Virkat kuddfodral 2

Klä om din gamla kudde - virka ett kuddfodral med vår enkla instruktion

Denna instruktion är uppföljaren till mönstret på vårt fina kuddfodral i ränder. Detta kuddfodral ger en annan struktur på framsidan och virkas i en annan teknik som passar både dig som är nybörjare och dig som har virkat ett tag. Detta kuddfodral virkas i EKO Mini tube yarn och med en virknål på 7 mm. Vill du göra kuddfodralet fyrkantigt och följer mönstret nedan så behöver du även en innerkudde på 45 x 45 cm eller 50 x 50 cm.

Garnåtgång: ca 1000 g (beroende på hur hårt du virkar)

Ladda ner PDF
Vi använder:
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.

What’s a Rich Text element?

Så här gör du

Detta kuddfodral virkas med olika tekniker på framsidan och baksidan, men du kan självklart använda samma mönster på båda sidor om du önskar. Använder du 'framsidan' på båda sidor så kommer det gå åt mer garn än garnåtgången som angetts. Desamma gäller om du virkar sidorna större än instruktionen.

Lizette By
(3.5 stars) • 10 reviews
Lägg till på MYO.se
makeyourown.se
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Steg 1

1. Kom igång

Vi ska virka ett kuddfodral med en framsida och en baksida som har olika struktur. Vi börjar med framsidan. Börja med att göra en enkel ögla runt virknålen. Ett sätt du kan göra detta på är att vira garnet runt pekfingret och långfingret och sedan dra upp garnet så att öglan låser sig när du drar åt. Lämna ca 15 cm svans.

Steg 2

2. Kedjan 

Justera öglans storlek runt din virknål. Nu ska vi börja att virka kedjan, använd virknålen och fånga upp garnet med den änden som kommer från garnrullen (du har tillfälligt 2 öglor på virknålen) och dra igenom så en ögla bildas (första öglan). Gör detta tills du totalt har 39 maskor på din kedja.

Steg 3

3. Rad 2

Nu ska du börja följa kedjan tillbaka och virka rad 2. Hoppa över den första öglan (som håller i din virknål) och börja med att gå ner i den öglan som kommer efter. Fånga upp garnet och dra igenom (du har nu tillfälligt 2 öglor på virknålen). Fånga upp garnet med nålen igen och dra igenom båda öglorna. Upprepa detta 37 gånger till så du har 38 maskor på rad 2. När du gjort detta 38 gånger så gör en enkel lös ögla (som du gjorde på punkt 2). Nu vänder du arbetet och fortsätter på punkt 4.

OBS! Om du glömmer lägga till en lös ögla innan du vänder arbetet så kommer sidan på kuddfodralet bli ojämnt.

Steg 4

4. Rad 3

Nu när du vänt ditt arbete så ska vi virka tillbaka. Precis som på rad 2 så hoppar du över den första öglan och börjar i den andra maskan. Vi ska göra en djup maska som betyder att vi går ner i hålet ett hack ner än vad vi brukar. Denna blir så kallad ’lång’ eftersom den ser lång ut jämfört med de andra. Gå ner i hålet nedan, hämta upp garnet så du har två öglor på virknålen, hämta upp garnet igen och dra igenom. I maskan efter så gör du en enkel maska och går ner under båda de två stycken linjerna och hämtar garnet, du har två öglor tillfälligt på virknålen, hämta upp garnet igen och dra igenom. I tredje maskan gör du en djup maska. Gör varannan tills slutet. Du börjar alltid med en djup maska och avslutar med en enkel maska. Avsluta raden med en enkel lös ögla innan du vänder arbetet.

Kolla gärna på videon om du är osäker på de djupa maskorna.

Steg 5

5. Fortsättning

Du fortsätter virka kuddfodralet genom att virka rad 3 igen. Glöm inte att alltid lägga till en fri ögla på slutet av varje rad innan du vänder arbetet. Räkna så att du alltid har 38 maskor plus en enkel ögla. Virka så många rader som behövs för att få kuddfodralet kvadratiskt.

Steg 6

6. Avslutning

När du är klar så klipper du av garnet men sparar ca 15 cm. Gör en enkel knut för att låsa fast garnet och dra änden genom några öglor på insidan (den sidan som inte har ränder).

Steg 7

7. Sida 2

När du är klar med första sidan så virkar du sida andra sidan, baksidan. Du gör enligt steg 1 och 2 men på rad 1 så gör du 41 maskor istället. Virka enligt varv 2 till dess att sidan är kvadratiskt. Räkna så du alltid har 40 maskor på varje varv. Klipp inte av garnet i slutet utan går direkt till steg 8 för att virka ihop sidorna.

Steg 8

8. Virka ihop kuddfodralet

Lägg ihop sidorna. Virka ihop kuddfodralet genom att gå ner med virknålen i ena hörnet, fånga upp garnet (du har tillfälligt 2 öglor på virknålen), fånga upp garnet igen och dra igenom. Gå ner totalt tre gånger i samma maska i hörnet. Virka nu maskor på sidan av kuddfodralet genom att fånga upp garnet (du har tillfälligt 2 öglor på virknålen), fånga upp garnet igen och dra igenom.

Steg 9

Avslutning

När du kommer till hörnet gör du lika som du gjorde i första hörnet. Virka maskor längst andra sidan på samma sätt du gjorde på första sidan. När du virkat ihop två av sidorna så lägg in innerkudden i fodralet, använd en innerkudde som är 50 x 50cm eller 45 x 45 cm. Virka ihop tredje och fjärde sidan precis som du virkat ihop de två andra sidorna, men glöm inte att virka tre gånger i hörnen. Avsluta med att knyta en knut för att fästa garnet och göm sedan garnänden.

Steg 10

Join the community

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev och få 10% rabatt på ditt första köp!

By clicking Sign Up you're confirming that you agree with our Terms and Conditions.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.