Virkade vantar

Virka dessa mysiga vantar i vårt ullgarn! De är mjuka och varma i höstrusket. Du behöver MYO Basic Wool och en virknål på 6 mm.

Garnåtgång: ca 100g -150g beroende på hur stora vantar du virkar (motsvarar 1-2 garnrullar).

Ladda ner PDF
Vi använder:
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.

What’s a Rich Text element?

Så här gör du

Isabella Sääf
(3.5 stars) • 10 reviews
Lägg till på MYO.se
makeyourown.se
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Steg 1

Börja genom att mäta från toppen av tummen ner till handleden, kom ihåg att inkludera resåren runt handleden som ska vara ca 5 cm hög.

Vi börjar med att göra en löpknut/ögla som vi sedan trär virknålen genom. För att skapa en löpknut/ögla: Ta änden av garnet och vrid 2 varv runt fingrarna. Använd virknålen för att dra det inre garnet under det yttre så att du skapar en ögla. Trä in virknålen i öglan.

Rad 1: Nu ska vi virka en kedja bestående av ca 25 öglor. Antalet öglor beror på hur långt måttet från toppen av tummen ner till handleden är. Kedjan ska vara lika lång som måttet från toppen av tummen ner till handleden så du kan behöva lägga till eller ta bort öglor.

Steg 2

Rad 2: När du har virkat en kedja som är lika lång som måttet från toppen av tummen ner till handleden, virka en extra ögla och vänd. Nu ska vi virka fasta maskor hela vägen till andra sidan. En fast maska i varje ögla. Du virkar en fast maska genom att gå ner i den andra öglan och hämta upp garn och dra igenom (du har två öglor på virknålen). Sedan hämtar du upp garn igen och drar igenom båda öglorna. Fortsätt tills du är på slutet. Om du gjorde 26 öglor så ska du virka 25 fasta maskor eftersom du hoppade över en. När du har virkat fasta maskor hela vägen till andra sidan, gör en luftmaska och vänd projektet.

Rad 3: Nu ska vi påbörja resåren längst ner på vanten genom att endast virka i den bakre maskbågen. Om du kollar på ditt arbete så ser du två linjer på varje maska. Den linjen som är närmast dig är främre maskbågen och den som är längst bak är bakre maskbågen.

Resåren ska vara ca 5 cm hög vilket motsvarade 8 maskor i exemplet. Så börja med att virka dessa åtta maskor i bakre maskbågen. När du har virkat dessa fasta maskor i endast den bakre maskbågen och är nöjd med höjden på resåren runt handleden, gå tillbaka till att virka vanliga fasta maskor i hela maskan hela vägen upp till toppen.

När du har virkat hela vägen, gör en extra fast maska i den sista maskan för att göra en ökning (en ökning är två maskor i varje maska). Gör en luftmaska och vänd projektet.

Steg 3

Rad 4: Gör två fasta maskor i den första maskan (ökning) och virka sedan en fast maska i varje men kom ihåg att endast virka i den bakre maskbågen längst ner där du virkar resåren. Virka en luftmaska och vänd projektet.

Rad 5: Virka i den bakre maskbågen för att skapa resåren. Virka lika många maskor som tidigare. Virka sedan fasta maskor hela vägen fram till den näst sista öglan. Nu ska vi göra en minskning. Trä igenom virknålen i den näst sista öglan, dra upp en ögla på virknålen så att du totalt har två öglor på nålen, dyk ner i sista öglan och dra upp en ögla så att du har totalt tre öglor på nålen. Fånga upp garnet och dra igenom alla tre öglorna. Virka en luftmaska och vänd projektet.

Rad 6: Gör en minskning i de två första öglorna igen genom att först dyka ner i den första öglan, dra upp en ögla så att du har två öglor på nålen. Dyk sedan ner i nästa ögla, dra upp en till ögla på nålen så att du har totalt tre öglor på nålen. Fånga upp garnet igen och dra igenom alla tre öglor. Virka sedan fasta maskor hela vägen ner och kom ihåg att endast virka i den bakre maskbågen längst ner där resåren skapas. Gör en luftmaska och vänd projektet.

Nu är vi klara med tummen och går vidare till att virka nästa del av vanten.

Steg 4

Rad 7: Virka resåren. Mät sedan från nedersta kanten på vanten upp till öppningen på handen mellan tumme och handflata och virka fasta maskor till den punkten på handen.

Sedan dyker du ner i samma maska som du precis gjorde en fast maska i, dra upp en ögla så att du har två öglor på virknålen, fånga upp garnet och dra igenom båda öglorna. Efter det så dyker du ner i den maskan du precis gjorde, dra upp en ögla så att du har två öglor på virknålen. Fånga upp garnet igen och dra igenom. Upprepa tills du har virkat en kedja som når till toppen på pekfingret. Virka en luftmaska, vänd projektet.

Rad 8: Virka fasta maskor hela vägen ner. Kom ihåg att endast virka i den bakre maskbågen längst ner på vanten för att skapa resåren runt handleden. Virka en luftmaska, vänd.

Rad 9: Virka fasta maskor i den bakre maskbågen och sedan vanliga fasta maskor till toppen. I den sista maskan, längst upp ska vi göra en ökning. Virka två fasta maskor i den sista maskan, gör en luftmaska och vänd projektet.

