Heart Icon

Kuddfodral i bubblor "Elsa"

Arrow Icon

Kuddfodral i bubblor "Elsa"

Piffa upp soffan med ett kuddfodral med tekniken bubblor

Virka ett trendigt kuddfodral i bubblor! Detta kuddfodral är supersnyggt och förvånansvärt enkelt att göra. Du kan virka kuddfodralet större eller mindre än vad som visas på bilden. I videon visas hur du kan fästa en dragkedja på fodralet, men du kan skippa det steget och virka ihop din kudde istället. Du behöver EKO Nano Tube yarn, virknål 6 mm, en innerkudde och eventuellt en dragkedja med en löpare.

Garnåtgång: Ca 1200g

Ladda ner PDF
Vi använder:
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.

What’s a Rich Text element?

Så här gör du

Lizette By
(3.5 stars) • 10 reviews
Lägg till på MYO.se
makeyourown.se
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Steg 1

Kom igång

Vi ska virka ett kuddfodral med en framsida och en baksida som har lika struktur, dvs bubblor på båda sidor, du virkar alltså två lika delar, fram-och baksida. Börja med att göra en enkel ögla runt virknålen. Ett sätt du kan göra detta på är att vira garnet runt pekfingret och långfingret och sedan dra upp garnet så att öglan låser sig när du drar åt. Lämna ca 15 cm svans.


Kedjan 

Justera öglans storlek runt din virknål. Nu ska vi börja att virka kedjan, använd virknålen och fånga upp garnet med den änden som kommer från garnrullen (du har tillfälligt två öglor på virknålen) och dra igenom så en ögla bildas (första öglan). Gör detta tills du totalt har 39 maskor på din kedja. Om du vill göra kuddfodralet större/mindre så är det viktigt att du alltid har ett ojämnt antal maskor på kedjan. Tänk på att om du gör ett större kuddfodral så behövs fler än två garnrullar.

Rad 2

Nu ska du börja följa kedjan tillbaka och virka rad 2. Hoppa över den första öglan (som håller i din virknål) och börja med att gå ner i den öglan som kommer efter. Fånga upp garnet och dra igenom (du har nu tillfälligt 2 öglor på virknålen). Fånga upp garnet med nålen igen och dra igenom båda öglorna. Upprepa detta 37 gånger till så du har 38 maskor på rad 2 (alltid en maska färre än de antal du hade på kedjan). När du gjort detta 38st gånger så gör en enkel lös ögla. Nu vänder du arbetet och fortsätter.

OBS! Om du glömmer lägga till en lös ögla innan du vänder arbetet så kommer sidan på

Steg 2

Rad 3

Nu ska vi börja virka bubblor! Vi börjar raden i andra maskan från din virknål, du hoppar alltså över första maskan.

En bubbla virkas såhär: gör ett omslag runt virknålen, gå ner i maskan, hämta upp garn och dra igenom. Hämta upp garn igen och dra igenom två öglor (du har två öglor på virknålen). Nu ska vi göra samma sak igen; gör ett omslag runt virknålen, gå ner i samma maska, hämta upp garn och dra igenom. Hämta upp garn och dra igenom två öglor (du har nu tre öglor på virknålen). Fortsätt två gånger till på samma sätt så att du har fem öglor på virknålen.

När du har fem öglor på virknålen så gör ett omslag runt virknålen och dra igenom alla fem öglor. När du gör detta så sätt fingret på baksidan bubblan så att du trycker den lite mot dit samtidigt som du drar igenom alla fem öglor. I maskan efter bubblan så gör du en fast maska. Gå ner i maskan genom att föra virknålen strax bakom bubblan och ner i maskan (så att bubblan lägger sig rätt). Hämta upp garn och dra igenom. Hämta garn igen och dra igenom. Nu virkar du varannan bubbla och varannan fast maska.

När du är på andra sidan ska du ha 19 bubblor om du har virkar 39 öglor på din kedja. Avsluta med en ögla och vänd och virka nästa rad.

Rad 4

På denna rad så börjar vi också i andra maskan och hoppar över första maskan. Virka nu fasta maskor, gå ner i maskan, hämta upp garn (du har två öglor på virknålen), hämta upp garn igen och dra igenom. Virka 38 fasta maskor tills du är på andra sidan. Avsluta med en ögla.

Virka nu varannan rad 3 och varannan rad 4. Fortsätt tills del 1 är fyrkantig.

Fäst

När delen är fyrkantig så klipp av och fäst på insidan. Fäst genom att knyta en knut på baksidan runt en ögla och göm garnänden i närliggande maskor.

Del 2

Virka del 2 på samma sätt som första sidan, så du har två lika sidor.

Steg 3

Fäst de båda delarna

Nu har du två delar som ser lika ut. Lägg sidorna mot varandra med avigsidan inåt (bubblorna utåt) och virka ihop dem. Den sidan där vi började med kedjan och sedan virkade ett varv med fasta maskor på rad 2, den sidan ska vara högst upp på båda delarna och är den sidan där vi ska fästa blixtlåset sedan.

Börja på vänster sida. Gör en ögla runt virknålen (precis som i början av kuddfodralet). Gå ner med virknålen i hörnet, genom båda delar, och hämta upp garn och dra igenom. Virka fasta maskor längst sidan och i hörnen virkar du tre fasta maskor i samma maska. Fortsätt så längst tre sidor. Vill du fästa alla fyra sidor så stoppa nu in innerkudden innan du virkar den sista sidan.

När du fäst tre/ fyra sidor så klipper du av och fäster du garnänden på insidan av kuddfodralet.

Steg 4

Fästa blixtlås

Denna instruktion förklaras blixtlåset utifrån att det är köpt på metervara.


Nu ska vi fästa blixtlåset. Mät hur lång kuddfodralet är och lägg till ca 5-6 cm på blixtlåset innan du klipper av rätt längd. Trä på löparen på blixtlåset, se videon om du är osäker. Fäst blixtlåset på båda sidor med nål och tråd så det är lika mycket som sticker ut på kuddfodralet på varje sida. I slutet och i början av blixtlåset så vill vi att löparen ska ta stopp så sy upp och ner över blixtlåset.

Fäst alla trådar på samma sätt som vi fäst garnändarna. Stoppa ner ändarna på blixtlåset in i kuddfodralet.

Ditt kuddfodral är klart!

Steg 5
Steg 6
Steg 7
Steg 8
Steg 9
Steg 10

Join the community

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev och få 10% rabatt på ditt första köp!

By clicking Sign Up you're confirming that you agree with our Terms and Conditions.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.