Heart Icon

Virkad babymobil "Luna"

Arrow Icon

Virkad babymobil "Luna"

Virka en baby-mobil med tre olika figurer

I denna instruktion visar vi hur du virkar tre olika figurer; en stjärna, måne och en regnbåge. Dessa kan användas till mycket och blir exempelvis fina i en baby mobil, i ett barnvagnshänge eller som en girlang. I videon kommer vi att visa ett exempel på montering av en babymobil och ett enkelt barnvagnshänge.

Till instruktionen behöver du EKO Nano Tube yarn i så många färger som önskas (i videon visas det med fyra färger) samt virknål 6 mm. Om du vill göra en babymobil så behövs en bamburing 15 mm/20 mm, tunt garn/tjock tråd och lim. Vill du göra ett barnvagnshänge så behöver du en barnvagnsring och tunt garn/tjock tråd.

Garnåtgång: ca 30g för en regnbåde eller en måne, ca 25g för en stjärna

Ladda ner PDF
Vi använder:
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.

What’s a Rich Text element?

Så här gör du

Lizette By
(3.5 stars) • 10 reviews
Lägg till på MYO.se
makeyourown.se
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Steg 1

Innan vi börjar med mönstret; SÄKERHET! När du gör barnvagnshängen och babymobiler är säkerheten viktig! Det är viktigt att dessa produkter endast är till för dekoration, de är inte en leksak och inte till för barn att ha i munnen/leka med. Det är du som virkar dessa produkter som är ansvarig att följa säkerhetskraven och även föra informationen vidare om dessa ges bort som present.

Steg 2

MÅNE


Kom igång – innersta ringen
Håll garnet i din vänstra hand. Snurra garnet runt dina fingrar (vänster hand) tre gånger. Använd din virknål för att gå under de två första öglorna och haka den tredje med din virknål. Hämta upp garnet igen och dra under de två fingeröglorna, kroka garnet på virknålen och dra igenom. Nu håller öglan på virknålen ihop den dubbla “inre ringen” och vi kan börja på varv 1.


Första varvet
Nu ska vi börja virka första varvet med maskor. Gå ner med virknålen i ringen och kroka på garnen och dra igenom, hämta upp garnet igen så du tillfälligt har två öglor på virknålen, hämta upp garnet och dra igenom båda öglorna. Gör detta ytterligare 7 gånger så att du totalt har 8 maskor i den innersta ringen. Nu är varv 1 klart!

Andra varvet
På detta varv ska vi göra två maskor i varje maska från varv 1. För virknålen genom första maskan du gjorde för första varvet och dra garnet igenom. Du har nu två öglor på virknålen. Ta tag i garnet igen och dra det genom båda öglorna. Nu har du endast en ögla på virknålen och har virkat första maskan. På detta varv ska vi göra två maskor i varje maska så du går du ner i SAMMA maska igen och fångar upp garnet och drar igenom så du tillfälligt får två öglor på virknålen. Sedan hämtar du upp garnet igen och drar igenom.

Du har nu gjort två maskor i samma maska. Fortsätt på samma sätt varvet ut, totalt 16 maskor på varv 2. Fäst garnänden från början. Du fäster genom att trä garnet under en maska och knyter en knut, sedan gömmer du garnänden under närliggande maskor.


Tredje varvet
Virka två maskor i varje maska igen, precis samma som förra varvet. Totalt har du 32 maskor på varvet när du är klar.

Fjärde varvet
Detta blir det sista varvet på månen innan vi viker ihop den. Gör två maskor i samma maska i varannan maska, mellan där gör du en maska i varje maska. Totalt 48 maskor på varvet. Vill du ha en liten måne hoppar du över detta varv.

Nu viker du ihop månen med garnänden i toppen.

Femte varvet
Nu ska vi virka genom båda lager och du börjar högst upp. Vi ska virka varannan puff-maska och varannan smygmaska, börja med en puff-maska. Virka en puff-maska genom att ta garnet över virknålen, gå ner i maskan och hämta upp garn (du har tre öglor på virknålen). Ta garnet över virknålen och gå ner i maskan och hämta upp garn igen. Gör samma en tredje gång, du har nu 7 maskor på virknålen. Ta garnet över virknålen och dra igenom alla maskor.

I maskan efter virkar du en smygmaska. En smygmaska virkas genom att gå ner med virknålen i maskan och hämta upp garn och dra igenom direkt. Virka varannan puff och varannan smygmaska tills du är längst ner. Fäst garnet. Notera att du inte ska virka puff-maskorna för hårt utan snarare löst, kolla videon om du är osäker.

