Virkat kuddfodral

Klä om din gamla kudde utan att belasta miljön - virka ditt eget kuddfodral av återvunnet bomullsgarn

MYO's kuddfodral är rolig att göra, slitstark och ser snygg ut i ditt hem. Detta virkprojekt är nybörjarvänligt och är det perfekta steget framåt när du lär dig att virka och tillräckligt enkelt för att du ska få mersmak och vilja lära dig mer. Du behöver EKO Mini Tube yarn och en virknål 7 mm. Du behöver även en innerkudde på 45 x 45 cm

Garnåtgång: Ca 650 g

Ladda ner PDF
Vi använder:
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.

What’s a Rich Text element?

Så här gör du

Lizette By
(3.5 stars) • 10 reviews
Lägg till på MYO.se
makeyourown.se
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Steg 1

Kom igång

Vi kommer börja med att virka första sidan av kuddfodralet. Börja med att göra en enkel ögla runt virknålen. Ett sätt du kan göra detta på är att vira garnet runt pekfingret och långfingret och sedan dra upp garnet så att öglan låser sig när du drar åt. Lämna ca 15cm svans.

Steg 2

Kedjan

Justera öglans storlek runt din virknål. Nu ska vi börja att virka kedjan, använd virknålen och fånga upp garnet med den änden som kommer från garnrullen (du har tillfälligt 2 öglor på virknålen) och dra igenom så en ögla bildas (första öglan). Gör detta tills du totalt har 40 öglor på din kedja.

Steg 3

Rad 2

Nu ska du börja följa kedjan tillbaka och virka rad 2. Hoppa över den första öglan (som håller i din virknål) och börja med att gå ner i den öglan som kommer efter. Fånga upp garnet och dra igenom (du har nu tillfälligt 2 öglor på virknålen). Fånga upp garnet med nålen igen och dra igenom båda öglorna. Upprepa detta 38 gånger till så du har 39 maskor på rad 2. När du gjort detta 39st gånger så gör en enkel lös ögla (som du gjorde på punkt 2). Nu vänder du arbetet och fortsätter på punkt 4.

OBS! Om du glömmer lägga till en lös ögla innan du vänder arbetet så kommer sidan på kuddfodralet bli ojämnt.

Steg 4

Rad 3

Nu när du vänt ditt arbete så ska vi virka tillbaka. Precis som på rad 2 så hoppar du över den första öglan och börjar i den andra maskan. När du tittar på arbetet uppifrån så ser du att öglorna formar två stycken linjer. På rad 2 så gick du ner med virknålen under båda dessa men på rad 3 ska du gå igenom med virknålen i endast den bakre raden (bakre maskbågen). Så gå ner med virknålen i bakre raden, hämta upp garnet (du har tillfälligt två öglor på virknålen) och dra igenom.

Gör detta totalt 39 gånger och avsluta med en enkel lös ögla innan du vänder arbetet.

Steg 5

Fortsättning

Du fortsätter virka rad 2 igen och sedan rad 3 och upprepar detta tills du har virkat totat 42 varv eller till kuddfodralet mäter lika på alla sidor. Du skall alltså virka varannan rad enligt punkt 2 och varannan rad enligt punkt 3. Detta kommer skapa ränder på ena sidan men inte på andra sidan. Glöm inte att alltid lägga till en fri ögla på slutet av varje rad innan du vänder arbetet. Räkna varje rad så att du alltid har 39 maskor plus en enkel ögla.

Kom ihåg:

  • Att alltid virka en extra fri ögla i slutet av varje rad.
  • Att alltid räkna så att du har 39 maskor plus en fri ögla på varje rad.
  • Att alla ränder som bildas skall vara på samma sida, den andra sidan skall inte ha några ränder alls

När du är klar så klipper du av garnet men sparar ca 15 cm. Gör en enkel knut för att låsa fast garnet och dra änden genom några öglor på insidan (den sidan som inte har ränder).

Steg 6

Sida 2

När du är klar med första sidan så virkar du sida nummer 2 på samma sätt som första sidan, men du klipper inte av garnet i slutet utan går direkt till steg 8 för att virka ihop sidorna.

Steg 7

Hur man sätter ihop sidorna

Lägg sidorna ihop med räderna på utsidorna. Virka nu ihop kuddfodralet genom att gå ner med virknålen i ena hörnet, fånga upp garnet (du har tillfälligt 2 öglor på virknålen), fånga upp garnet igen och dra igenom. Gå ner totalt tre gånger i samma maska i hörnet. Virka nu ca 40 maskor på sidan av kuddfodralet genom att fånga upp garnet (du har tillfälligt 2 öglor på virknålen), fånga upp garnet igen och dra igenom.

Steg 8

När du kommer till hörnet gör du lika som du gjorde i första hörnet. Virka ca 40 gånger längst andra sidan på samma sätt du gjorde på första sidan. När du virkat ihop två av sidorna så lägg in innerkudden i fodralet, använd en innerkudde som är 50*50 cm. Virka ihop tredje och fjärde sidan precis som du virkat ihop de två andra sidorna men glöm inte att virka tregånger i hörnen. Avsluta med att knyta en knut för att fästa garnet och göm sedan garnänden.

Steg 9

Grattis - nu är du klar med ditt kuddfodral! 

Steg 10

Join the community

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev och få 10% rabatt på ditt första köp!

By clicking Sign Up you're confirming that you agree with our Terms and Conditions.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.