Du kommer att förlora åtkomst till våra instruktioner och medlemsrabatter. Vi hoppas att du vill stanna kvar, men förstår om det inte känns rätt just nu - du är alltid välkommen tillbaka! :)

Vänligen verifiera din e-postadress genom att klicka på länken som skickats till youremail@gmail.com eller skicka igen.
mönster

Slipover "Rut"

Virka en mysig slipover i mormorsrutor!

Den här slipovern är virkad med mormorsrutor i MYOs Basic Wool. Det är ett nybörjarvänligt mönster där du bara behöver fokusera på två tekniker, mormorsrutor och en ribbad kant. Du kan enkelt ändra storlek på slipovern. Här kan du välja och vraka mellan olika färgkombinationer för att få tröjan personlig och helt i din smak! Förutom MYO Basic Wool behöver du även virknål 5-7 mm (se storlekstabell under steg 1 för detaljerad info). Det kan även vara bra att ha måttband och nål. Färgerna som använts i denna instruktion är beige, light grey, dark grey samt peach.

Garnåtgång: 500-800 g, beroende på storlek. För storlek M (som på bilden) behövs ungefär 5 nystan, 2-3 i basfärgen och 1 nystan per ytterligare färger i mormorsrutorna. Se steg 1 för mer detaljerad info. Garnåtgången beror på hur tight du virkar.

Observera att vi, i den här instruktionen, använder videos från vår teknikskola. Söker du en hellång video för en virkad väst kan du t.ex. virka västen Hedvig

Slipover "Rut"

Detta behöver du:

MYO Basic wool | 100g

Basic wool - Ullgarn

Köp produkt

Virknål 6mm

Virknål i bambu

Köp produkt

Virknål 5mm

Virknål i bambu

Köp produkt

Virknål 7mm

100% bambu

Köp produkt

Såhär gör du

Denna mysiga slipover är enkel att virka! Du börjar med mormorsrutor och sedan virkar du ihop den enligt vår guide i mönstret. Sist virkar du de ribbade kanterna. Du kan enkelt ändra storlek på slipovern genom att ändra storleken på mormorsrutorna. I instruktionen finner du en storleksguide för storlekarna XS-XXL samt information om garnåtgång per storlek. Om du vill få slipovern rakare finns även en enkel guide till hur man ”våtsträcker” eller ”blockar” tröjan i slutet av instruktionen. Men det är helt valfritt, den blir fin även utan att blocka. Lycka till! /Johanna H

Johanna Hall

Bli medlem för att se hela instruktionen

Den här instruktionen är exklusivt innehåll för dig som har ett aktivt medlemskap hos MYO. Genom att vara medlem får du tillgång till alla våra 100+ instruktioner, tekniktips mm., men även medlemserbjudanden och förtur till nya produktlanseringar. Samtidigt hjälper du oss att utveckla instruktionssidan vidare och släppa nya instruktioner varje vecka.

Att bli medlem är enkelt och fungerar som en prenumeration (pris: 80kr / mån), vill du testa våra instruktioner först så har vi ett antal gratis instruktioner tillgängliga för alla.

Välkommen med i vårt härliga skapargäng! / Tjejerna från MYO

Steg 1

Storlekstabell

Nedan finner du en storlekstabell. Om du är nybörjare rekommenderas vi att använda virknål 6 mm till MYOs basic wool. Sen kan du välja att virka 3, 4 eller 5 varv för att ändra storlek. Se tabell för mått.  Som referens är slipovern på bilden storlek M, virkad med virknål storlek 6 och 4 varv per ruta. 

Om du är van virkare kan du experimentera dig fram med olika storlek på virknål och antal varv för att hitta den storlek och utseende som passar dig bäst. Observera att de olika virknålarna påverkar hur gles/tät rutan blir, se bilden nedan. Ju mindre storlek på virknål, desto tätare ruta. 

Innan du sätter igång, virka en kontrollruta och mät bredden på rutan för att se vilken storlek den motsvarar i tabellen samt mått A, B, C samt höftmåttet. Höftmåttet är omkretsen där slipovern är som bredast vilket motsvarar 8 rutor i bredd. Om en ruta mäter 10 cm kommer höftmåttet bli 80 cm. 

Garnåtgång
Slipovern på bilden (storlek M) väger 420 g. Alla andra vikter är uppskattade och kan variera.

Steg 2

STEG 1 - mormorsrutor

Välj en färg som basfärg. Med basfärgen kommer du virka det yttersta varvet på varje ruta, de ribbade kanterna samt använda till ihopvirkningen av rutorna. På slipovern på bilden är basfärgen beige.

När du har gjort en provruta där du är nöjd med storleken, kan du börja att virka fler rutor i samma storlek. Totalt ska du ha 25 stycken mormorsrutor när du är klar. Om du inte vill ha lika stor öppning under armarna så virkar du ytterligare två rutor och lägger dem ovanför de två ensamma rutorna på bilden under.

MORMORSRUTA

Är du osäker på hur du gör en mormorsruta (Granny Square) så kan du kika på videon nedan. Observera att vi i videon virkar 2 luftmaskor i hörnen men i detta mönstret gör du endast 1!

Så här gör man en mormorsruta:

Varv 1: Virka en magisk ring och i ringen så börjar du med 3 luftmaskor, sedan virkar du 2 stolpar. Detta blir första stolp-gruppen. Virka sedan en luftmaska. Upprepa detta (3 stolpar +1 luftmaska) totalt 4 gånger. Avsluta med en smygmaska i tredje luftmaskan från start.

Varv 2: Byt färg. Börja i ett hål och i varje hål virka du tre stolpar, en luftmaska, tre stolpar, detta bildar hörnen. Avsluta med en smygmaska i tredje luftmaskan från start.

Varv 3: Byt färg. Börja i ett hörn (ett hål där du virkade en luftmaska). Virka tre stolpar, en luftmaska, tre stolpar. Nästa hål kommer vara ett hål mellan hörnen, här virkar du tre stolpar. Virka sedan nästa hörn på samma sätt som första och fortsätt på samma sätt. Hörnen virkas alltså med tre stolpar, en luftmaska och tre stolpar i samma hål. Mellan hörnen virkar du tre stolpar och utan någon luftmaska mellan. Avsluta med en smygmaska i tredje luftmaskan från start.

Varv 4-5: Virka på samma sätt som varv 3, alla hörn virkas med tre stolpar, en luftmaska och tre stolpar i samma hål och mellan hörnen virkar du tre stolpar. Avsluta på samma sätt som ovan. 

Fäst alla trådar och klipp av ändar. 

Tips:

Om du vill få rutorna lite extra fyrkantiga och med spetsiga hörn kan du blocka de färdiga rutorna. Detta steg kan man hoppa över om man inte vill/kan. Fördelen med att blocka är att man få en finare form i slutändan. Se längst ner i steg 10 för en instruktion på ett enkelt sätt att blocka. 