Rad 10: Gör en ökning (två fasta maskor) i den första maskan och virka sedan fasta maskor hela vägen ner. Kom ihåg att endast virka i den bakre maskbågen längst ner. Virka en luftmaska, vänd projektet.

 

Steg 5

Rad 11-15: Virka i bakre maskbågen för att skapa resåren. Fortsätt sedan att virka vanliga fasta maskor hela vägen upp. Repetera detta varvet 4 gånger till (alternativt 7 eller 9 varv beroende på hur bred hand du har. Du ska virka fram tills du når början på lillfingret. Se bild 3. Avsluta alltid raderna med en ögla (luftmaska) innan du vänder.

Rad 16-17: Nu ska vi virka två rader där vi minskar på toppen av vanten för att skapa en rundad kant. Minska genom att dra upp en ögla så att du har två öglor på nålen. dyk sedan ner i nästa ögla, dra upp en till ögla på nålen så att du har totalt tre öglor på nålen. Fånga upp garnet och dra igenom alla tre öglor. Avsluta raderna med en luftmaska och vänd sedan.

Rad 18-19: När du minskat på toppen i två rader, så ska vi virka två rader där vi ökar på toppen. Ökningen görs genom att virka en extra fast maska i samma maska, totalt två fasta maskor i den sista maskan. Avsluta alltid raden med en luftmaska.

Rad 20-24: Virka sedan 5 (alternativt 7 eller 9 - lika många rader som sist) rader till med fasta maskor utan att öka eller minska. Avsluta alltid med en luftmaska.

Nu ska vi virka andra delen av tummen.

Steg 6

Andra delen virkar vi åt motsatt håll jämfört med den första delen av tummen.  

Rad 25: Dyk ner i den maska som du senast gjorde en fast maska i, dra upp en ögla så att du har två öglor på virknålen, fånga upp garn och dra igenom båda öglorna. Efter det så dyker du ner i den maskan du precis gjorde, dra upp en ögla så att du har två öglor på virknålen. Fånga upp garnet igen och dra igenom. Upprepa tills du har lika många maskor som den andra delen för tummen. Jag virkade 7 maskor + en ögla för att kunna vända projektet. När du har virkat kedjan för tummen + en ögla, vänd projektet.

Rad 26: Virka tillbaka till toppen av vanten. När du kommit till andra sidan, Gör en minskning genom att dra upp en ögla så att du har två öglor på nålen. Dyk sedan ner i nästa ögla, dra upp en till ögla på nålen så att du har totalt tre öglor på nålen. Fånga upp garnet och dra igenom alla tre öglor. Gör en extra maska, vänd projektet.

Rad 27: Minska i de två första maskorna igen. Virka sedan fasta maskor hela vägen tillbaka till toppen av tummen. Här ska vi göra en ökning, virka en extra fast maska i den sista öglan. Gör en extra maska, vänd projekt.

Rad 28: Virka en ökning i första maskan för att sedan virka fasta maskor tillbaka till toppen av vanten igen. Nu ska vi göra en sista minskning innan vi kan klippa av garnet och fästa “svansen”. Gör minskningen på samma sätt som innan, genom att dra upp en ögla så att du har två öglor på nålen. Dyk sedan ner i nästa ögla, dra upp en till ögla på nålen så att du har totalt tre öglor på nålen. Fånga upp garnet och dra igenom alla tre öglor. Avsluta med en luftmaska.

Steg 7

När du har klippt av garnet, knutit en knut och fäst garnet genom att väva in den i några maskor så ska vi sy ihop vanten.

Detta steg är det enda som skiljer höger och vänster vante åt. Du virkar alltså två likadana vantar och syr sedan ihop dem på olika sätt för att de ska passa höger respektive vänster hand.

Vi börjar med vänster. Lägg projektet platt med resåren närmast dig och den rundade toppen av vanten längst ifrån. Tummen som pekar nedåt ska vara på höger sida och tummen som pekar uppåt ska vara till vänster. Sedan viker du den högra delen av vanten så att den ligger, kant i kant ovanpå den vänstra delen. Vik tummen som pekar nedåt, den på höger sida, så att den ligger ovanpå vanten och pekar uppåt. Vik sedan över den vänstra tummen så att den ligger kant i kant med den andra. Sy ihop projektet från nedersta kanten vid resåren upp till toppen. Du kan antingen göra luftmaskor längs kanten för att “sy ihop” eller använda en stor trubbig syål och sy ihop vanten med langettstygn.

För att sy ihop höger vante, vänd vanten så att tummen som pekar nedåt ligger på vänster sida och tummen som pekat uppåt ligger på höger sida. Enkelt förklarat så vänder du hela virkningen som en sida i en bok. Nu viker du vänster sida av vanten så att den ligger ovanpå höger sida, kant i kant. Vik tummen som pekar nedåt (vänster sida) så att den pekar uppåt. Vik över den andra delen för tummen så att den ligger ovanpå. Sy ihop från kant till kant som innan.

Fäst alla garnändar och dina vantar är klara!

Steg 8
Steg 9
Steg 10

Join the community

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev och få 10% rabatt på ditt första köp!

By clicking Sign Up you're confirming that you agree with our Terms and Conditions.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.