Heart Icon

Virkad sittpuff "Rebecca"

Arrow Icon

Virkad sittpuff "Rebecca"

Virka en fantastiskt fin sittpuff med olika strukturer

Virka denna underbara sittpuffen "Rebecca" med vår nybörjarvänlig instruktion med oss! Sittpuffen har olika strukturer som gör den rolig att virka. Denna kan göras större eller mindre om så önskas. Puffen passar perfekt i rummet som inredning eller som en sittpuff till barnen. Till denna instruktion behöver du två rullar EKO Braided Rope 5 mm och en virknål 8 mm. Du behöver även något att fylla puffen med, exemplevis filtar eller handdukar du inte använder för säsongen.

Garnåtgång: Ca 1800 g, men det beror på hur hårt/löst du virkar.

Ladda ner PDF
Vi använder:
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.

What’s a Rich Text element?

Så här gör du

Rebecca Pedersen
(3.5 stars) • 10 reviews
Lägg till på MYO.se
makeyourown.se
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Steg 1

Del 1 : Toppen av Puffen


Varv 1 - 00:43

Börja med att göra en magisk ring. Ett sätt att göra den på är att använda hela handen som verktyg. Plocka upp garnet i din hand, lägg garnet längs med dina fingrar (på insidan längs handflatan) och håll fast änden med din tumme ungefär vid ringfingret, vira sedan tråden runt fingrarna så det ser ut som bokstaven N. Vänd sen på handen så du har handflatan nedåt, fortsätt vira så garnen korsar varandra så det nu ser ut som ett X. Trä den övre garnänden under den andra så du för en liten ögla, snurra den öglan ett halvt varv om sig själv, det här blir den första loopen att virka i. Ta nu din virknål och dra igenom garnet en gång i din första loop. Du har nu början på din magiska ring. Bra jobbat!


Härifrån ska du nu virka så du totalt får sex fasta maskor (single crochets), så dyk ner med din virknål i nästa maska, fånga garnet med virknålen och dra igenom så du har två öglor om din virknål. Fånga tråden igen och dra genom båda öglorna.

Gör så här tills du har dina sex fasta maskor. Avsluta sedan varvet med att göra en smygmaska (slip stitch) - dyker ner i din första maska på varvet, fånga garnet med virknålen och drar igenom båda öglorna.

Det första varvet är klart! Du kan nu sluta hålet i mitten genom att dra i garnänden tills du är nöjd. Det här går även att justera efter hand.

Steg 2

Varv 2 - 03:32

Det här varvet ska ökas med två maskor i varje maska, så du totalt får 12 maskor på ditt varv. På detta varv ska vi virka halvstolpar (half double crochet).


Från din smygmaska virkar du två öglor, dessa kommer att räknas som din första halvstolpe. Om du vill, så sätt en markering vid denna maska för att hålla koll på varvets början och slut. I samma ögla ska du nu virka en halvstolpe, börja med att vira garnet ett varv om din virknål, dyn ner med virknålen och fånga garnet och dra genom så du har tre öglor om din virknål. Fånga garnet igen och dra genom alla tre öglor. Det här är en halvstolpe.

Fortsätt göra 2 halvstolpar i varje maska varvet runt så du har totalt 12 maskor på ditt varv. Avsluta varvet med en smygmaska i den andra öglan från start.


Varv 3 - 06:03

Det här varvet ska ökas med två maskor i varje maska, så du totalt får 24 maskor på ditt varv. På detta varv ska vi virka stolpar (double crochet)


Börja med att virka tre öglor från din smygmaska, det här räknas som din första stolpe. Vira sedan garnet ett varv runt din virknål och dyk ner i samma stygn som smygmaska, fånga garnet och dra igenom, du ska ha tre öglor om din virknål. Fånga garnet igen och dra igenom de två första öglorna, fånga garnet igen och dra igenom de två sista öglorna. Det här är din första stolpe.

Fortsätt virka två stolpar i varje maska tills varvet är klar, du ska ha totalt 24 maskor. Avsluta varvet med en smygmaska enbart i den bakre loopen på stygnet för att förbereda för nästa varv, som ska virkas enbart i den bakre loopen av maskan.

Steg 3

Varv 4 - 08:45

Det här varvet ökas med 2 maskor i varannan maska (1-2) så du totalt får 36 maskor. Vi kommer att virka stolpar (double crochet) i den bakre loopen av maskan för fin effekt.