Steg 3

STEG 2 - virka ihop rutorna

Lägg ut rutorna enligt diagrammet nedan. Följ bilderna för att se i vilken ordning du virkar ihop dem. Har du virkat två extrarutor så lägger du dem på framstycket under respektive ensam ruta på första raden på nedan bild. Så att första och andra raden består av fem rutor.

Såhär virkar man ihop rutorna:

Börja med att virka ihop enligt bild 1 nedan. Behöver du hjälp av video med tekniken så se videon (Attach Squares: Single Crochet inner loops) nedan. Lägg två rutor med avigsidorna ihop så att de fina sidorna är utåt. Börja med att göra en enkel ögla runt virknålen och gå ner med virknålen i ena hörnet genom båda rutorna. Hämta upp garn och dra igenom direkt. Nu har du en start i ett hörn, se nedan bild.

Observera att vi i detta mönster använder oss av smygmaskor istället för fasta maskor. Smygmaskan görs precis såsom på mormorsrutan när du avslutade varvet. Du kan såklart välja att virka fasta maskor också, eller sy ihop rutorna om du hellre vill.

Börja i ett hörn

Från och med nu så går du ner i bakre maskbågen på rutan närmast dig, och ner i främre maskbågen i rutan längst bort från dig (de två maskbågarna som ligger närmast ihop i mitten).

Du ska då ha tre öglor på virknålen såsom på bilden nedan. Hämta upp garn och dra igenom alla tre öglorna direkt. Nu har du gjort en smygmaska genom båda mormorsrutorna. Fortsätt så hela mormorsrutans sida.

Bilden visar vilka maskbågar du ska gå ner i.
Bilden visar hur det ser ut när du börjar virka ihop rutor.

Ta sedan upp två nya rutor och fortsätt på samma sätt med ytterligare 2 rutor. När du totalt har virkat ihop tre i bredd (6 rutor totalt) är du klar med den första horisontella sömmen. Klipp av garnet och börja om på samma sätt med nästa rad. 

Steg 4

När du har virkat ihop rutorna enligt bild 1 så fortsätter du på samma sätt enligt bilderna nedan.

Bild 2: Du har virkat ihop 12 rutor. Virka nu ihop dessa 12 rutor med vertikala sömmar på samma sätt. När du kommer fram till en ”korsning” där 4 rutor möts virkar du över den horisontella sömmen. Försök hitta maskor så tätt som möjligt innan och efter ”korsningen” för att undvika att det bildas hål i hörnen. 

Bild 3 kombinerar vertikala och horisontella sömmar. Man kan också välja att dela upp sömmen i två vertikala sömmar och en horisontell.

Steg 5

Fortsätt att virka ihop rutorna:

Steg 6

STEG 3 - ribbad kant

Nu är det dags att virka de ribbade kanterna. Om du vill ha din kant med mer resår kan man här välja att gå ner en storlek på virknål. De ribbade kanterna på bilden är gjord i samma virknål som rutorna (virknål 6). 

Alla tre kanter är virkade med samma teknik, det som skiljer är antal maskor för att få till olika bredd. Välj det antal som passar dig. 

Nedre kant = 9 maskor 

Halsringning= 4 maskor

Axlar= 3 maskor

Så här virkar du en ribbad kant

1. Börja med att virka ett varv med fasta maskor runt kanten som ska få en ribbad kant. Klipp inte av tråden när du kommit runt ett varv. Behöver du hjälp med hur du virkar fasta maskor så se video (Single Crochet) nedan.

a) För hals och axlar= börja varvet någonstans baktill/på kanten. Undvik att börja på framsidan då man kan komma att se en skarv. 

b) För nedre kanten= börja i sidan där du vill ha slitsen. Vill du hellre ha en kant som går hela vägen runt såsom för hals och axlar, följer du instruktionen som ovan. 

Fortsätt i nästa steg

Steg 7

Observera att när du har framsidan på tröjan uppåt och virkar mot tröjan gör du fasta maskor, och när du har baksidan uppåt och virkar bort från kanten gör du smygmaskor.  

Kontrollera upprepat att du har fortsatt 9/4/3 maskor i bredd hela tiden, det är lätt att tappa en maska efter några varv och då kommer kanten att bli sned.

2. Gör en kedja med det antal luftmaskor du önskar +1,  i detta exempel 9+1 maskor (10 stycken). Virkar du halsringningen gör du 4+1 (5 stycken) och gör du axlarna gör du 3+1 (4 stycken). Se videon nedan (Chain Stitches) hur du gör luftmaskor.

Här visas luftmaskor.

3. Hoppa över första luftmaskan och virka sedan 9 fasta maskor tillbaka längst kedjan ner mot tröjan. Gör 2 smygmaskor i tröjkanten. Smygmaskorna görs på samma sätt som när du avslutade varven på din ruta. behöver du upprepning på hur du virkar smygmaskor (Slip Stitch) så se nedan video. Vänd på slipovern. 

Här visas hur det ser ut när du virkar tillbaka med fasta maskor.
Steg 8

4. Hoppa över de 2 smygmaskorna du just gjorde och virka 9 smygmaskor i bakre maskbågen (den längst bort från dig). Gör en luftmaska och vänd tröjan. Är du osäker vilken som är bakre maskbågen så se nedan video.

Steg 9

5. Hoppa över luftmaskan, virka 9 fasta maskor i bakre maskbågen (den längst bort från dig). Gör två smygmaskor i tröjkanten, vänd tröjan. 

Avslutning

Hals/axlar:

Om du vill virka ihop ändarna för att få en hel resår, virkar du ihop de två ändarna med smygmaskor. Det gör du genom att lägga ändarna bredvid varandra och virka genom båga lager samtidigt. Klipp av garnet och fäst garnet på insidan av ribben/tröjan. 

Slits:

När du kommit fram till första slitsen räcker det att efter steg 5 (9 fasta maskor) göra en smygmaska i tröjan. Börja sedan om från och med steg 2 (en luftmaskskedja). Se bilder nedan.

När du kommit fram till andra slitsen (varvet runt), avslutar du med på samma sätt som vid första slitsen med en smygmaska i tröjkanten. Klipp av garnet och fäst garnet. 

Nu är din slipover färdig! Vill du blocka din slipover - se nästa steg. Om du blockar får du en rakare form på din slipover. Det kan vara bra framför allt för att få till en rakare ribbkant vid slitsarna. Detta är upp till dig om du vill göra.

