Heart Icon

Virkad väska "Daisy 2"

Arrow Icon

Virkad väska "Daisy 2"

Virka en underbar väska i rutor

Nu kan du virka en ny variant av vår väska "Daisy", där rutorna virkas på exakt samma sätt men handtagen är annorlunda: "Daisy 1", som vi tidigare har publicerat, virkas med två handtag på långsidan och den här väskan "Daisy 2" virkas med en axelrem från kortsidorna. Båda instruktionerna är anpassade till nybörjare och vi går igenom alla moment tillsammans! Färgvalet är helt upp till dig, du kan göra din väska enfärgad som på bilden eller virka rutorna med flera färger. I instruktionen använder vi garnet EKO Nano med virknål i 6 mm, men du kan också använda garnet EKO Mini som du ser på bilden, med den gula väskan. Denna väska har virkats och fotograferats av Tova Pettersson.

Garnåtgång: totalt ca 700g-1000g, beroende på om du använder EKO Nano eller EKO Mini. Med EKO Mini blir väskan lite tjockare och då behöver du en hel 1000g rulle.

Ladda ner PDF
Vi använder:
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.

What’s a Rich Text element?

Så här gör du

Vi kommer att börja med att virka 14 rutor, sedan kommer vi att montera alla sidor på bottenplattan. Sedan fäster vi sidorna med varandra och sist virkas handtagen. "Daisy" 1 och "Daisy" 2 har olika typer av handtag, annars är väskorna exakt lika. Så bara att välja ditt favorithandtag och virka det. Väskan kan variera i storlek beroende på hur hårt du virkar, väskan i videon mäter (när den ligger platt) 42 cm (bredaste stället) och 35 cm hög. Tänk på att första delen av videon för "Daisy" 2 är samma som "Daisy" 1, vilket innebär att första delen filmas i andra färger på rutorna än vad sista delen av videon har. Men allt är exakt samma tills du kommer till handtaget, så följ videon :) /Lizette

Lizette By
(3.5 stars) • 10 reviews
Lägg till på MYO.se
makeyourown.se
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Steg 1

Vi börjar med att virka 14 rutor. Rutorna blir ca 13 x 13 cm (i EKO nano) stora beroende på hur hårt du virkar.


Innersta ringen
Håll garnet i din vänstra hand. Snurra garnet runt dina fingrar (vänster hand) tre gånger. Använd din virknål för att gå under de två första öglorna och haka den tredje med din virknål. Hämta upp garnet igen och dra under de två fingeröglorna, kroka garnet på virknålen och dra igenom. Nu håller öglan på virknålen ihop den dubbla “inre ringen” och du kan fortsätta nedan.


Varv 1

Börja med färg 1. Virka två enkla öglor (denna kedja ersätter första stolpen). Virka sedan 11 halvstolpar i den innersta ringen. En halvstolpe virkas genom att ta garnet över virknålen och går ner med virknålen i innersta ringen, hämta upp garn och dra igenom (du har nu tre öglor på virknålen), hämta upp garn och dra igenom de alla tre öglorna. Du har nu virkat en halvstolpe.

Virka totalt 11 halvstolpar plus en kedja med tre öglor i början. Avsluta genom att gå ner i den tredje öglan från de öglor du gjorde i början. Hämta upp garn och dra igenom båda öglorna direkt. Lämna 10 cm garnände och klipp av.

Steg 2

Varv 2

Börja med att göra en ögla runt virknålen. Ett sätt du kan göra detta på är att vira garnet runt pekfingret och långfingret och sedan dra upp garnet så att öglan låser sig när du drar åt.

Gå ner i maskan mellan första och andra halvstolpen och hämta upp garnet och dra igenom båda öglorna. Nu virkar du två öglor. Nu ska du gå ner mellan samma halvstolpar igen och virka en stolpe men du ska inte göra sista genomdraget dvs. du tar garnet över virknålen och går ner med virknålen i maskan, hämta upp garn och dra igenom (du har nu 3 öglor på virknålen), hämta upp garn och dra igenom 2 (du har två öglor på virknålen). Nu gör du samma sak en gång till och du har då tre öglor på virknålen. Hämta upp garn och dra igenom alla öglor. Virka en ögla. Nu har du virkat ett "blad".

Gå ner i nästa maska och gör samma sak, men du behöver inte virka tre lösa öglor utan du virkar tre halva stolpar istället för tre öglor + två halva stolpar. Gör detta 11 gånger (glöm inte en lös ögla mellan. Avsluta genom att gå ner i tredje öglan i första kedjan, hämta garn och dra igenom. När du är klar ska du ha 12st blad.

Lämna 10 cm garnände och klipp av.

Steg 3

Varv 3 - Varvet som gör rutan fyrkantig


1. Hål 1: Gör en loop runt virknålen och börja i ett ’hål’ (mellan två blad) och virka 3 öglor. Virka sedan två stolpar i samma hål. En stolpe virkas genom att ta garnet över virknålen och går ner med virknålen i innersta ringen, hämta upp garn och dra igenom (du har nu tre öglor på virknålen), hämta upp garn och dra igenom två öglor, hämta upp garn och dra igenom de sista två öglorna. Du har nu virkat en stolpe. I hål 1 har du alltså virkar 3 öglor och två stolpar.