Börja med att virka tre öglor från din smygmaska, det här räknas som din första stolpe. Nu ska du virka stolpar (double crochet) enbart i den bakre loopen av din maska. Så virka två maskor i varannan maska och därimellan så virkar du en maska. Här tycker vi det är enklast att låta den första stolpen vara själv som en maska, sen virka två i nästa och fortsätta på det mönstret, i sista maskan så virka en stolpe till, så att det blir två maskor i maskan med de tre öglorna från start. På varet ska du ha 36 maskor. Avsluta varvet med en smygmaska.


Varv 5 - 11:59

Det här varvet ökas med två maskor i var tredje maska (1-1-2), så du får totalt 48 maskor. Detta varvet virkas med fasta maskor (single crochet). Börja med att virka 2 öglor, det här räknas som ditt första stygn på varvet, därefter virkar du fasta maskor (single crochet) med ökningen som beskrivet, tills du får 48 maskor på ditt varv. Avsluta varvet med en smygmaska enbart i den bakre loopen på stygnet för att förbereda för nästa varv som ska virkas enbart i den bakre loopen av maskan.


Varv 6 - 14:23

Det här varvet ökas med två stygn i var fjärde maska (1-1-1-2) så du får totalt 60 maskor. På detta varv virkas fasta maskor (single crochet) i den bakre loopen av maskan. Börja med att virka två maskor, det här räknas som ditt första stygn på varvet, därefter virkar du fasta maskor med ökningen som beskrivet tills du får 60 maskor på ditt varv. Avsluta varvet med en smygmaska i den bakre loopen.


Steg 4

Varv 7 - 16:48

Det här varvet ska du inte göra någon ökning, utan bara virka en smygmaska (slip stitch) i varje maska, totalt 60 st, i den bakre loopen. Avsluta varvet med en smygmaska.


Varv 8 - 18:33

Det här varvet ökas med två maskor i var femte maska (1-1-1-1-2) så du får totalt 72 maskor. På detta varv virkas dubbelstolpar (treble crochet). Börja med att virka fyra öglor från din smygmaska, det här räknas som din första dubbelstolpe. Därefter virkar du dubbelstolpar med ökningen som beskrivet tills du får 72 maskor på ditt varv. Avsluta varvet med en smygmaska enbart i den bakre loopen på stygnet för att förbereda för nästa varv som ska virkas enbart i den bakre loopen av maskan.

Det här är slutet på toppen av din puff, du kan välja att göra den större eller mindre såklart. Vill du öka med något varv är mallen att varje varv ökas med 12 maskor. Känner du dig klar här fortsätter vi med del 2 och det är höjden/sidan på puffen.

Innan vi börjar på sidan av puffen så fäster du garnänden från din magiska ring. Fäst på insidan av puffen, knyt en knut runt en maska och sedan gömmer du garnänden under närliggande maskor.


Steg 5

Del 2: Sidan på puffen


Nu ska vi enbart virka med samma mängd maskor per varv. Avslutade du vid varv 8 ska du ha totalt 72 maskor att jobba med, valde du att fortsätta och göra en större sittdel så ska du använda det antal maskor ditt sista varv har.

Du kan välja att göra samma sorts stygn tills du når önskad höjd på puffen och möta upp vid steg 16, då vi ska virka botten, eller så följer du mönstret och virkar de detaljer som är inkluderat i designen. Vill du följa mönstret så kommer instruktioner nedan.


Varv 9 - 21:36

Det här varvet virkas i den bakre loopen på maskan och vi virkar stolpar (double crochet). Börja med att virka 3 öglor från din smygmaska, det här räknas som din första stolpe. Därefter virkar du en stolpe i varje maska. Avsluta varvet med en smygmaska.

Steg 6

Varv 10 - 23:34

Det här varvet virkar vi som vanligt, vi använder hela maskan (båda maskbågar) när vi virkar. Detta varv virkas i stolpar (double crochet).


Börja med att virka tre maskor, det räknas som din första stolpe, därefter virkar du en stolpe i varje maska. Avsluta med en smygmaska enbart i den bakre loopen på maskan för att förbereda för nästa varv.


Varv 11 - 25:05

Det här varvet virkas i den bakre loopen på maskan och virkas i halvstolpar (half double crochet).


Börja med att virka 2 öglor, det räknas som din första halvstolpe, därefter virkar du en halvstolpe i varje maska. Avsluta med en smygmaska enbart i den bakre loopen.


Varv 12 - 27:13

Det här varvet virkas i den bakre loopen på maskan och virkas med stolpar (double crochet).