Här visas bakre maskbågen.
Steg 10

BLOCKNING

Man kan blocka på många olika sätt. Här kommer jag förklara ett enkelt sätt att göra det på. Det du behöver är nålar samt ett underlag att fästa nålarna mot. Det finns särskild blockningsutrustning att köpa men man har oftast något hemma man kan använda. Jag använder mig av en yogamatta, men en stadigare soffkudde går också bra. 

1: Blöt upp plagget i vatten. Man kan här välja att tvätta plagget i ulltvättmedel om man har det. Låt gärna ligga och dra så att de innersta fibrerna blöts. Plagget kan verka genomblött bara någon minut efter att du lagt det i vatten, men de innersta fibrerna behöver lite längre tid.

2: Tryck ur så mycket vatten som möjligt. Man kan rulla in plagget i en handduk och trycka så mycket man kan. Undvik att vrida på plagget. 

3: Dra och forma plagget/rutan till önskad storlek. 

4. Nåla fast i den formen som önskas. Om du blockar rutor, var noga med att sätta nålar i hörnen för att få till spetsiga former samt raka kanter. Jag sätter mina kant i kant i ett rutnät för att få dem någorlunda i samma storlek. Man kan också blocka dem ovanpå varandra men fördelen at blocka dem en och en är att det torkar fortare. 

Om du blockar hela tröjan, var noga med att sätta nålar i hörnen och längs kanterna för att undvika C-former längs kanten. Man kan också behöva fästa några nålar längs halsringningen också för att få till en önskad form. 

5. Låt torka helt innan du tar bort nålarna. Tar 1-2 dygn.

6. Färdigt!

Här visas hur du blockar rutorna innan de virkas ihop.
Här visas hur du blokar din färdiga slipover.
Steg 1

Storlekstabell

Nedan finner du en storlekstabell. Om du är nybörjare rekommenderas vi att använda virknål 6 mm till MYOs basic wool. Sen kan du välja att virka 3, 4 eller 5 varv för att ändra storlek. Se tabell för mått.  Som referens är slipovern på bilden storlek M, virkad med virknål storlek 6 och 4 varv per ruta. 

Om du är van virkare kan du experimentera dig fram med olika storlek på virknål och antal varv för att hitta den storlek och utseende som passar dig bäst. Observera att de olika virknålarna påverkar hur gles/tät rutan blir, se bilden nedan. Ju mindre storlek på virknål, desto tätare ruta. 

Innan du sätter igång, virka en kontrollruta och mät bredden på rutan för att se vilken storlek den motsvarar i tabellen samt mått A, B, C samt höftmåttet. Höftmåttet är omkretsen där slipovern är som bredast vilket motsvarar 8 rutor i bredd. Om en ruta mäter 10 cm kommer höftmåttet bli 80 cm. 

Garnåtgång
Slipovern på bilden (storlek M) väger 420 g. Alla andra vikter är uppskattade och kan variera.

Steg 2

STEG 1 - mormorsrutor

Välj en färg som basfärg. Med basfärgen kommer du virka det yttersta varvet på varje ruta, de ribbade kanterna samt använda till ihopvirkningen av rutorna. På slipovern på bilden är basfärgen beige.

När du har gjort en provruta där du är nöjd med storleken, kan du börja att virka fler rutor i samma storlek. Totalt ska du ha 25 stycken mormorsrutor när du är klar. Om du inte vill ha lika stor öppning under armarna så virkar du ytterligare två rutor och lägger dem ovanför de två ensamma rutorna på bilden under.

MORMORSRUTA

Är du osäker på hur du gör en mormorsruta (Granny Square) så kan du kika på videon nedan. Observera att vi i videon virkar 2 luftmaskor i hörnen men i detta mönstret gör du endast 1!

Så här gör man en mormorsruta:

Varv 1: Virka en magisk ring och i ringen så börjar du med 3 luftmaskor, sedan virkar du 2 stolpar. Detta blir första stolp-gruppen. Virka sedan en luftmaska. Upprepa detta (3 stolpar +1 luftmaska) totalt 4 gånger. Avsluta med en smygmaska i tredje luftmaskan från start.

Varv 2: Byt färg. Börja i ett hål och i varje hål virka du tre stolpar, en luftmaska, tre stolpar, detta bildar hörnen. Avsluta med en smygmaska i tredje luftmaskan från start.

Varv 3: Byt färg. Börja i ett hörn (ett hål där du virkade en luftmaska). Virka tre stolpar, en luftmaska, tre stolpar. Nästa hål kommer vara ett hål mellan hörnen, här virkar du tre stolpar. Virka sedan nästa hörn på samma sätt som första och fortsätt på samma sätt. Hörnen virkas alltså med tre stolpar, en luftmaska och tre stolpar i samma hål. Mellan hörnen virkar du tre stolpar och utan någon luftmaska mellan. Avsluta med en smygmaska i tredje luftmaskan från start.

Varv 4-5: Virka på samma sätt som varv 3, alla hörn virkas med tre stolpar, en luftmaska och tre stolpar i samma hål och mellan hörnen virkar du tre stolpar. Avsluta på samma sätt som ovan. 

Fäst alla trådar och klipp av ändar. 

Tips:

Om du vill få rutorna lite extra fyrkantiga och med spetsiga hörn kan du blocka de färdiga rutorna. Detta steg kan man hoppa över om man inte vill/kan. Fördelen med att blocka är att man få en finare form i slutändan. Se längst ner i steg 10 för en instruktion på ett enkelt sätt att blocka. 

Steg 3

STEG 2 - virka ihop rutorna

Lägg ut rutorna enligt diagrammet nedan. Följ bilderna för att se i vilken ordning du virkar ihop dem. Har du virkat två extrarutor så lägger du dem på framstycket under respektive ensam ruta på första raden på nedan bild. Så att första och andra raden består av fem rutor.

Såhär virkar man ihop rutorna:

Börja med att virka ihop enligt bild 1 nedan. Behöver du hjälp av video med tekniken så se videon (Attach Squares: Single Crochet inner loops) nedan. Lägg två rutor med avigsidorna ihop så att de fina sidorna är utåt. Börja med att göra en enkel ögla runt virknålen och gå ner med virknålen i ena hörnet genom båda rutorna. Hämta upp garn och dra igenom direkt. Nu har du en start i ett hörn, se nedan bild.

Observera att vi i detta mönster använder oss av smygmaskor istället för fasta maskor. Smygmaskan görs precis såsom på mormorsrutan när du avslutade varvet. Du kan såklart välja att virka fasta maskor också, eller sy ihop rutorna om du hellre vill.

Börja i ett hörn

Från och med nu så går du ner i bakre maskbågen på rutan närmast dig, och ner i främre maskbågen i rutan längst bort från dig (de två maskbågarna som ligger närmast ihop i mitten).

Du ska då ha tre öglor på virknålen såsom på bilden nedan. Hämta upp garn och dra igenom alla tre öglorna direkt. Nu har du gjort en smygmaska genom båda mormorsrutorna. Fortsätt så hela mormorsrutans sida.

