Babytossor "Sigrid"

Virka ett par underbara babytossor som håller de små fötterna varma

Mönstret är anpassat att passa både nybörjare och erfarna så att alla kan virka dessa söta tossor. En perfekt present som är handgjord av kärlek. Tossorna blir ca 9-11 cm långa beroende på hur hårt/löst du virkar. Dessa virkas i MYO Basic Wool och med en virknål på 6 mm. MYO Basic Wool är gjort på 75% ull och eftersom ull är naturligt temperaturreglerande är det ett perfekt material till virkade små tossor. Det är ofta flera moment på varven, men kolla videon om du är osäker, videon är skapad för nybörjare och alla moment visas på videon. Om du vill virka dem lite större så kolla under steg 1 för att se hur du kan variera storleken.

Garnåtgång: 50 g per par (beroende på hur hårt du virkar)

Ladda ner PDF
Vi använder:
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.

What’s a Rich Text element?

Så här gör du

Lizette By
(3.5 stars) • 10 reviews
Lägg till på MYO.se
makeyourown.se
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Steg 1

Tossorna går att variera i några få storlekar utan att ändra i mönstret, mönstret är desamma men virknål och garn är skillnaden, se nedan för guide. Tänk på att storleken varierar beroende på hur hårt eller löst du virkar.

Mini (videon är baserad på mini)

Garn: MYO Basic Wool

Virknål: 6 mm

Vikt: ca 45 g för ett par

Storlek: ca 9-11 cm (passar ca 0-6 månader beroende hur stora du virkar dem)

Liten

Garn: MYO Basic Wool

Virknål: 7 mm

Vikt: ca 55 g för ett par

Storlek: ca 12 cm (passar ca 9-12 månader beroende hur stora du virkar dem)

Mellan

Garn: Dubbelt garn av MYO Basic Wool

Virknål: 7 mm

Vikt: ca 110 g för ett par

Storlek: ca 14 cm (passar ca 18-21 månader beroende hur stora du virkar dem)

Stor

Garn: Dubbelt garn av MYO Basic Wool eller MYO Chunky Wool (syns på bilden nedan)

Virknål: 8 mm

Vikt: ca 130g (i MYO Basic Wool) eller ca 150 g (i MYO Chunky Wool) för ett par

Storlek: ca 15 cm (passar ca 1-2 år beroende hur stora du virkar dem)

Steg 2

Startöglan

Börja med att göra en enkel ögla runt virknålen. Ett sätt du kan göra detta på är att vira garnet runt pekfingret och långfingret och sedan dra upp garnet så att öglan låser sig när du drar åt. Lämna ca 15 cm svans.

Kedjan

Nu ska vi virka kedjan som ligger som grund för varven vi kommer virka sen. Vi ska nu virka åtta öglor. Detta gör du genom att ta garnet över virknålen och sedan dra igenom.

Steg 3

Varv 2

Nu ska vi virka varv två och vi kommer att virka runt kedjan så att vi virkar varv istället för rader. Låt garnänden ligga längst kedjan så den göms när vi börjar virka. Börja i andra maskan, det finns alltså sju maskor att virka i på försa sidan. Virka 6 fasta maskor, du virkar en fast maska genom att gå ner i maskan och hämta upp garn och dra igenom, du har nu två öglor på virknålen. Hämta upp garn och dra igenom. I sista maskan (toppen) där virkar du fyra fasta maskor i samma maska. Nu ska vi virka på andra sidan och virka nu fem fasta maskor. I sista maskan så virkar du fyra maskor i samma maska. Totalt ska du nu ha 19 maskor på varvet.

Ett tips är att klippa och använda en garnände för att markera var varvet börjar och slutar. Lägg garnänden mellan sista maskan och första maskan på nya varvet.

Varv 3

Vi börjar varv 3 me att virka en ökning. En ökning är två maskor i samma maska. Efter det virkar du fyra fasta maskor. Sedan ska du virka en sekvens tre gånger. Sekvensen är; en öka och sedan en maska i nästa maska. Så du upprepar detta tre gånger (öka, enkel maska, öka, enkel maska, öka, enkel maska). Efter det så virkar du fem fasta maskor och i de sista tre maskorna på varvet virkar du två i varje maska, alltså tre ökningar.

Totalt ska du ha 26 maskor på varvet.

Steg 4

Varv 4

Börja varvet med två ökningar i de två första maskorna (alltså två maskor i samma maska i de första två maskorna). Sedan virkar du fem fasta maskor och efter det sju ökningar i nästkommande sju maskor. Efter ökningarna virkar du åtta fasta maskor. Avsluta med att virka en ökning, sedan en fast maska, sedan en kning och sist en fast maska.

Totalt ska du ha 37 maskor på varvet.

Om du vill mäta hur stor tossen kommer bli kan du mäta nu eftersom vi inte kommer göra fler ökningar.

Varv 5

Virka en maska i varje maska i bakre maskbågen. Den bakre maskbågen är den maskbåge som är längst bak från dig. Kolla på maskan uppifrån så ser du att det är två rader, den bakersta är bakre maskbågen. Så gå ner i bakre maskbågen och virka en fast maska i varje maska. Totalt ska du ha 37 maskor på varvet.

Varv 6

Virka en fast maska i varje maska (inte i bakre maskbågen denna gång utan under båda). Totalt ska du ha 37 maskor på varvet.

Steg 5

Varv 7

Nu ska vi börja minska antalet maskor så att babytossen får sin form.

Börja varv sju med att virka 33 fasta maskor och sedan en minskning. En minskning virkas genom att gå under främre maskbågen på näsa maska och efter det går du under främre maskbågen på maskan därefter (du har tre öglor på virknålen). Hämta upp garn och dra igenom en ögla, hämta garn och dra igenom alla öglor. Två maskor har blivit en maska. Efter denna minskning virkar du två fasta maskor. Totalt ska du ha 36 maskor på varvet.

Varv 8

Börja med att virka 12 fasta maskor och sedan fyra minskningar. Efter det virkar du 16 fasta maskor. Totalt ska du ha 32 fasta maskor.

Varv 9

Börja med att virka 12 fasta maskor och sedan två minskningar. Efter det virkar du 16 fasta maskor. Totalt ska du ha 30 fasta maskor.

Varv 10

Börja med att virka 10 fasta maskor och sedan tre minskningar. Efter det virkar du 14 fasta maskor. Totalt ska du ha 27 fasta maskor.

Varv 11

Börja med att virka 9 fasta maskor och sedan tre minskningar. Efter det virkar du 12 fasta maskor. Totalt ska du ha 24 fasta maskor.

Varv 12

Börja med att virka 8 fasta maskor och sedan två minskningar. Efter det virkar du 12 fasta maskor. Totalt ska du ha 22 fasta maskor.

Varv 13

Börja med att virka 8 fasta maskor och sedan en minskning. Efter det virkar du 12 fasta maskor. Totalt ska du ha 21 fasta maskor.

Varv 14 och fram

Virka en fast maska i varje maska och fortsätt tills du har virkar din babytosse så hög som du önskar. I videon virkas 5 varv.

Steg 6

Avslutning

Fäst garnänden på den sida av tossen som inte kommer att synas, beror lite på vilken sida det är om du väljer att vika kanten eller inte. Gå under en maska och knyt en knut, göm sedan garnänden under några maskor och klipp sedan av garnänden.

Nu är du klar med en tosse, en kvar att virka!

Steg 7
Steg 8
Steg 9
Steg 10

Join the community

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev och få 10% rabatt på ditt första köp!

By clicking Sign Up you're confirming that you agree with our Terms and Conditions.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.