Virkad pumpa "Annie"

Virka "Annie" Halloween-pumpa som blir en fin dekoration i höst 🎃

I denna instruktion ska vi virka en pumpa som passar fint som höstpynt! Du behöver EKO Nano Tube yarn och en virknål 6 mm. Du behöver också något att fylla pumpan med, vi använder vadd men du kan använda gamla garnändar exempelvis (eller helt enkelt; en gammal strumpa eller andra tygrester).

Garnåtgång: 200g EKO Nano tube yarn (huvudfärg) + en liten bit grönt. Kan även virkas med EKO Macramé Single twisted 4mm eller EKO mini.

Ladda ner PDF
Vi använder:
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.

What’s a Rich Text element?

Så här gör du

Lizette By
(3.5 stars) • 10 reviews
Lägg till på MYO.se
makeyourown.se
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Steg 1

Toppen på pumpan

Kom igång – innersta ringen

Håll garnet i din vänstra hand. Snurra garnet runt dina fingrar (vänster hand) tre gånger. Använd din virknål för att gå under de två första öglorna och haka den tredje med din virknål. Hämta upp garnet igen och dra under de två fingeröglorna, kroka garnet på virknålen och dra igenom. Nu håller öglan på virknålen ihop den dubbla “inre ringen” och vi kan börja på första varvet för toppen.

Toppen - Första varvet

Nu ska vi börja virka första varvet på toppen av pumpan med fasta maskor. Gå ner med virknålen i ringen och kroka på garnen och dra igenom, hämta upp garnet igen så du tillfälligt har två öglor på virknålen, hämta upp garnet och dra igenom båda öglorna. Gör detta ytterligare fem gånger så att du totalt har sex maskor i den innersta ringen. Nu är varv 1 klart!

Steg 2

Varv 2

Nu ska toppen på pumpan växa i storlek och därför börjar vi lägga till extra maskor. På detta varv ska vi göra två fasta maskor i varje maska från varv 1. För virknålen genom båda sidor av den första maskan du gjorde för första varvet och dra garnet igenom. Du har nu två öglor på virknålen. Ta tag i garnet igen och dra det genom båda öglorna. Nu har du endast en ögla på virknålen och har virkat första fasta maskan. På detta varv ska vi göra två fasta maskor i varje maska så du går du ner i SAMMA maska igen och fångar upp garnet och drar igenom så du tillfälligt får 2 öglor på virknålen. Sedan hämtar du upp garnet igen och drar igenom. Du har nu gjort två fasta maskor i samma maska. Fortsätt på samma sätt varvet ut, totalt 12 maskor på varv 2.

För följande varv, fortsätt att lägga till extra fasta maskor enligt följande mönster:

Varv 3: Gör två fasta maskor i varannan maska (mellan dessa gör du bara en maska som vanligt). Totalt ska du ha 18 maskor på varvet.

Varv 4: Gör två fasta maskor i var 3:e maska. Totalt ska du ha 24 maskor på varvet.

Varv 5: Gör två fasta maskor i var 4:e maska. Totalt ska du ha 30 maskor på varvet.

Varv 6: Gör två fasta maskor i var 5:e maska. Totalt ska du ha 36 maskor på varvet.

Varv 7: Gör två fasta maskor i var 6:e maska. Totalt ska du ha 42 maskor på varvet.

Om du vill virka en större pumpa så fortsätter du enligt ovan logik något varv till men du måste komma ihåg att lägga till fler varv på sidan.

Steg 3

Sidan

Nu ska vi virka på sidan och virka pumpan så den får lite höjd. I mönstret virkas 7 varv men du kan virka fler om du vill ha en högre pumpa. Om du lagt till varv på botten behöver du lägga till fler varv här på sidan också.

Varv 8-14: Sidan virkas med en fast maska i varje maska, inga ökningar. Detta betyder att du ska virka 42 maskor på varje varv om du har virkat enligt mönstret i videon.

Steg 4

Botten

Varv 15:

Nu ska vi virka botten på pumpan och kommer att virka minskningar så att öppningen stängs. Virka fem fasta maskor. Efter det så virkas en minskning (osynlig). En minskning virkas genom att gå under i endast främre maskbågen i nästa maska och sedan gå under främre maskbågen i maskan därefter. Du har tre öglor på virknålen, hämta upp garn och dra igenom en maska och sedan hämta upp garn och dra igenom alla tre maskor. Två maskor har nu blivit till en maska. Fortsätt virka fem fasta maskor och sedan en minskning varvet ut. Totalt har du nu 36 maskor på varvet.

För följande varv, fortsätt att minska antal fasta maskor enligt följande mönster:

Varv 16: Virka fyra fasta maskor och sedan en minskning. Totalt har du 30 maskor på varvet.

Varv 17: Virka tre fasta maskor och sedan en minskning. Totalt har du 24 maskor på varvet.

Varv 18: Virka två fasta maskor och sedan en minskning. Totalt har du 18 maskor på varvet.

Fyll pumpan med vadd/garnändar eller liknande.

Varv 19: Virka en fast maskor och sedan en minskning. Totalt har du 12 maskor på varvet.

Varv 20: Virka sex minskningar. Totalt har du 6 maskor på varvet.

Steg 5

Avslutning

Avsluta genom att vira garnet ca fyra gånger runt pumpan och klipp sen av garnet när du gjort det.

Använd virknålen och gå genom den magiska ringen ner till botten och dra igenom hela garnänden. Låt sedan garnänden gå på utsidan av pumpan så att streck bildas på utsidan, upprepa 4-5 gånger så du har 5-6 streck på utsidan. Dra lite i strecken så att de är tighta. När du är klar så går du med virknålen från botten och hämtar garnet i toppen men inte i den magiska ringen utan i en närliggande maska. Låt garnänden hänga ut från botten än så länge.

Steg 6

Kvisten på pumpan

Varv 1: Börja med en ögla runt virknålen. Ett sätt du kan göra detta på är att vira garnet runt pekfingret och långfingret och sedan dra upp garnet så att öglan låser sig när du drar åt. Lämna ca 15 cm svans. Justera öglans storlek runt din virknål. Nu ska vi börja att virka kedjan, använd virknålen och fånga upp garnet med den änden som kommer från garnrullen (du har tillfälligt 2 öglor på virknålen) och dra igenom så en ögla bildas (första öglan). Gör detta tills du totalt har 7 maskor på din kedja.

Nu ska du börja följa kedjan tillbaka och virka rad 2. Hoppa över den första öglan (som håller i din virknål) och börja med att gå ner i den öglan som kommer efter. Fånga upp garnet och dra igenom (du har nu tillfälligt 2 öglor på virknålen). Fånga upp garnet med nålen igen och dra igenom båda öglorna. Upprepa detta 5 gånger till så du har 6 maskor på rad 2.

Montera grenen på toppen av pumpan. Dra en av garnändarna genom hålet i toppen på puman ner till hålet i botten på pumpan. Den andra garnänden drar du genom en närliggande maska på toppen och mer till botten.

Knyt alla garnändar i botten med varandra så att de sitter fast. Gå genom en ögla på sidan av pumpan och ner till botten och hämta alla garnändar och dra igenom. Klipp av garnändarna så de inte syns på sidan.

Nu är din pumpa klar!

Steg 7
Steg 8
Steg 9
Steg 10

Join the community

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev och få 10% rabatt på ditt första köp!

By clicking Sign Up you're confirming that you agree with our Terms and Conditions.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.