Bilden visar vilka maskbågar du ska gå ner i.
Bilden visar hur det ser ut när du börjar virka ihop rutor.

Ta sedan upp två nya rutor och fortsätt på samma sätt med ytterligare 2 rutor. När du totalt har virkat ihop tre i bredd (6 rutor totalt) är du klar med den första horisontella sömmen. Klipp av garnet och börja om på samma sätt med nästa rad. 

Steg 4

När du har virkat ihop rutorna enligt bild 1 så fortsätter du på samma sätt enligt bilderna nedan.

Bild 2: Du har virkat ihop 12 rutor. Virka nu ihop dessa 12 rutor med vertikala sömmar på samma sätt. När du kommer fram till en ”korsning” där 4 rutor möts virkar du över den horisontella sömmen. Försök hitta maskor så tätt som möjligt innan och efter ”korsningen” för att undvika att det bildas hål i hörnen. 

Bild 3 kombinerar vertikala och horisontella sömmar. Man kan också välja att dela upp sömmen i två vertikala sömmar och en horisontell.

Steg 5

Fortsätt att virka ihop rutorna:

Steg 6

STEG 3 - ribbad kant

Nu är det dags att virka de ribbade kanterna. Om du vill ha din kant med mer resår kan man här välja att gå ner en storlek på virknål. De ribbade kanterna på bilden är gjord i samma virknål som rutorna (virknål 6). 

Alla tre kanter är virkade med samma teknik, det som skiljer är antal maskor för att få till olika bredd. Välj det antal som passar dig. 

Nedre kant = 9 maskor 

Halsringning= 4 maskor

Axlar= 3 maskor

Så här virkar du en ribbad kant

1. Börja med att virka ett varv med fasta maskor runt kanten som ska få en ribbad kant. Klipp inte av tråden när du kommit runt ett varv. Behöver du hjälp med hur du virkar fasta maskor så se video (Single Crochet) nedan.

a) För hals och axlar= börja varvet någonstans baktill/på kanten. Undvik att börja på framsidan då man kan komma att se en skarv. 

b) För nedre kanten= börja i sidan där du vill ha slitsen. Vill du hellre ha en kant som går hela vägen runt såsom för hals och axlar, följer du instruktionen som ovan. 

Fortsätt i nästa steg

Steg 7

Observera att när du har framsidan på tröjan uppåt och virkar mot tröjan gör du fasta maskor, och när du har baksidan uppåt och virkar bort från kanten gör du smygmaskor.  

Kontrollera upprepat att du har fortsatt 9/4/3 maskor i bredd hela tiden, det är lätt att tappa en maska efter några varv och då kommer kanten att bli sned.

2. Gör en kedja med det antal luftmaskor du önskar +1,  i detta exempel 9+1 maskor (10 stycken). Virkar du halsringningen gör du 4+1 (5 stycken) och gör du axlarna gör du 3+1 (4 stycken). Se videon nedan (Chain Stitches) hur du gör luftmaskor.

Här visas luftmaskor.

3. Hoppa över första luftmaskan och virka sedan 9 fasta maskor tillbaka längst kedjan ner mot tröjan. Gör 2 smygmaskor i tröjkanten. Smygmaskorna görs på samma sätt som när du avslutade varven på din ruta. behöver du upprepning på hur du virkar smygmaskor (Slip Stitch) så se nedan video. Vänd på slipovern. 

Här visas hur det ser ut när du virkar tillbaka med fasta maskor.
Steg 8

4. Hoppa över de 2 smygmaskorna du just gjorde och virka 9 smygmaskor i bakre maskbågen (den längst bort från dig). Gör en luftmaska och vänd tröjan. Är du osäker vilken som är bakre maskbågen så se nedan video.

Steg 9

5. Hoppa över luftmaskan, virka 9 fasta maskor i bakre maskbågen (den längst bort från dig). Gör två smygmaskor i tröjkanten, vänd tröjan. 

Avslutning

Hals/axlar:

Om du vill virka ihop ändarna för att få en hel resår, virkar du ihop de två ändarna med smygmaskor. Det gör du genom att lägga ändarna bredvid varandra och virka genom båga lager samtidigt. Klipp av garnet och fäst garnet på insidan av ribben/tröjan. 

Slits:

När du kommit fram till första slitsen räcker det att efter steg 5 (9 fasta maskor) göra en smygmaska i tröjan. Börja sedan om från och med steg 2 (en luftmaskskedja). Se bilder nedan.

När du kommit fram till andra slitsen (varvet runt), avslutar du med på samma sätt som vid första slitsen med en smygmaska i tröjkanten. Klipp av garnet och fäst garnet. 

Nu är din slipover färdig! Vill du blocka din slipover - se nästa steg. Om du blockar får du en rakare form på din slipover. Det kan vara bra framför allt för att få till en rakare ribbkant vid slitsarna. Detta är upp till dig om du vill göra.

Här visas bakre maskbågen.
Steg 10

BLOCKNING

Man kan blocka på många olika sätt. Här kommer jag förklara ett enkelt sätt att göra det på. Det du behöver är nålar samt ett underlag att fästa nålarna mot. Det finns särskild blockningsutrustning att köpa men man har oftast något hemma man kan använda. Jag använder mig av en yogamatta, men en stadigare soffkudde går också bra. 

1: Blöt upp plagget i vatten. Man kan här välja att tvätta plagget i ulltvättmedel om man har det. Låt gärna ligga och dra så att de innersta fibrerna blöts. Plagget kan verka genomblött bara någon minut efter att du lagt det i vatten, men de innersta fibrerna behöver lite längre tid.

2: Tryck ur så mycket vatten som möjligt. Man kan rulla in plagget i en handduk och trycka så mycket man kan. Undvik att vrida på plagget. 

3: Dra och forma plagget/rutan till önskad storlek. 

4. Nåla fast i den formen som önskas. Om du blockar rutor, var noga med att sätta nålar i hörnen för att få till spetsiga former samt raka kanter. Jag sätter mina kant i kant i ett rutnät för att få dem någorlunda i samma storlek. Man kan också blocka dem ovanpå varandra men fördelen at blocka dem en och en är att det torkar fortare. 

Om du blockar hela tröjan, var noga med att sätta nålar i hörnen och längs kanterna för att undvika C-former längs kanten. Man kan också behöva fästa några nålar längs halsringningen också för att få till en önskad form. 

5. Låt torka helt innan du tar bort nålarna. Tar 1-2 dygn.

6. Färdigt!

Här visas hur du blockar rutorna innan de virkas ihop.
Här visas hur du blokar din färdiga slipover.