Börja med att virka tre öglor från din smygmaska, det här räknas som din första stolpe. Därefter virkar du en stolpe i varje maska. Avsluta varvet med en smygmaska i den bakre loopen.


Steg 7

Varv 13  - 29:07

Det här varvet virkas i den bakre loopen på maskan och vi virkar halvstolpar (half double crochet).


Börja med att virka 2 öglor, det räknas som din första halvstolpe, därefter virkar du en halvstolpe i varje maska. Avsluta med en smygmaska enbart i den bakre loopen.


Varv 14 . 30:40

Det här varvet virkas i den bakre loopen på maskan och vi virkar stolpar på detta varv (double crochet).


Börja med att virka tre maskor från din smygmaska, det här räknas som din första stolpe. Därefter virkar du en stolpe i varje maska. Avsluta varvet med en smygmaska.


Varv 15 - 32:54

Det här varvet virkar vi som vanligt, vi använder hela maskan (båda maskbågar) när vi virkar. Vi virkar stolpar (double crochet) på detta varv.


Börja med att virka tre öglor, det räknas som din första stolpe, därefter virkar du en stolpe i varje maska. Avsluta med en smygmaska enbart i den bakre loopen på maskan för att förbereda för nästa varv.


Steg 8

Del 3 - Botten på puffen


Nu ska vi virka botten på puffen. Första varvet virkas i enbart den bakre loopen för att få samma detalj som på toppen, det här är valfritt. Första varvet kommer vi inte göra någon minskning av maskor, utan virka samma mängd som vi slutade mittendelen med. Alla varv av botten kommer virkas i stolpar (double crochet) men på ett annorlunda sätt än tidigare, för att lätt kunna öppna och stänga puffen med en dragsko.


Varv 16 - 35:13

Det här varvet virkas med stolpar (double crochet) i den bakre loopen på maskan.

Börja med att virka tre öglor från din smygmaska, det här räknas som din första stolpe. Därefter virkar du en stolpe i varje maska. Avsluta varvet med en smygmaska.


Steg 9

Varv 17 - 37:00

Det här varvet ska minskas från 72 maskor till 54 maskor. På detta varv hoppar du över var 4:e maska. Varvet virkas i stolpar (double crochet).


Börja med att virka 3 öglor, det räknas som din första stolpe. I andra maskan så virkar du en stolpe som vanligt. Därefter virkar du en stolpe fast under hela stolpen från förra varvet, så dyk ner med virknålen under stolpen, fånga tråden och dra upp, virka sedan din 3:e stolpe och därefter så hoppar du över en maska.  

Varv 18 - 39:47

Det här varvet ska minskas från 54 maskor till 37 maskor. På detta varv hoppar du över var 3:e maska. Varvet virkas i stolpar (double crochet).

Börja med att virka 3 öglor, det räknas som din första stolpe och i andra maskan så virkar du en stolpe som vanligt. Därefter virkar du en stolpe fast under hela stolpen från förra varvet, så dyk ner med virknålen under stolpen, fånga tråden och dra upp. Därefter så hoppar du över nästa maska. Fortsätt virka sekvensen; en stolpe, en stolpe under stolpen från f.g varv, hoppas över en.

Här är det viktigt att se till så de stygnen som ”poppar upp” är virkade i samma stygn/ovan på varandra.

Steg 10

Varv 19 - 43:07

Det här varvet ska vi endast virka i de undre stolparna och vi kommer även på detta varv virka stolpar (double crochet).


Börja med att virka 3 öglor. Virka alla stolpar i de undre stolparna och avsluta varvet med en smygmaska. Var noga med att se till att alla maskor som virkas under f.g. varvs stolpe blir som en rad.

Klipp sedan av tråden och spara ca 30 cm. Dra tråden genom din sista ögla och gör som en knut. Väv sedan din trådbit genom de naturliga hålen som blivit mellan stygnen på sista varvet, vi använder tråden för att göra en dragsko så puffen lätt gåt att stänga och öppna.


När du fyller din puff tänk återvunnet eller förvaring. Ta filtar eller handdukar du inte använder för säsongen eller kanske kläder du behöver ha i förvaring. Stoppa puffen så mjukt eller hårt du vill, stäng med din dragsko och knyt en knut. Njut!

Join the community

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev och få 10% rabatt på ditt första köp!

By clicking Sign Up you're confirming that you agree with our Terms and Conditions.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.