Heart Icon

Virkad klänning "Solveij"

Arrow Icon

Virkad klänning "Solveij"

Virka denna underbara klänning som passar till alla tillfällen!

Virka sommarens finaste klänning till badstranden, bröllopet, sommarfesten, festivalen eller för din AW på stan. Detta mönster är anpassat för alla, även om du är helt nybörjare. Klänningen är en variant på vår populära top "Rutveij" så vill du ha en matchande top och klänning så finns båda mönstren på vår hemsida. Det enda du behöver är EKO Nano och en virknål 7 mm. Färgen i videon är "Chalk Green".

Garnåtgång: 1-2 rullar beroende på storlek och längd. 1 rulle räcker till en kort klänning (beroende på mått) och 2 rullar till en längre klänning.

Ladda ner PDF
Vi använder:
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.

What’s a Rich Text element?

Så här gör du

Klänningen virkas i ett stycke, du börjar längst ner på baksidan och virkar klänningen så lång du önskar. När du är nöjd med längden så virkar du axelpartiet. Sedan fortsätter du att virka framsidan på klänningen. Sist så virkar du ihop sidorna med varandra. Dela gärna era bilder på era klänningar :) /Rebecca

Rebecca Pedersen
(3.5 stars) • 10 reviews
Lägg till på MYO.se
makeyourown.se
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Steg 1

Antal maskor på kedjan för storlek:

XS - 46 (23 dubbelstolpar brett)

S - 50 maskor på din kedja (25 dubbelstolpar brett)

M - 56 maskor på din kedja (28 dubbelstolpar brett)

L - 62 maskor på din kedja (31 dubbelstolpar brett

XL - 68 maskor på din kedja (34 dubbelstolpar brett)

Tips! Osäker på storleken? Mät med kedjan där du är som bredast, exempelvis över bysten/stussen. Kedjan är halva måttet på omkretsen på ditt plagg.

Tänk på att mått är ungefärliga då vårt sätt att virka kan variera beroende på hur fast eller löst du virkar.

Steg 1 : Börja med att göra en löpknut. Den gör du så här: vira garnet om två fingrar så trådarna korsar varandra, dra sedan garnet genom öglan och dra åt. Du har nu en löpknut.

Virka sedan en kedja med så många maskor på kedjan som för den storleken du vill virka ditt plagg.

Så här virkar du en kedja: från din löpknut ska du nu virka luftmaskor (öglor). Så stoppa virknålen i löp knuten och dra åt garnet något, fånga garnet med din virknål och dra igenom öglan, fortsätt så till du har rätt antal öglor på din kedja.

(Obs: öglan runt din virknål räknas inte som en del av kedjans antal).

Steg 2

Steg 2: Nu ska du virka fasta maskor.

Du börja virka i den andra maskan från din virknål.

Stoppa ner virknålen i maskan, fånga garnet och dra upp så du har två öglor om din virknål. Fånga garnet igen och dra igenom båda öglorna. Du har nu gjort en fasta maska. Fortsätt gör en i varje maska på kedjan.

Avsluta med en luftmaska och vänd på ditt projekt.

Steg 3

Steg 3 : Nu ska du virka dubbelstolpar + luftmaskor.

Du kommer virka i varannan maska på din rad.

Börja med att virka en kedja på 4 luftmaskor, den här räknas som den första stolpen.

Hoppa över en maska och fortsätt virka i nästa.

Nu virar du garnet två varv om din virknål, stoppar ner virknålen i nästa maska på din rad, fångar garnet och drar upp så du har 4 öglor om din virknål - fånga garnet igen och dra igenom de två första öglorna. Fånga garnet igen och dra igenom de två nästa. Och en sista gång, dra igenom de två sista öglorna.
Du har nu gjort en dubbelstolpe. Virka sedan en luftmaska så du skapar ett mellanrum mellan dina maskor. Hoppa över en maska på raden och fortsätt i nästa.

Virka en stolpe + luftmaska i varannan maska raden ut.

Den sista dubbelstolpen virkas i den tredje öglan du virkade på förra varvet. Här stoppar du ner virknålen i den andra, tänk att du alltid ska ha en maska mellan dina stolpar.  

Fortsätt virka varv med dubbelstolpar tills du når önskad längd på ditt framstycke.

Steg 4

Steg 4 : Nu ska axlar + halsringning virkas.

Du bestämmer själv hur brett du vill göra din halsringning och axlar. För referens så valde jag 7 dubbelstolpar brett/axel. Så mät och sätt två markeringar (ex. nålar eller garnbitar) där du vill dina axelpartier ska vara.

Börja som tidigare varv med att virka en kedja på 4 öglor, sedan dubbelstolpar fram till din först markering. Sen virkar en kedja med så många öglor som bredden på din halsringning är, alltså antalet stolpar + luftmaskor som mellanrummet är.

Där din andra markering är för nästa axelparti, fortsätter du virka dubbelstolpar. Du virar alltså garnet två varv om virknålen som vanligt, stoppar ner i maskan där din markering är och virkar raden ut.

Avsluta med luftmaska och vänd.

Steg 5

Steg 5 : Nu ska du virka bakstycket.

Detta virkar du på precis samma sätt som du virkade ditt framstycket. Du kan virka det lika långt eller längre beroende på vilken stil du vill ha. Räkna antal varv med dubbelstolpar så du vet hur många varv du har att jobba med.

Steg 6

Steg 6 : Avsluta bakstycket med att virka en rad fasta maskor.

Börja virka en luftmaska (om du inte avslutade förra varvet med en). Stoppa ner virknålen under kedjan i mellanrummet mellan dina dubbelstolpar. Virka två fasta maskor  mellan varje stolpe raden ut.

Avsluta med att klippa garnet, ca 10 cm, gör en sista luftmaska och dra igenom garnet hela vägen och dra åt som en knut. Göm garnänden mellan dina stygn på insidan av ditt plagg.

Steg 7

Steg 7 : Nu ska klänningen virkas ihop i sidorna.

Här bestämmer du själv hur djupa ärmhål du vill ha och om du vill virka ihop sidorna helt eller lämna sprund.

Sätt markering för där du ska börja och sluta. Klipp en garnbit som är ca dubbel så lång som längden för där du ska virka ihop sidan.

Börja med att göra en löpknut på ditt garn. Stoppa sen ner virknålen genom både fram & bakstycket från där du börjar virka, spelar ingen roll om du börjar uppe eller nerifrån. Här virkar jag på samma sätt som att ”sy”, som att jag drar igenom garnet istället för att virka exempelvis fasta maskor (se video för förtydligande).

Avsluta med att göra en luftmaska, klipp garnet och dra igenom hela vägen och dra åt så du får en knut. Göm garnänden mellan dina maskor på insidan.

Klart! Nu kan du äntligen bära din Solveij.

Steg 8
Steg 9
Steg 10

Join the community

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev och få 10% rabatt på ditt första köp!

By clicking Sign Up you're confirming that you agree with our Terms and Conditions.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.