Rättigheterna till detta mönster tillhör MYO Make Your Own. Mönstret eller produktbilderna får inte kopieras, delas eller säljas vidare varken i delar eller i sin helhet. Du får dock sälja alster som du har virkat från detta mönster. Har du frågor om mönstret, kontakta MYO: hello@makeyourown.se.

Slipover "Rut"

Virka en mysig slipover i mormorsrutor!

Den här slipovern är virkad med mormorsrutor i MYOs Basic Wool. Det är ett nybörjarvänligt mönster där du bara behöver fokusera på två tekniker, mormorsrutor och en ribbad kant. Du kan enkelt ändra storlek på slipovern. Här kan du välja och vraka mellan olika färgkombinationer för att få tröjan personlig och helt i din smak! Förutom MYO Basic Wool behöver du även virknål 5-7 mm (se storlekstabell under steg 1 för detaljerad info). Det kan även vara bra att ha måttband och nål. Färgerna som använts i denna instruktion är beige, light grey, dark grey samt peach.

Garnåtgång: 500-800 g, beroende på storlek. För storlek M (som på bilden) behövs ungefär 5 nystan, 2-3 i basfärgen och 1 nystan per ytterligare färger i mormorsrutorna. Se steg 1 för mer detaljerad info. Garnåtgången beror på hur tight du virkar.

Observera att vi, i den här instruktionen, använder videos från vår teknikskola. Söker du en hellång video för en virkad väst kan du t.ex. virka västen Hedvig

Slipover "Rut"
Steg 1

Storlekstabell

Nedan finner du en storlekstabell. Om du är nybörjare rekommenderas vi att använda virknål 6 mm till MYOs basic wool. Sen kan du välja att virka 3, 4 eller 5 varv för att ändra storlek. Se tabell för mått.  Som referens är slipovern på bilden storlek M, virkad med virknål storlek 6 och 4 varv per ruta. 

Om du är van virkare kan du experimentera dig fram med olika storlek på virknål och antal varv för att hitta den storlek och utseende som passar dig bäst. Observera att de olika virknålarna påverkar hur gles/tät rutan blir, se bilden nedan. Ju mindre storlek på virknål, desto tätare ruta. 

Innan du sätter igång, virka en kontrollruta och mät bredden på rutan för att se vilken storlek den motsvarar i tabellen samt mått A, B, C samt höftmåttet. Höftmåttet är omkretsen där slipovern är som bredast vilket motsvarar 8 rutor i bredd. Om en ruta mäter 10 cm kommer höftmåttet bli 80 cm. 

Garnåtgång
Slipovern på bilden (storlek M) väger 420 g. Alla andra vikter är uppskattade och kan variera.

Steg 2

STEG 1 - mormorsrutor

Välj en färg som basfärg. Med basfärgen kommer du virka det yttersta varvet på varje ruta, de ribbade kanterna samt använda till ihopvirkningen av rutorna. På slipovern på bilden är basfärgen beige.

När du har gjort en provruta där du är nöjd med storleken, kan du börja att virka fler rutor i samma storlek. Totalt ska du ha 25 stycken mormorsrutor när du är klar. Om du inte vill ha lika stor öppning under armarna så virkar du ytterligare två rutor och lägger dem ovanför de två ensamma rutorna på bilden under.

MORMORSRUTA

Är du osäker på hur du gör en mormorsruta (Granny Square) så kan du kika på videon nedan. Observera att vi i videon virkar 2 luftmaskor i hörnen men i detta mönstret gör du endast 1!

Så här gör man en mormorsruta:

Varv 1: Virka en magisk ring och i ringen så börjar du med 3 luftmaskor, sedan virkar du 2 stolpar. Detta blir första stolp-gruppen. Virka sedan en luftmaska. Upprepa detta (3 stolpar +1 luftmaska) totalt 4 gånger. Avsluta med en smygmaska i tredje luftmaskan från start.

Varv 2: Byt färg. Börja i ett hål och i varje hål virka du tre stolpar, en luftmaska, tre stolpar, detta bildar hörnen. Avsluta med en smygmaska i tredje luftmaskan från start.

Varv 3: Byt färg. Börja i ett hörn (ett hål där du virkade en luftmaska). Virka tre stolpar, en luftmaska, tre stolpar. Nästa hål kommer vara ett hål mellan hörnen, här virkar du tre stolpar. Virka sedan nästa hörn på samma sätt som första och fortsätt på samma sätt. Hörnen virkas alltså med tre stolpar, en luftmaska och tre stolpar i samma hål. Mellan hörnen virkar du tre stolpar och utan någon luftmaska mellan. Avsluta med en smygmaska i tredje luftmaskan från start.

Varv 4-5: Virka på samma sätt som varv 3, alla hörn virkas med tre stolpar, en luftmaska och tre stolpar i samma hål och mellan hörnen virkar du tre stolpar. Avsluta på samma sätt som ovan. 

Fäst alla trådar och klipp av ändar. 

Tips:

Om du vill få rutorna lite extra fyrkantiga och med spetsiga hörn kan du blocka de färdiga rutorna. Detta steg kan man hoppa över om man inte vill/kan. Fördelen med att blocka är att man få en finare form i slutändan. Se längst ner i steg 10 för en instruktion på ett enkelt sätt att blocka. 

Steg 3

STEG 2 - virka ihop rutorna

Lägg ut rutorna enligt diagrammet nedan. Följ bilderna för att se i vilken ordning du virkar ihop dem. Har du virkat två extrarutor så lägger du dem på framstycket under respektive ensam ruta på första raden på nedan bild. Så att första och andra raden består av fem rutor.

Såhär virkar man ihop rutorna:

Börja med att virka ihop enligt bild 1 nedan. Behöver du hjälp av video med tekniken så se videon (Attach Squares: Single Crochet inner loops) nedan. Lägg två rutor med avigsidorna ihop så att de fina sidorna är utåt. Börja med att göra en enkel ögla runt virknålen och gå ner med virknålen i ena hörnet genom båda rutorna. Hämta upp garn och dra igenom direkt. Nu har du en start i ett hörn, se nedan bild.

Observera att vi i detta mönster använder oss av smygmaskor istället för fasta maskor. Smygmaskan görs precis såsom på mormorsrutan när du avslutade varvet. Du kan såklart välja att virka fasta maskor också, eller sy ihop rutorna om du hellre vill.

Börja i ett hörn

Från och med nu så går du ner i bakre maskbågen på rutan närmast dig, och ner i främre maskbågen i rutan längst bort från dig (de två maskbågarna som ligger närmast ihop i mitten).

Du ska då ha tre öglor på virknålen såsom på bilden nedan. Hämta upp garn och dra igenom alla tre öglorna direkt. Nu har du gjort en smygmaska genom båda mormorsrutorna. Fortsätt så hela mormorsrutans sida.

