  6. Virka en maska i nästa ’V’ och sedan virka sedan 6 lösa öglor.
  7. Hoppa över den första öglan och virka i ögla nummer 2. Virka totalt 5 maskor innan du är nere på kanten av korgen igen.
  8. Virka en ’V’ maska i samma maska som den sista maskan på kanten (i samma hål som du virkade den 10e maskan i punkt f).
  9. Virka 15 maskor i alla ’V’n tills du är klar med varvet. 

Steg 8

Virka nu så kallade smygmaskor. Gå ner i ’V’ och hämta upp garnet, dra igenom båda direkt. Virka 11 stycken tills du är i botten på örat.  Nu ska vi virka runt örat och det är viktigt att du gör enligt nedan instruktion, så örat får sin form.

1. Vi ska virka upp på örat. Det finns 5 maskor på första sidan, missa inte den första!

2. I första maskan virkar du en enkel maska. 

3. Virka sedan 3 stycken halvstolpar genom att hämta upp garn (så du har två loops på virknålen), gå ner i nästa maska och hämta upp garn och dra igenom så du har tre öglor på virknålen. Hämta upp garn och dra igenom alla tre. Gör detta totalt tre gånger.

4. Virka en enkel maska.

Nu ska vi virka på andra sidan av örat. Där finns också 5 stycken maskor, kolla så du ser dem.

5. I första maskan virkar du följande: en enkel maska. Sedan virkar du 2 enkla lösa öglor. Nu ska du virka en maska i den första lösa öglan du virkade (du hoppar över den första lösa öglan). Virka en enkel maska i samma maska som första maskan i denna punkt.

6. Virka en enkel maska.

7. Virka sedan 1 halvstolpe. Hämta garn (så du har två loops på virknålen), gå ner i nästa maska och hämta upp garn och dra igenom så du har tre öglor på virknålen. Hämta upp garn och dra igenom alla tre. 

8. Virka två enkla maskor i de sista två maskorna på örat.

Nu är första örat klart! 

9. Virka 7 stycken smygmaskor . Gå ner i ’V’ och hämta upp garnet, dra igenom direkt. Virka tills du är i botten på öra 2. Nu ska vi virka på andra örat och det är viktigt att du gör enligt nedan instruktion, så örat får sin form.

10. Vi ska virka upp på örat. Det finns 5 maskor, missa inte den första!

11. Virka två enkla maskor.

12. Virka en halvstolpe. Hämta garn (så du har två loops på virknålen), gå ner i nästa maska och hämta upp garn och dra igenom så du har tre öglor på virknålen. Hämta upp garn och dra igenom alla tre. 

13. Virka en enkel maska.

14. I sista maskan virkar du följande: en enkel maska. Sedan virkar du 2 lösa öglor. Nu ska du virka en maska i den första lösa öglan du virkade (du hoppar över den första öglan). Virka en vanlig maska i samma maska som första maskan i denna punkt.

Nu ska vi virka på andra sidan av örat. Där finns också 5 stycken maskor, kolla så du ser dem.

15. Virka en enkel maska i första maskan. 

16. Sedan ska vi virka 3 stycken halv-stolpar. Hämta garn (så du har två loops på virknålen), gå ner i nästa maska och hämta upp garn och dra igenom så du har tre öglor på virknålen. Hämta upp garn och dra igenom alla tre. Gör detta totalt tre gånger.

17. Virka en enkel.

18. Virka 16 antal smygmaskor i resten av maskorna på varvet

19. Avsluta genom att klippa av garnet och lämna en 5-10 cm svans. Knyt den kvarvarande svansen i en knut runt den sista öglan för att förhindra att den går upp. Dra åt och dölj svansen genom att fästa den genom några närliggande öglor. Gör samma på svansen som lämnades från inner-ringen. 

Om du har en garnände av annan färg kan du brodera ett ’V’ som nos. Det går bra att använda virknålen till detta. Vill du ha inspiration så kika gärna på videon.

Steg 9

BJÖRNÖRON

Efter att du har virkat 9 varv med ’V’ maskor så börjar vi på varvet där vi virkar björnöronen.

1. Det är det viktigt att få alla maskor på rätt ställe. Är det svårt så kika på videon. 

2. Börja virka 10 smygmaskor i alla ’V’n, gå ner i nästa ’V’ och hämta upp garnet, dra igenom båda direkt.

3. Virka sedan 6 stolpar i samma maska. Denna gången går du ner i nästa hål istället för i nästa ’V’ (vi kommer inte virka i detta ’V’). Du virkar en stolpe genom att hämta garn (så du har två loops på virknålen), gå ner i nästa maska och hämta upp garn och dra igenom så du har tre öglor på virknålen. Hämta garn och dra igenom två öglor, hämta upp garn igen och dra igenom de sista två öglorna. Gör detta totalt 6 gånger i samma maska.

Nu är första örat klart!

4. Virka 6 smygmaskor i kommande ’V’n 

5. Virka sedan 6 stolpar i samma maska. Denna gången går du ner i nästa hål istället för i nästa ’V’ (vi kommer inte virka i detta ’V’). Gör detta totalt 6 gånger i samma maska.

Nu är andra örat klart!

6. Virka 14 smygmaskor i alla ’V’n tills du är klar med varvet.

AVSLUTNING

Avsluta genom att klippa av garnet och lämna en 5-10 cm svans. Knyt den kvarvarande svansen i en knut runt den sista öglan för att förhindra att den går upp. Dra åt och dölj svansen genom att fästa den genom några närliggande öglor. Gör samma på svansen som lämnades från inner-ringen. 


Om du har nål och tunt bomullsgarn hemma så kan du brodera en nos på björnkorgen. Se videon för inspiration.

Steg 10

Join the community

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev och få 10% rabatt på ditt första köp!

By clicking Sign Up you're confirming that you agree with our Terms and Conditions.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.