Virkad krage "Idun"

Virka en snygg och trendig halskrage som håller dig varm hela vintern

Detta är ett enkelt projekt som passar utmärkt för dig som är nybörjare och vill lära dig virkning. Förutom ullgarnet behöver du en virknål i storlek 6 mm - båda kan du köpa hos MYO, via länken nedan.

Garnåtgång: ca 150g beroende på hur hårt/löst du virkar och storleken på din krage.

Ladda ner PDF
Vi använder:
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.

What’s a Rich Text element?

Så här gör du

Rebecca Pedersen
(3.5 stars) • 10 reviews
Lägg till på MYO.se
makeyourown.se
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Steg 1

Steg 1: Krage

Den här kragen virkas runt och du kan enkelt justera storleken själv efter dina mått.


Varv 1:

Börja med att göra en löpknut. Vira garnet om två fingrar så garnet korsar varandra, dra sedan garnet genom öglan du just gjort och dra åt, du har nu gjort en löpknut.

Stoppa in virknålen i din löpknut, dra åt med garnet. Härifrån ska du virka en kedja, börja med att vira garnet om din virknål och dra igenom öglan. Du har gjort en ögla, fortsätt virka öglor tills du når önskad längd på kedjan, du bestämmer själv antal öglor för din storlek. Mät enkelt storleken på din krage genom att hålla kedjan om ditt huvud, där är okej om den är lite tight, kragen kommer vara något töjbar när den är klar.

Steg 2

Varv 2 - 24:

Nu ska kedjan virkas ihop så du får en ring. Börja med att virka ihop den första och sista öglan, tänk på att dubbelkolla så kedjan inte tvinnat sig. När du har båda dina öglor på din virknål ska du virka ihop med en smygmaska, vira garnet om virknålen och dra igenom båda öglorna. Vira sedan garnet om din virknål igen och virka en ögla till för att förbereda för nästa steg.

Nu ska du virkas fasta maskor. Börja med att stoppa ner virknålen i samma ögla som du virkade ihopa din kedja, vira garnet om din virknål och dra upp så du har två öglor om virknålen, vira sedan garnet om virknålen igen och dra igenom båda öglorna, du har nu gjort en fast maska. Tips: använd något att markera din första maska på varvet som vägledning, exempelvis en nål eller garnände.

Virka sedan fasta maskor, en i varje ögla på din kedja tills du virkat varvet runt. När du kommer till slutet på varvet, ta bort markering om du använde en, stoppa ner virknålen i den första maskan på varvet och avsluta med en smygmaska, vira garnet om virknålen och dra igenom båda öglorna. Avsluta med att göra en ögla för att förbereda för nästa varv.

Du virkar nu så många varv du vill tills du når önskad höjd på din krage, för referens så virkas 20 varv i videon och kragen viks på mitten. Du bestämmer själv om du vill ha en dubbelvikt eller enkel krage.


När du nått önskad höjd på din krage avslutar du ditt sista varv med en smygmaska, virkar sedan en ögla, men klipp inte av garnet om du inte ska byta färg för ditt fram och bakstycke.


Om du byter färg:

Klipp av garnet, gör en knut genom att dra garnet igenom din ögla och dra åt. Vik sedan din nya garnände så du får en U-form. Stoppa ner virknålen i din första maska där du just avslutade varvet, fångar du upp den U-formade garnänden och dra igenom med virknålen som om du virkat en ögla. Virka sedan en ögla till.  

Rekommendation är att först virka ett varv med fasta maskor av din nya färg för att få en snygg övergång innan du börjar på fram/bakstycket.

Steg 3

Steg 2: Fram- och bakstycke


Börja med att sätta en markering, exempelvis en nål, vid halva kragens bredd. Det gör inget om du har ojämnt antal maskor på ditt varv och fram eller bakstycke blir en maska bredare.  


Först virkas framstycket:

Stoppa ner virknålen i första maskan på varvet, samma som du avslutat med en smygmaska, och virka din första fasta maska här. Virka sedan en fast maska i varje ögla på din rad tills du når din markering. Avsluta raden med att virka en ögla och vänd ditt arbete. Du kommer virka rader fram och tillbaka tills du når önskad längd på ditt framstycke (glöm inte att alltid virka en ögla i slutet på din rad innan du vänder). När du är nöjd med längden på ditt framstycke klipp av garnet, ca 5 cm, virka en sista ögla och dra igenom garnet och dra åt så du får en knut.


Bakstycke:

Vi upprepar samma process som för framstycket.

Börja virka i den första maskan efter att framstycket avslutats, det spelar ingen roll från vilken sida du börjar.

Nu ska du virka med en ny bit garn, så här börjar du: Vik garnänden så du får en U-form, stoppa ner virknålen i din första maska, fånga öglan på garnet du just vikt och dra igenom, vira garnet om din virknål och dra igenom så du får en ny ögla.

Virka nu din första fasta maska i samma ögla du just virkat i. Fortsätt virka fasta maskor tills du når andra sidan där ditt framstycke slutar. Avsluta raden med att virka en ögla och vänd på ditt arbete.

Virka önskad längd på bakstycket precis som för ditt framstycke, men klipp inte av garnet när du är klar.

Steg 4

Steg 3: Kant


Nu ska en snygg kan virkas runt både fram och bakstycket. Det görs enkelt med fasta maskor, en i varje stygn runt om.


Börja från hörnet där ditt bakstycke avslutades:

Varv 1: Börja med att virka två fasta maskor i det första stygnet, som en ökning för att få en snygg rundad kant. Sen virkar du en fast maska för varje rad längs båda långsidorna för fram och bakstycket. När du kommer till nästa hörn virkar du även här två fasta maskor i hörnmaskan. Upprepa samma process för varje hörn tills du virkat varvet runt.

Avsluta ditt första varv med att virka en smygmaska i den första maskan på varvet, virka en ögla och fortsätt på nästa varv.


Steg 5

Varv 2-4

För varv 2 -4 kommer ökningen för hörnen vara två fasta maskor i två maskor/hörn. Alltså, börja ditt varv med att virka två fasta maskor i den första öglan, sedan två fasta maskor i nästa ögla. Virka sedan en fast maska i varje maska tills du når ditt nästa hörn och virka här två fasta maskor i de två hörnmaskor. Upprepa tills du når slutet på ditt varv, avsluta varvet med samma princip som ditt första varv.

Du bestämmer själv hur bred du vill att din kant ska vara, jag valde 4 varv, du virkar tills du känner dig nöjd.

Avsluta ditt sista varv med att göra en smygmaska, virka sedan en ögla, klipp garnet och dra igenom och dra åt så du gör en knut. Göm sedan din garnänden genom att dra den igenom stygnen fram och tillbaka med din virknål längs kanten och avsluta med att gömma den sista biten genom ett stygn en rad ner, klipp tråden och du är klar!


Bra jobbat - nu är du klar och kan prova din krage! :) 

Steg 6
Steg 7
Steg 8
Steg 9
Steg 10

Join the community

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev och få 10% rabatt på ditt första köp!

By clicking Sign Up you're confirming that you agree with our Terms and Conditions.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.