Bilden visar vilka maskbågar du ska gå ner i.
Bilden visar hur det ser ut när du börjar virka ihop rutor.

Ta sedan upp två nya rutor och fortsätt på samma sätt med ytterligare 2 rutor. När du totalt har virkat ihop tre i bredd (6 rutor totalt) är du klar med den första horisontella sömmen. Klipp av garnet och börja om på samma sätt med nästa rad. 

Steg 4

När du har virkat ihop rutorna enligt bild 1 så fortsätter du på samma sätt enligt bilderna nedan.

Bild 2: Du har virkat ihop 12 rutor. Virka nu ihop dessa 12 rutor med vertikala sömmar på samma sätt. När du kommer fram till en ”korsning” där 4 rutor möts virkar du över den horisontella sömmen. Försök hitta maskor så tätt som möjligt innan och efter ”korsningen” för att undvika att det bildas hål i hörnen. 

Bild 3 kombinerar vertikala och horisontella sömmar. Man kan också välja att dela upp sömmen i två vertikala sömmar och en horisontell.

Steg 5

Fortsätt att virka ihop rutorna:

Steg 6

STEG 3 - ribbad kant

Nu är det dags att virka de ribbade kanterna. Om du vill ha din kant med mer resår kan man här välja att gå ner en storlek på virknål. De ribbade kanterna på bilden är gjord i samma virknål som rutorna (virknål 6). 

Alla tre kanter är virkade med samma teknik, det som skiljer är antal maskor för att få till olika bredd. Välj det antal som passar dig. 

Nedre kant = 9 maskor 

Halsringning= 4 maskor

Axlar= 3 maskor

Så här virkar du en ribbad kant

1. Börja med att virka ett varv med fasta maskor runt kanten som ska få en ribbad kant. Klipp inte av tråden när du kommit runt ett varv. Behöver du hjälp med hur du virkar fasta maskor så se video (Single Crochet) nedan.

a) För hals och axlar= börja varvet någonstans baktill/på kanten. Undvik att börja på framsidan då man kan komma att se en skarv. 

b) För nedre kanten= börja i sidan där du vill ha slitsen. Vill du hellre ha en kant som går hela vägen runt såsom för hals och axlar, följer du instruktionen som ovan. 

Fortsätt i nästa steg

Steg 7

Observera att när du har framsidan på tröjan uppåt och virkar mot tröjan gör du fasta maskor, och när du har baksidan uppåt och virkar bort från kanten gör du smygmaskor.  

Kontrollera upprepat att du har fortsatt 9/4/3 maskor i bredd hela tiden, det är lätt att tappa en maska efter några varv och då kommer kanten att bli sned.

2. Gör en kedja med det antal luftmaskor du önskar +1,  i detta exempel 9+1 maskor (10 stycken). Virkar du halsringningen gör du 4+1 (5 stycken) och gör du axlarna gör du 3+1 (4 stycken). Se videon nedan (Chain Stitches) hur du gör luftmaskor.

Här visas luftmaskor.

3. Hoppa över första luftmaskan och virka sedan 9 fasta maskor tillbaka längst kedjan ner mot tröjan. Gör 2 smygmaskor i tröjkanten. Smygmaskorna görs på samma sätt som när du avslutade varven på din ruta. behöver du upprepning på hur du virkar smygmaskor (Slip Stitch) så se nedan video. Vänd på slipovern. 

Här visas hur det ser ut när du virkar tillbaka med fasta maskor.
Steg 8

4. Hoppa över de 2 smygmaskorna du just gjorde och virka 9 smygmaskor i bakre maskbågen (den längst bort från dig). Gör en luftmaska och vänd tröjan. Är du osäker vilken som är bakre maskbågen så se nedan video.

Steg 9

5. Hoppa över luftmaskan, virka 9 fasta maskor i bakre maskbågen (den längst bort från dig). Gör två smygmaskor i tröjkanten, vänd tröjan. 

Avslutning

Hals/axlar:

Om du vill virka ihop ändarna för att få en hel resår, virkar du ihop de två ändarna med smygmaskor. Det gör du genom att lägga ändarna bredvid varandra och virka genom båga lager samtidigt. Klipp av garnet och fäst garnet på insidan av ribben/tröjan. 

Slits:

När du kommit fram till första slitsen räcker det att efter steg 5 (9 fasta maskor) göra en smygmaska i tröjan. Börja sedan om från och med steg 2 (en luftmaskskedja). Se bilder nedan.

När du kommit fram till andra slitsen (varvet runt), avslutar du med på samma sätt som vid första slitsen med en smygmaska i tröjkanten. Klipp av garnet och fäst garnet. 

Nu är din slipover färdig! Vill du blocka din slipover - se nästa steg. Om du blockar får du en rakare form på din slipover. Det kan vara bra framför allt för att få till en rakare ribbkant vid slitsarna. Detta är upp till dig om du vill göra.

Här visas bakre maskbågen.
Steg 10

BLOCKNING

Man kan blocka på många olika sätt. Här kommer jag förklara ett enkelt sätt att göra det på. Det du behöver är nålar samt ett underlag att fästa nålarna mot. Det finns särskild blockningsutrustning att köpa men man har oftast något hemma man kan använda. Jag använder mig av en yogamatta, men en stadigare soffkudde går också bra. 

1: Blöt upp plagget i vatten. Man kan här välja att tvätta plagget i ulltvättmedel om man har det. Låt gärna ligga och dra så att de innersta fibrerna blöts. Plagget kan verka genomblött bara någon minut efter att du lagt det i vatten, men de innersta fibrerna behöver lite längre tid.

2: Tryck ur så mycket vatten som möjligt. Man kan rulla in plagget i en handduk och trycka så mycket man kan. Undvik att vrida på plagget. 

3: Dra och forma plagget/rutan till önskad storlek. 

4. Nåla fast i den formen som önskas. Om du blockar rutor, var noga med att sätta nålar i hörnen för att få till spetsiga former samt raka kanter. Jag sätter mina kant i kant i ett rutnät för att få dem någorlunda i samma storlek. Man kan också blocka dem ovanpå varandra men fördelen at blocka dem en och en är att det torkar fortare. 

Om du blockar hela tröjan, var noga med att sätta nålar i hörnen och längs kanterna för att undvika C-former längs kanten. Man kan också behöva fästa några nålar längs halsringningen också för att få till en önskad form. 

5. Låt torka helt innan du tar bort nålarna. Tar 1-2 dygn.

6. Färdigt!

Här visas hur du blockar rutorna innan de virkas ihop.
Här visas hur du blokar din färdiga slipover.

Rättigheterna till detta mönster tillhör MYO Make Your Own. Mönstret eller produktbilderna får inte kopieras, delas eller säljas vidare varken i delar eller i sin helhet. Du får dock sälja alster som du har virkat från detta mönster. Har du frågor om mönstret, kontakta MYO: hello@makeyourown.se.