Fäst garnänden på baksidan.

Steg 3

STJÄRNA


Kom igång – innersta ringen
Håll garnet i din vänstra hand. Snurra garnet runt dina fingrar (vänster hand) tre gånger. Använd din virknål för att gå under de två första öglorna och haka den tredje med din virknål. Hämta upp garnet igen och dra under de två fingeröglorna, kroka garnet på virknålen och dra igenom. Nu håller öglan på virknålen ihop den dubbla “inre ringen” och vi kan börja på varv 1.


Varv 1
Nu ska vi börja virka första varvet med fasta maskor. Gå ner i ringen och hämta upp garn (du har två öglor på virknålen), ta garnet över virknålen igen och dra igenom. Virka totalt sju stycken.


Varv 2
På detta varv ska vi göra två vanliga fasta maskor i varje maska från varv 1. För virknålen genom första maskan du gjorde för första varvet och dra garnet igenom. Du har nu två öglor på virknålen. Ta tag i garnet igen och dra det genom båda öglorna. Nu har du endast en ögla på virknålen och har virkat första maskan. På detta varv ska vi göra två maskor i varje maska så du går du ner i SAMMA maska igen och gör en till maska. Fortsätt på samma sätt varvet ut men i sista maskan gör du tre maskor i samma maska. Totalt 15 maskor på varv 2. Det är viktigt att det är 15 maskor här så att stjärnan blir jämn (totala antalet maskor måste vara delbart med fem).

På varv 3kommer vi virka de fem trianglarna på stjärnan. Följ sedan nedan steg.
a. Virka en fast maska och sedan tre öglor
b. Nu ska vi virka på kedjan med tre öglor som du nyss virkat. Hoppa över närmaste öglan och börja i ögla två. Virka en fast maska.
c. I nästa ögla på kedjan virkar du en halvstolpe. En halvstolpe virkas genom att ta garnet över virknålen, gå ner i maskan och hämta upp garn (du har tre öglor på virknålen), hämta garn och dra igenom alla öglor.
d. Hoppa över en maska på rondellen och gå ner i tredje maskan och virka en smygmaska (en smygmaska virkas genom att gå ner i maskan och hämta upp garn och dra igenom direkt).
e. Upprepa 4 gånger till, tills du har en stjärna. Klipp av garnet och fäst.
f. Virka samma en gång till men klipp inte av garnet i slutet.


Nu ska vi virka ihop de två delarna.
Lägg dem med fina sidan ut (avigsida mot varandra). Börja virka ihop. Virka en smygmaska i varje maska. I de fallen där det finns två maskbågar väljer du endast den som är närmast dig, kika i videon om du är osäker. Högst upp i hörnen på topparna virkar du en smygmaska, en lös ögla och en smygmaska igen, allt i samma maska. När du är klar så fäster du garnet.

Steg 4

REGNBÅGE


Använd 1-5 färger.


Börja med första färgen.


Varv 1: Börja med en ögla, ett sätt du kan börja på är att vira garnet runt pekfingret och långfingret och sedan dra upp garnet så att öglan låser sig när du drar åt. Den garnänden som bildas får gärna vara ca 20 cm, vi kommer använda den i slutet. Virka 7 öglor.

Börja i andra maskan, dvs hoppa över första maskan. Virka fem fasta maskor. I topp-maskan virkar du fyra fasta maskor i samma maska. Virka fyra fasta maskor på andra sidan av kedjan och i sista maskan virkar du tre fasta maskor i samma maska. I sista maskan så gör du sista genomdraget med din nya färg, se videon om du vill ha guidning. Den lösa garnänden får med fördel vara ca 20 cm, vi kommer använda den i slutet. Totalt har du 16 maskor på varvet.


Varv 2: I första maskan virkar du två fasta maskor i samma maska, sedan virkar du fyra fasta maskor (en maska i varje maska). Efter det virkar du två fasta maskor i samma maska i nästkommande fyra maskor (de fyra maskor på toppen). Virka sen fyra fasta maskor, en i varje. Efter det virkar du två fasta maskor i samma maska i de sista tre maskorna. I sista maskan så gör du sista genomdraget med din nya färg, se videon om du vill ha guidning. Den lösa garnänden får med fördel vara ca 20 cm, vi kommer använda den i slutet. Totalt har du 24 maskor på varvet.