Virka inte en ögla mellan stolparna.


2. Hål 2: Virka tre stolpar.


3. Hål 3: Nu ska du virka dubbeIstolpar. Ta garnet över virknålen två gånger (du har tre öglor) och gå ner och hämta upp garnet och dra igenom. Hämta garnet igen och dra igenom 2 öglor. Hämta garn och dra igenom två öglor och hämta garnet en sista gång och dra igenom de två sista öglorna. Gör samma sak två gånger till igen. Virka två öglor och sedan tre dubbelstolpar i samma hål. Detta är första hörnet.

Upprepa hål 1-3 totalt tre gånger till så du har fyra sidor. Avsluta genom att gå igenom första maskan på varvet, hämta garn och dra igenom allt direkt. Klipp av och fäst garnänden.

Fäst alla garnändar. Knyt den kvarvarande svansen i en knut runt den sista öglan (eller med en annan garnände) på insidan av rutan för att förhindra att den går upp. Dölj svansen genom att fästa den genom några närliggande öglor.

Steg 4

Virka ihop rutorna

Vi kommer att virka en framsida och en baksida samt två sidostycken och ett bottenstycke. Sidostycket och bottenstycket virkas ihop på samma sätt och framsida samt baksida virkas ihop på samma sätt. Vi börjar med framsidan/baksidan.

Välj fyra rutor som du vill ska vara framsida/baksida och så ska vi virka ihop dem horisontellt (se bild):

Börja med att göra en ögla på virknålen, gå ner i hörnen på högra sidan av de på båda rutorna och hämta upp garn och dra igenom. Börja i nästa maska och virka smygmaskor i de maskbågar som är närmast dig på respektive ruta. En smygmaska virkas genom att gå ner i maskan (närmast dig på respektive ruta), hämta garn och dra igenom alla öglor direkt. Se bild 1.

Fortsätt så tills de två första rutorna sitter ihop, fortsätt med de andra två rutorna så att alla fyra rutor är fästa.

Klipp av och lämna ca 10 cm garnände och fäst. Dra åt och dölj svansen genom att fästa den genom några närliggande öglor.

Virka nu ihop rutorna vertikalt på samma sätt som innan (se bild 2), men klipp inte av garnet. Börja som den blå pilen visar. När du har virkat ihop rutorna så virkar du en ögla. Sedan så fortsätter du virka ett varv runt hela stycket med fasta maskor (se svarta pilar och streck). Du går då ner under hela maskan och hämtar upp garn (du har två öglor på virknålen) och sedan hämtar du upp garn igen och drar igenom. Avsluta varvet med att gå ner i första maskan där du började på varvet och hämta garn och dra igenom direkt.

Virka en till så du har två stycken med fyra rutor på varje.

Steg 5

Nu ska vi virka två sidostycken och ett bottenstycke. Alla dessa virkas på samma sätt. Välj två rutor till varje del.

Börja vid den blå pilen. Börja med att göra en ögla på virknålen, gå ner i hörnen på högra sidan av de på båda rutorna och hämta upp garn och dra igenom. Börja i nästa maska och virka smygmaskor i de maskbågar som är närmast dig på respektive ruta. En smygmaska virkas genom att gå ner i maskan (närmast dig på respektive ruta), hämta garn och dra igenom alla öglor direkt. Fortsätt tills du har virkat ihop en sida av rutorna.

Virka sedan ett varv runt hela stycket på samma sätt som vi gjorde på framstycket/bakstycket.

Virka så du har tre stycken.

Steg 6

Montera ihop väskan

Välj bottendelen av väskan. Nu ska vi virka ihop alla delar med varandra. vi ska först virka ett varv runt botten och samtidigt fästa alla delar på botten. Så börja med att ha bottendelen med fina sidan upp. Sedan lägger du framstycket ovanför så att du fäster dem med varandra (se bild).

Börja med att göra en ögla på virknålen, gå ner i hörnen på högra sidan av de på båda rutorna (se till att ha fina sidorna utåt) och hämta upp garn och dra igenom. Börja i nästa maska och virka smygmaskor i de maskbågar som är närmast dig på respektive stycke. Fortsätt tills du har virkat ihop framsidan med botten. När du är vid hörnet så virkar du i samma hörnmaska på botten men går ner i hörnmaskan på sidostycket och fortsätter virka runt botten för att fästa första sidostycket.

Gör nu samma med bakstycket och andra sidostycket.

Nu har alla delar fästs på bottendelen och nu ska vi gå till nästa steg och fästa alla sidor med varandra.

Steg 7

Montera sidorna

Nu när alla delar sitter fast med varandra. Börja i ett hörn nere vid botten och virka med samma teknik som tidigare ihopsidorna på framstycket och sidostycket. Klipp av garnet.

Gör samma med alla fyra sidor så att väskan får en form. Fäst nu alla lösa garnändar på samma sätt som tidigare. Tips är att vränga väskan ut och in och låta alla garnändar vara på insidan väskan och sedan fäster du alla.