Slipover "Rut"

Virka en mysig slipover i mormorsrutor!

Den här slipovern är virkad med mormorsrutor i MYOs Basic Wool. Det är ett nybörjarvänligt mönster där du bara behöver fokusera på två tekniker, mormorsrutor och en ribbad kant. Du kan enkelt ändra storlek på slipovern. Här kan du välja och vraka mellan olika färgkombinationer för att få tröjan personlig och helt i din smak! Förutom MYO Basic Wool behöver du även virknål 5-7 mm (se storlekstabell under steg 1 för detaljerad info). Det kan även vara bra att ha måttband och nål. Färgerna som använts i denna instruktion är beige, light grey, dark grey samt peach.

Garnåtgång: 500-800 g, beroende på storlek. För storlek M (som på bilden) behövs ungefär 5 nystan, 2-3 i basfärgen och 1 nystan per ytterligare färger i mormorsrutorna. Se steg 1 för mer detaljerad info. Garnåtgången beror på hur tight du virkar.

Observera att vi, i den här instruktionen, använder videos från vår teknikskola. Söker du en hellång video för en virkad väst kan du t.ex. virka västen Hedvig

Slipover "Rut"
Steg 1

Storlekstabell

Nedan finner du en storlekstabell. Om du är nybörjare rekommenderas vi att använda virknål 6 mm till MYOs basic wool. Sen kan du välja att virka 3, 4 eller 5 varv för att ändra storlek. Se tabell för mått.  Som referens är slipovern på bilden storlek M, virkad med virknål storlek 6 och 4 varv per ruta. 

Om du är van virkare kan du experimentera dig fram med olika storlek på virknål och antal varv för att hitta den storlek och utseende som passar dig bäst. Observera att de olika virknålarna påverkar hur gles/tät rutan blir, se bilden nedan. Ju mindre storlek på virknål, desto tätare ruta. 

Innan du sätter igång, virka en kontrollruta och mät bredden på rutan för att se vilken storlek den motsvarar i tabellen samt mått A, B, C samt höftmåttet. Höftmåttet är omkretsen där slipovern är som bredast vilket motsvarar 8 rutor i bredd. Om en ruta mäter 10 cm kommer höftmåttet bli 80 cm. 

Garnåtgång
Slipovern på bilden (storlek M) väger 420 g. Alla andra vikter är uppskattade och kan variera.

Steg 2

STEG 1 - mormorsrutor

Välj en färg som basfärg. Med basfärgen kommer du virka det yttersta varvet på varje ruta, de ribbade kanterna samt använda till ihopvirkningen av rutorna. På slipovern på bilden är basfärgen beige.

När du har gjort en provruta där du är nöjd med storleken, kan du börja att virka fler rutor i samma storlek. Totalt ska du ha 25 stycken mormorsrutor när du är klar. Om du inte vill ha lika stor öppning under armarna så virkar du ytterligare två rutor och lägger dem ovanför de två ensamma rutorna på bilden under.

MORMORSRUTA

Är du osäker på hur du gör en mormorsruta (Granny Square) så kan du kika på videon nedan. Observera att vi i videon virkar 2 luftmaskor i hörnen men i detta mönstret gör du endast 1!

Så här gör man en mormorsruta:

Varv 1: Virka en magisk ring och i ringen så börjar du med 3 luftmaskor, sedan virkar du 2 stolpar. Detta blir första stolp-gruppen. Virka sedan en luftmaska. Upprepa detta (3 stolpar +1 luftmaska) totalt 4 gånger. Avsluta med en smygmaska i tredje luftmaskan från start.

Varv 2: Byt färg. Börja i ett hål och i varje hål virka du tre stolpar, en luftmaska, tre stolpar, detta bildar hörnen. Avsluta med en smygmaska i tredje luftmaskan från start.

Varv 3: Byt färg. Börja i ett hörn (ett hål där du virkade en luftmaska). Virka tre stolpar, en luftmaska, tre stolpar. Nästa hål kommer vara ett hål mellan hörnen, här virkar du tre stolpar. Virka sedan nästa hörn på samma sätt som första och fortsätt på samma sätt. Hörnen virkas alltså med tre stolpar, en luftmaska och tre stolpar i samma hål. Mellan hörnen virkar du tre stolpar och utan någon luftmaska mellan. Avsluta med en smygmaska i tredje luftmaskan från start.

Varv 4-5: Virka på samma sätt som varv 3, alla hörn virkas med tre stolpar, en luftmaska och tre stolpar i samma hål och mellan hörnen virkar du tre stolpar. Avsluta på samma sätt som ovan. 

Fäst alla trådar och klipp av ändar. 

Tips:

Om du vill få rutorna lite extra fyrkantiga och med spetsiga hörn kan du blocka de färdiga rutorna. Detta steg kan man hoppa över om man inte vill/kan. Fördelen med att blocka är att man få en finare form i slutändan. Se längst ner i steg 10 för en instruktion på ett enkelt sätt att blocka. 

Steg 3

STEG 2 - virka ihop rutorna

Lägg ut rutorna enligt diagrammet nedan. Följ bilderna för att se i vilken ordning du virkar ihop dem. Har du virkat två extrarutor så lägger du dem på framstycket under respektive ensam ruta på första raden på nedan bild. Så att första och andra raden består av fem rutor.

Såhär virkar man ihop rutorna:

Börja med att virka ihop enligt bild 1 nedan. Behöver du hjälp av video med tekniken så se videon (Attach Squares: Single Crochet inner loops) nedan. Lägg två rutor med avigsidorna ihop så att de fina sidorna är utåt. Börja med att göra en enkel ögla runt virknålen och gå ner med virknålen i ena hörnet genom båda rutorna. Hämta upp garn och dra igenom direkt. Nu har du en start i ett hörn, se nedan bild.

Observera att vi i detta mönster använder oss av smygmaskor istället för fasta maskor. Smygmaskan görs precis såsom på mormorsrutan när du avslutade varvet. Du kan såklart välja att virka fasta maskor också, eller sy ihop rutorna om du hellre vill.

Börja i ett hörn

Från och med nu så går du ner i bakre maskbågen på rutan närmast dig, och ner i främre maskbågen i rutan längst bort från dig (de två maskbågarna som ligger närmast ihop i mitten).

Du ska då ha tre öglor på virknålen såsom på bilden nedan. Hämta upp garn och dra igenom alla tre öglorna direkt. Nu har du gjort en smygmaska genom båda mormorsrutorna. Fortsätt så hela mormorsrutans sida.

Bilden visar vilka maskbågar du ska gå ner i.
Bilden visar hur det ser ut när du börjar virka ihop rutor.