Varv 3: I första maskan virkar du två fasta maskor i samma maska, sedan virkar du sex fasta maskor (en maska i varje maska). Efter det virkar du två fasta maskor i samma maska i nästkommande sex maskor (de sex maskorna i toppen). Virka sex fasta maskor, en i varje. Virka sedan två fasta maskor i samma maska i de sista fem maskorna. I sista maskan så gör du sista genomdraget med din nya färg, se videon om du vill ha guidning. Den lösa garnänden får gärna vara ca 20 cm, vi kommer använda den i slutet. Totalt 36 maskor.

Vill du ha en liten regnbåge så hoppar du över varv 4 och går direkt till punkten efter.

Varv 4
Virka 12 fasta maskor (en maska i varje maska). Efter det virkar du två fasta maskor i samma maska i nästkommande fem fasta maskor (de fem maskor i toppen). Virka 14 fasta maskor, en i varje. Virka sedan två fasta maskor och i de nästkommande fem maskorna. I sista maskan virkar du en vanlig fast maska. Virka nu vanliga fasta maskor tills du är på mitten av långsidan (ca 3-4 st för en liten och ca 6-7st för en stor). I sista maskan så gör du sista genomdraget med din nya färg, se videon om du vill ha guidning. Den lösa garnänden får gärna vara ca 20 cm, vi kommer använda den i slutet.


Klipp av alla garnändar och spara ca 20 cm garnände.


Vik regnbågen så att garnet är där pilen pekar i nedan bild. Lägg alla lösa garnändar ut på vänster sida (har du fler än 7 så lägg resten på höger sida). De ska inte gömmas i regnbågen. Virka en fast maska i varje maska runt hela bågen tills du är längst ner. Kan vara svårt allra längst ner där alla garnändar ligger, men virka så långt du kommer. Klipp av men spara garnänden med samma längd som de andra ändarna har.

Nu ska vi göra sista steget och skapa hängen på regnbågen. Räkna hur många garnändar som finns på sidorna där garnändarna sticker ut. Det är fint att ha ca 8 st. Klipp sedan så många garnändar du behöver för att fylla ut så du har lika många på båda sidor. Klipp dem ca 30 cm långa och trä dem genom hörnet på regnbågen så att de hänger lika mycket på vardera sida. Knyt en knut med alla garnändar, dra noga i dem så de sitter hårt. Klipp dem sedan till önskad längd.

Steg 5

Barnvagnshänge.
Vill du göra ett barnvagnshänge så behöver du en barnvagnsring och ett tunnare garn/tjockare tråd. Det finns massa sätt att göra detta på men nedan
kommer ett sätt:

Klipp 3 garnbitar på 80 cm. Trä dem genom toppen av månen/regnbågen/stjärnan så att det är lika långa ändar på båda sidor. Fläta garnändarna tills du är nöjd med höjden. När du är nöjd med höjden så dela på de 6 garnändar och gör två flätor (tre och tre). Ta barnvagnsringen och knyt en rosett (gärna två dubbelknutar först).

Steg 6

Barnvagnsmobil.
Till detta behöver du en bamburing, det finns två olika storlekar hos makeyourown.se, 15 cm eller 20 cm. Du kan välja själv hur många månar/regnbågar/stjärnor du vill ha i din mobil. Mitt tips är att ha ca 3-4st runt ringen, du kan också ha en i mitten.

Börja med att ta det tunnare garnet (ett tips är att ta ett garn med glitter för att få lite liv i mobilen), klipp en längre bit garn ca 120 cm och trä den igenom månen/regnbågen/stjärnan så det är lika lång ände på båda sidorna. Knyt en knut längst ner och när du är nöjd med längden den skall hänga från bamburingen (innan du knyter fast den i ringen) så knyter du en dubbelknut igen. Låt garnändarna gå på var sin sida av ringen och knyt en knut (så att ringen är fast mellan knutarna). Gör samma med alla delar. Om du väljer att ha en i mitten så fästs den inte i ringen utan direkt i öglan högst upp.

När du fäst alla delar på ringen plus ev det hänget du har i mitten, så tar du alla garnändar och balanserar så ringen är rak och gör en dubbelknut med alla ändar. Gör sedan en ögla/rosett av alla garnändar och klipp av till önskad längd.

Ett tips är att limma de delar som hänger från bamburingen så att de inte rör sig. Jag limmar lite på bamburingen så att delarna sitter kvar stadigt.

Steg 7
Steg 8
Steg 9
Steg 10

Join the community

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev och få 10% rabatt på ditt första köp!

By clicking Sign Up you're confirming that you agree with our Terms and Conditions.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.