Virkad mössa "Alba"

Virka en fin och trendig mössa "Alba" i mjuka MYO Chunky Wool

Detta garn är gjort på 100% ull så mössan håller dig varm hela vintern. Detta är även ett väldigt enkelt projekt som passar utmärkt för dig som är nybörjare och vill lära dig virkning. Förutom ullgarnet behöver du en virknål i storlek 7 mm - båda kan du köpa hos MYO, via länken nedan.

Garnåtgång: ca 200g (beroende på hur stor mössa du vill virka så kan du behöva tre stycken nystan)

Ladda ner PDF
Vi använder:
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.

What’s a Rich Text element?

Så här gör du

Isabella Sääf
(3.5 stars) • 10 reviews
Lägg till på MYO.se
makeyourown.se
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Steg 1

Start: Börja med att göra en löpknut/ögla genom att ta änden av garnet och vrida två varv runt fingrarna. Använd virknålen för att dra det inre garnet under det yttre så att du skapar en ögla. Dra åt knuten och trä in virknålen i öglan. 

Rad 1: Nu ska vi virka en kedja bestående av 30 öglor, men du kan virka fler eller färre öglor beroende på hur lång du vill att mössan ska vara. För att virka en ögla så fångar du upp garnet med virknålen och dra igen. När du har virkat 30 (eller fler/färre) öglor så går du vidare till rad 2. 30 öglor motsvarar vuxenstorlek medium.

Steg 2

Rad 2: När du har virkat en kedja så virka en extra ögla och vänd. Nu ska vi virka tre smygmaskor. Du virkar en smygmaska genom att dyka ner med virknålen, fånga upp garn och dra upp en ögla så att du har två öglor på nålen och sedan drar du igenom den översta öglan genom den andra. 

När du har virkat tre smygmaskor ska du virka tre fasta maskor. Du virkar en fast maska genom att gå ner i den andra öglan och hämta upp garn och dra igenom (du har två öglor på virknålen). Sedan hämtar du upp garn igen och drar igenom båda öglorna.

Därefter ska vi virka halvstolpar hela vägen ner. Du virkat en halvstolpe genom att vira garnet runt virknålen innan du dyker ner i öglan och drar upp en till ögla. Nu har du tre öglor på virknålen, fångar upp garn och drar igenom alla tre. En halvstolpe är egentligen samma som en fast maska, men du virar garnet runt virknålen en gång innan du dyker ner. Gör en extra ögla och vänd.

Steg 3

Rad 3. När du har virkat hela vägen ner, gör en extra ögla och vänd. Nu ska du virka fasta maskor i endast bakre maskbågen hela vägen upp. Om du kollar på dina maskor så ser du att det är två streck, det som är närmast dig är den främre maskbågen och den som är längst bak är den bakre maskbågen, den som vi ska virka i på rad 3.


Rad 4 - 40: Upprepa rad 2 och 3 till du har virkat ca 40 varv (virka så många som krävs för att mössan ska räcka runt ditt huvud).

Steg 4

Nu ska vi sy ihop mössan från nedre kanten till toppen. Använd stor, trubbig synål och garn.

Toppen av mössan syr du ihop genom att trä igenom nålen i “vändöglorna” dvs de öglor på toppen som du virkade för att kunna vända. Dra ihop garnet så att hålet på toppen blir så litet som möjligt. Vik upp kanten på mössan.

Nu är du klar, snyggt jobbat! 

Steg 5
Steg 6
Steg 7
Steg 8
Steg 9
Steg 10

Join the community

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev och få 10% rabatt på ditt första köp!

By clicking Sign Up you're confirming that you agree with our Terms and Conditions.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.