Heart Icon

Virkad kofta i Granny Stripes

Arrow Icon

Virkad kofta i Granny Stripes

Virka en mysig kofta som är justerbar så den passar dig

I denna instruktion lär du dig att virka en snygg kofta i mormorsränder. Du kan själv välja hur lång du vill göra koftan och hur stor du vill ha den. För en kofta som är ungefär samma storlek som på bilden (S) behöver du ca 8 nystan MYO Basic Wool. Du kan använda virknål storlek 6 eller 7, båda fungerar. Denna instruktion passar nybörjare då vi visar alla steg i videon. Koftan blir superfin även i barnstorlek!

Garnåtgång: I instruktionsvideon har vi virkat koftan med EKO Nano, men rekommenderar istället att använda MYO's ullgarn Basic Wool som vi fick in i sortimentet efter att denna instruktion gjordes. Koftan blir lättare och mjukare med Basic Wool - som på bilden. För storlek S behöver du ca 7-800 g av MYO Basic Wool (beroende lite på hur lång och oversize du väljer att virka koftan). Vill du göra koftan längre behövs fler rullar. Allt beror på hur hårt du virkar, virkar du hårdare behöver du också fler rullar. Försök att virka ganska löst så får du en kofta som faller mjukt och fint. :) 


Ladda ner PDF
Vi använder:
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.

What’s a Rich Text element?

Så här gör du

Lizette By
(3.5 stars) • 10 reviews
Lägg till på MYO.se
makeyourown.se
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Steg 1

Vi kommer börja med att virka baksidan på koftan, sedan framsidorna. Sedan virkar vi ihop framsidorna och baksidan innan vi virkar ärmarna. Sist så virkar vi en kant runt koftan.

BAKSIDAN

Börja med att göra en enkel ögla runt virknålen. Ett sätt du kan göra detta på är att vira garnet runt pekfingret och långfingret och sedan dra upp garnet så att öglan låser sig när du drar åt. Lämna ca 15 cm svans.

1. Kedjan 


Justera öglans storlek runt din virknål. Nu ska vi börja att virka kedjan, använd virknålen och fånga upp garnet med den änden som kommer från garnrullen (du har tillfälligt 2 öglor på virknålen) och dra igenom så en ögla bildas (första öglan). För att veta hur många maskor du behöver så mäter du från din axel till axel på framsidan och lägger till några maskor.

På koftan i videon har jag lagt till ca 10-15 cm. Totala maskantalet ska vara ett jämnt antal maskor. För referens så används 50 maskor i videon.

Steg 2

Rad 2


Nu ska du börja följa kedjan tillbaka och virka rad 2 med fasta maskor. Hoppa över den första öglan (som håller i din virknål) och börja med att gå ner i den öglan som kommer efter. Fånga upp garnet och dra igenom (du har nu tillfälligt 2 öglor på virknålen). Fånga upp garnet med nålen igen och dra igenom båda öglorna. Upprepa tills du kommer till andra sidan. Du ska ha en maska mindre än det antal du hade på punkt 2. När du kommer till slutet av raden så virkar du tre öglor och vänder sedan arbetet och fortsätter på rad 3.

OBS! Om du glömmer lägga till lösa öglor i slutet innan du vänder arbetet så kommer baksidan bli ojämn.

Steg 3

Rad 3


Nu när du vänt ditt arbete så ska vi virka tillbaka och börja virka med stolpar. Virka en stolpe i 4e maskan. En stolpe virkas genom att ta garnet över virknålen och går ner med virknålen i maskan, hämta upp garn och dra igenom (du har nu tre öglor på virknålen), hämta upp garn och dra igenom två öglor (du har två öglor kvar på virknålen), hämta upp garnet en sista gång och dra igenom de sista två öglorna. Du har nu virkat en stolpe. Så du har en stolpe och 3 lösa öglor (räknas som en stolpe) i samma maska.

b. Hoppa över två maskor och virka tre stolpar i nästa maska. Fortsätt så tills du har 3 maskor kvar.

c. Hoppa över två maskor och virka två stolpar i sista maskan. Virka tre lösa öglor, vänd.

Steg 4

Rad 4


Nu när du vänt ditt arbete så ska vi virka tillbaka igen. Virka nu tre stolpar i nästa hål och fortsätt så. När du har virkat tre stolpar i sista hålet så är det ett litet hål mellan de två sista stolparna från f.g. varv. Där virkar du en stolpe. Avsluta med tre lösa öglor, vänd.

OBS! Om du börjar varvet med tre öglor innan du virkar tre stolpar i nästa hål, så ska du avsluta varvet med en stolpe i sista maskan. Börjar du varvet med 3 öglor och en stolpe i samma maska så avslutar du varvet med två stolpar,

Steg 5

Rad 5

a. Virka en stolpe i lilla hålet mellan de tre öglorna och första stolpen från f.g. varv.

b. Virka tre stolpar i varje hål tills du är i sista hålet (hålet mellan sista tre stolparna och tre öglor från f.g. varv), där virkar du två stolpar. Avsluta med tre öglor, vänd.

OBS! Om du börjar varvet med två stolpar (tre öglor och en stolpe) så ska du avsluta varvet med två stolpar i sista maskan.