Ta sedan upp två nya rutor och fortsätt på samma sätt med ytterligare 2 rutor. När du totalt har virkat ihop tre i bredd (6 rutor totalt) är du klar med den första horisontella sömmen. Klipp av garnet och börja om på samma sätt med nästa rad. 

Steg 4

När du har virkat ihop rutorna enligt bild 1 så fortsätter du på samma sätt enligt bilderna nedan.

Bild 2: Du har virkat ihop 12 rutor. Virka nu ihop dessa 12 rutor med vertikala sömmar på samma sätt. När du kommer fram till en ”korsning” där 4 rutor möts virkar du över den horisontella sömmen. Försök hitta maskor så tätt som möjligt innan och efter ”korsningen” för att undvika att det bildas hål i hörnen. 

Bild 3 kombinerar vertikala och horisontella sömmar. Man kan också välja att dela upp sömmen i två vertikala sömmar och en horisontell.

Steg 5

Fortsätt att virka ihop rutorna:

Steg 6

STEG 3 - ribbad kant

Nu är det dags att virka de ribbade kanterna. Om du vill ha din kant med mer resår kan man här välja att gå ner en storlek på virknål. De ribbade kanterna på bilden är gjord i samma virknål som rutorna (virknål 6). 

Alla tre kanter är virkade med samma teknik, det som skiljer är antal maskor för att få till olika bredd. Välj det antal som passar dig. 

Nedre kant = 9 maskor 

Halsringning= 4 maskor

Axlar= 3 maskor

Så här virkar du en ribbad kant

1. Börja med att virka ett varv med fasta maskor runt kanten som ska få en ribbad kant. Klipp inte av tråden när du kommit runt ett varv. Behöver du hjälp med hur du virkar fasta maskor så se video (Single Crochet) nedan.

a) För hals och axlar= börja varvet någonstans baktill/på kanten. Undvik att börja på framsidan då man kan komma att se en skarv. 

b) För nedre kanten= börja i sidan där du vill ha slitsen. Vill du hellre ha en kant som går hela vägen runt såsom för hals och axlar, följer du instruktionen som ovan. 

Fortsätt i nästa steg

Steg 7

Observera att när du har framsidan på tröjan uppåt och virkar mot tröjan gör du fasta maskor, och när du har baksidan uppåt och virkar bort från kanten gör du smygmaskor.  

Kontrollera upprepat att du har fortsatt 9/4/3 maskor i bredd hela tiden, det är lätt att tappa en maska efter några varv och då kommer kanten att bli sned.

2. Gör en kedja med det antal luftmaskor du önskar +1,  i detta exempel 9+1 maskor (10 stycken). Virkar du halsringningen gör du 4+1 (5 stycken) och gör du axlarna gör du 3+1 (4 stycken). Se videon nedan (Chain Stitches) hur du gör luftmaskor.

Här visas luftmaskor.

3. Hoppa över första luftmaskan och virka sedan 9 fasta maskor tillbaka längst kedjan ner mot tröjan. Gör 2 smygmaskor i tröjkanten. Smygmaskorna görs på samma sätt som när du avslutade varven på din ruta. behöver du upprepning på hur du virkar smygmaskor (Slip Stitch) så se nedan video. Vänd på slipovern. 

Här visas hur det ser ut när du virkar tillbaka med fasta maskor.
Steg 8

4. Hoppa över de 2 smygmaskorna du just gjorde och virka 9 smygmaskor i bakre maskbågen (den längst bort från dig). Gör en luftmaska och vänd tröjan. Är du osäker vilken som är bakre maskbågen så se nedan video.

Steg 9

5. Hoppa över luftmaskan, virka 9 fasta maskor i bakre maskbågen (den längst bort från dig). Gör två smygmaskor i tröjkanten, vänd tröjan. 

Avslutning

Hals/axlar:

Om du vill virka ihop ändarna för att få en hel resår, virkar du ihop de två ändarna med smygmaskor. Det gör du genom att lägga ändarna bredvid varandra och virka genom båga lager samtidigt. Klipp av garnet och fäst garnet på insidan av ribben/tröjan. 

Slits:

När du kommit fram till första slitsen räcker det att efter steg 5 (9 fasta maskor) göra en smygmaska i tröjan. Börja sedan om från och med steg 2 (en luftmaskskedja). Se bilder nedan.

När du kommit fram till andra slitsen (varvet runt), avslutar du med på samma sätt som vid första slitsen med en smygmaska i tröjkanten. Klipp av garnet och fäst garnet. 

Nu är din slipover färdig! Vill du blocka din slipover - se nästa steg. Om du blockar får du en rakare form på din slipover. Det kan vara bra framför allt för att få till en rakare ribbkant vid slitsarna. Detta är upp till dig om du vill göra.

Här visas bakre maskbågen.
Steg 10

BLOCKNING

Man kan blocka på många olika sätt. Här kommer jag förklara ett enkelt sätt att göra det på. Det du behöver är nålar samt ett underlag att fästa nålarna mot. Det finns särskild blockningsutrustning att köpa men man har oftast något hemma man kan använda. Jag använder mig av en yogamatta, men en stadigare soffkudde går också bra. 

1: Blöt upp plagget i vatten. Man kan här välja att tvätta plagget i ulltvättmedel om man har det. Låt gärna ligga och dra så att de innersta fibrerna blöts. Plagget kan verka genomblött bara någon minut efter att du lagt det i vatten, men de innersta fibrerna behöver lite längre tid.

2: Tryck ur så mycket vatten som möjligt. Man kan rulla in plagget i en handduk och trycka så mycket man kan. Undvik att vrida på plagget. 

3: Dra och forma plagget/rutan till önskad storlek. 

4. Nåla fast i den formen som önskas. Om du blockar rutor, var noga med att sätta nålar i hörnen för att få till spetsiga former samt raka kanter. Jag sätter mina kant i kant i ett rutnät för att få dem någorlunda i samma storlek. Man kan också blocka dem ovanpå varandra men fördelen at blocka dem en och en är att det torkar fortare. 

Om du blockar hela tröjan, var noga med att sätta nålar i hörnen och längs kanterna för att undvika C-former längs kanten. Man kan också behöva fästa några nålar längs halsringningen också för att få till en önskad form. 

5. Låt torka helt innan du tar bort nålarna. Tar 1-2 dygn.

6. Färdigt!

Här visas hur du blockar rutorna innan de virkas ihop.
Här visas hur du blokar din färdiga slipover.

Rättigheterna till detta mönster tillhör MYO Make Your Own. Mönstret eller produktbilderna får inte kopieras, delas eller säljas vidare varken i delar eller i sin helhet. Du får dock sälja alster som du har virkat från detta mönster. Har du frågor om mönstret, kontakta MYO: hello@makeyourown.se.