Nästa steg är att virka handtag.

Steg 8

Hantagen

Nu är det dags för handtagen. Först ska vi virka ett-två varv runt toppen av väskan. Du kan själv välja om du vill virka fler varv.

Börja där sidostycket möter framstycket. Gör en ögla runt virknålen och gå ner i maskan och virka en fast maska i varje maska. Gå ner i en maska, hämta upp garn och dra igenom. Du har nu två öglor på virknålen. Hämta upp garn och dra igenom båda. Virka ett varv (eller fler om du vill).

När du är nöjd så stannar du i slutet på framsidan/baksidan (alltså innan du virkar på kortsidan). Se video om du är osäker.

Steg 9

Nu är det dags för varvet med handtaget. Klipp två korta garnbitar och markera ut på kortsidan var ditt handtag ska börja och sluta. Handtaget ska vara i mitten på kortsidan och består av sex maskor. Så markera första och sista av dessa sex maskor så handtaget hamnar i mitten av sidostycket.

Rad 1:

Virka fasta maskor tills du når din andra markering, där virkar du en lös ögla (dra lite i öglan så den blir lite större). Sedan vänder du ditt projekt och virkar tillbaka (vi virkar alltså i rader).

Rad 2:

1. Hoppa över första maskan och börja i andra maskan (så du har sex maskor att virka i). Börja med en stolpe, ta garnet över virknålen och gå ner i maskan och hämta upp garn, hämta upp garn igen och dra igenom två maskor, hämta upp en sista gång och dra igenom de två sista maskorna.

2. Hoppa nu över en maska.

3. Virka ett "kluster" i maskan därefter. Kluster: Ta garnet över virknålen och gå ner i maskan hämta upp garnet och dra igenom två av öglorna. Upprepa detta två gånger till så du har fyra maskor på virknålen och tre "ben" i ditt så kallade "kluster". Hämta upp garn och dra igenom tre öglor, hämta upp garn och dra igenom de sista öglorna.

4. Virka två öglor.

5. Virka ett till kluster i maskan därefter. Virka på samma sätt som punkt 3 ovan.

6. Hoppa över en maska.

7. Virka en stolpe i sista maskan.

8. Virka en lösare ögla (dra lite i den) och vänd ditt arbete.

Rad 3 och fram:

Rad 3 virkas så många gånger som behövs för att uppnå längden på handtaget/axelbandet som du önskar.

1. Hoppa över första maskan och börja i andra maskan. Börja med en stolpe, ta garnet över virknålen och gå ner i maskan och hämta upp garn, hämta upp garn igen och dra igenom två maskor, hämta upp en sista gång och dra igenom de två sista maskorna.

2. Virka ett "kluster" i hålet från förra varvet. Kluster: Ta garnet över virknålen och gå ner i maskan hämta upp garnet och dra igenom två av öglorna. Upprepa detta två gånger till så du har fyra maskor på virknålen och tre "ben" i ditt så kallade "kluster". Hämta upp garn och dra igenom tre öglor, hämta upp garn och dra igenom de sista öglorna.

3. Virka två öglor.

4. Virka ett till kluster i samma hål som ditt första kluster.

5. Virka en stolpe i sista maskan.

6. Virka en lösare ögla (dra lite i den) och vänd ditt arbete.

När du är nöjd med längden på handtaget så virkar vi ett avslutningsvarv, se nästa steg.

Steg 10

Avslutningsvarv: Hoppa över första öglan som vi nyss gjorde och virka sedan två fasta maskor i nästkommande två maskor. Gå ner i första maskan, hämta upp garn. Hämta upp garn igen och dra igenom. När du har virkat två stycken så virkar du två stycken fasta maskor i hålet. Till sist så virkar du två fasta maskor i de två sista maskorna.

Nu ska vi markera ut på andra kortsidan av väskan var vi ska fästa axelremmen. Börja med att markera var på kortsidan du ska fästa axelbandet. Tänk på att det ska vara de 6-7 mittenmaskorna. Markera första och sista maskan så du vet var vi ska virka.

Efter det så lägger du handtaget och sidan på väskan ihop så att vi kan virka genom båda. Tänk på att handtaget inte är vridet utan att det ligger som det ska.

Gå nu under maskbågen som är närmast dig på väskan och maskbågen som är närmast dig på handtaget (kolla på maskorna, de har två streck, den närmast dig är den du ska använda). Gå under båda främre maskbågar och hämta upp garn och dra igenom alla öglor direkt. Gör så med alla sex maskor. I videon görs även en extra för att det behövdes.

Känns detta lite svårt? Kolla videon så är det lite lättare :)

Fäst garnet på insidan väskan genom att gå under en ögla och göra en knut. Göm sedan garnänden under närliggande maskor.

Nu är din väska klar! Hoppas du gillar den och vi skulle bli glada om du vill dela din väska med oss genom att tagga #createwithmyo

Join the community

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev och få 10% rabatt på ditt första köp!

By clicking Sign Up you're confirming that you agree with our Terms and Conditions.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.