Alternera rad 4 och rad 5 tills du har den längd på baksidan som du önskar. Sista varvet avslutar du med 1 lös ögla och inte 3.

Steg 6

Rad 6

Sista varvet på baksidan virkar du endast en ögla innan du vänder och sedan virkar du fasta maskor i varje maska. Avsluta bakstycket genom att klippa av garnet och lämna en 5-10 cm svans. Knyt den kvarvarande svansen i en knut runt den sista öglan för att förhindra att den går upp. Dra åt och dölj svansen genom att fästa den genom några närliggande öglor. Gör samma på svansen som lämnades från starten (om du inte redan virkat in den så den är gömd).

Steg 7

FRAMSIDORNA

Virka två stycken framsidor på samma sätt som baksidan men med färre öglor på första raden (kedjan). De båda framsidorna ska täcka lite mer än 2/3 av baksidan och antalet maskor ska vara jämnt antal maskor. Varje framsida bör alltså vara ungefär 1/3 av baksidan.

Exempelvis: 50/3= ca 17 (51 maskor/3) så exempelvis 18 eller 20 öglor skulle vara bra om du virkade 50 öglor på kedjan på baksidan.

Följ mönstret på baksidan och virka framsidorna lika långa som baksidan.

Testa genom att hålla ihop delarna på dig och testa så att du är nöjd innan du går vidare.

Steg 8

MONTERING

Om du önskar sömmarna utåt: Lägg den finaste sidan av baksidan neråt och lägg de två framsidorna (finaste sidan upp) ovanpå baksidan.

Om du vill ha sömmarna inåt: Lägg den fina sidan av baksidan upp och klägg de två framsidorna på baksidan, men de fina sidan ner.

Börja med att göra en enkel ögla runt virknålen och gå ner med virknålen i maskan högst upp på en sida. Virka genom både framsidan och baksidan. Gå ner och hämta upp garn och dra igenom direkt. Från nu så går du ner i bakre maskan på framstycket och ner i främre maskan i bakstycket och hämtar upp garn och drar igenom direkt. Gör detta tills första framstycket är fäst. I partier mellan framstycken, där virkar du endast vanliga maskor i bakstycket. Sedan virkar du fast framsida 2 på samma sätt som framsida 1. Fäst garnändarna. Testa koftan för att se att du är nöjd innan du går vidare. Är du nöjd så fäster du garnet såsom du gjorde tidigare.

Nästa del av montering är att virka ihop sidorna på baksidan och framsidan. Börja längst ner på koftan och virka ihop baksidan med framsidan, en maska i varje maska/hål. Du ska inte virka ända upp utan spara ett hål till ärmen. Testa så du är nöjd med hålet till ärmen och stanna när du har storleken på hålet som du önskar. Är du nöjd så fäster du garnet såsom du gjorde tidigare. Gör samma på andra sidan och testa så hålen är lika stora och du är nöjd innan du går vidare.

Steg 9

ÄRMARNA


Varv 1 ärm: Nu ska vi virka en ärm. Börja med en ögla runt virknålen och gå ner med virknålen i ett hål i armhålan, hämta garn och dra igenom direkt. Nu ska vi börja på första ärmen. Virka 3 lösa öglor och sedan 2 stolpar. Virka 3 stolpar i varje hål tills du är tillbaka vid start. Det finns flera hål längst ärmen. Tänk på att gå ner i hålen som är störst (kolla videon om du är osäker). Går du ner i alla hål blir det för stort.

När du är vid starten så går du ner med virknålen i tredje öglan vi gjorde i början.

Varv 2 ärm: Nu ska vi ta oss till nästa hål. Det gör du genom att gå ner i nästa maska och hämta garnet och dra igenom direkt. Gör samma 1-2 gånger till tills du är i hålet. När du är i hålet så virkar du 3 öglor och två stolpar. Sedan virkar du tre stolpar i alla hål. Du avslutar varvet på samma sätt som föregående varv.

Fortsätt på samma sätt som varv 2 på ärmen tills du har den läng du önskar. Testa koftan under tiden.

Sista varvet på ärmen: När du är nöjd med storleken så virkar du ett avslutningsvarv på ärmen. Avsluta sista varvet utan öglor och virka en maska i varje maska. Detta görs genom att gå ner i nästa maska och hämta upp garnet och dra igenom, hämta upp garn igen och dra igenom. Avsluta genom att göra på samma sätt som vi tidigare avslutat.

Steg 10

Koftans avslutningsvarv:

Det är fint att avsluta koftan genom att virka ett avslutningsvarv. Börja med en ögla och gå ner med virknålen i skarven mellan fram- och bakstycket (längst ner). Virka en vanlig maska hela vägen runt. I de två hörnen virkar du 3 maskor i samma maska. På långsidan kan det vara svårt att veta var du ska gå ner, gå ner i varje hål och kolla under tiden att det inte blir för löst eller hårt. Virka tills du är tillbaka vid start och fäst garnet såsom tidigare.

Du är nu klar med din kofta :)

Join the community

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev och få 10% rabatt på ditt första köp!

By clicking Sign Up you're confirming that you agree with our Terms and Conditions.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.