Virkad korg 3.0

En uppföljare av vår populära virkade korg

Denna korg är en variant av "Korg 2.0" som görs av samma garn (EKO Braided Rope 5 mm och virknål 8 mm), men där sidan ser lite annorlunda ut. Detta mönster skapar en stabil korg med diagonalt mönster. Mönstret är dock fortfarande lika enkelt att lära sig och göra! Du kan göra korgen i den storleken du vill, av en 1 kg rulle får du max. storlek på 35 cm i bottendiameter och ca 25 vägg.

Vill du hellre virka korgen i EKO Medium så funderar det garnet lika bra. Du kan även använda vår träbotten till mönstret.

Garnåtgång: 900-1000 g (för samma storlek som i videon)

Ladda ner PDF
Vi använder:
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.

What’s a Rich Text element?

Så här gör du

Lizette By
(3.5 stars) • 10 reviews
Lägg till på MYO.se
makeyourown.se
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Steg 1

Kom igång – innersta ringen

Håll garnet i din vänstra hand. Snurra garnet runt dina fingrar (vänster hand) tre gånger. Använd din virknål för att gå under de två första öglorna och haka den tredje med din virknål. Hämta upp garnet igen och dra under de två fingeröglorna, kroka garnet på virknålen och dra igenom. Nu håller öglan på virknålen ihop den dubbla “inre ringen” och vi kan börja på första varvet för bottendelen.

Steg 2

Botten - Första varvet 

Nu ska vi börja virka första varvet på botten med maskor. Gå ner med virknålen i ringen och kroka på garnen och dra igenom, hämta upp garnet igen så du tillfälligt har två öglor på virknålen, hämta upp garnet och dra igenom båda öglorna. Gör detta ytterligare 7 gånger så att du totalt har 8 maskor i den innersta ringen. Nu är varv 1 klart!

Steg 3

Andra varvet

Nu ska botten på korgen växa i storlek och därför börjar vi lägga till extra maskor. På detta varv ska vi göra två maskor i varje maska från varv 1. För virknålen genom båda sidor av den första maskan du gjorde för första varvet och dra garnet igenom. Du har nu två öglor på virknålen. Ta tag i garnet igen och dra det genom båda öglorna. Nu har du endast en ögla på virknålen och har virkat första maskan. På detta varv ska vi göra två maskor i varje maska så du går du ner i SAMMA maska igen och fångar upp garnet och drar igenom så du tillfälligt får 2 maskor på virknålen. Sedan hämtar du upp garnet igen och drar igenom. Du har nu gjort två maskor i samma maska. Fortsätt på samma sätt varvet ut, totalt 16 maskor på varv 2.

Steg 4

För följande varv, fortsätt att lägga till extra maskor enligt följande mönster:

Varv 3: Gör två maskor i varannan maska (mellan dessa gör du bara en maska som vanligt)

Varv 4: Gör två maskor i var 3:e maska

Varv 5: En maska i varje maska - inga ökningar på detta varv! 

Varv 6: Gör två maskor i var 4:e maska

Varv 7: Gör två maskor i var 5:e maska.

Varv 8: Gör två maskor i var 6:e maska.

Varv 9: Gör två maskor i var 7:e maska.


När du är nöjd med storleken, fortsätt till nästa steg - Nedre kanten

Steg 5

Nedre kanten

Titta på baksidan av ditt arbete. Du ser två öglor som är nära varandra som på bilden. Gå igenom båda med din virknål. Haka fast garnet igen och dra igenom båda öglorna. Här använder du exakt samma teknik som tidigare, men tar tag i öglor från “insidan” av bottnens kant för att få korgen att vända uppåt. Du kommer se att det blir som en kant i botten. Virka runt hela botten.

Steg 6

Sidan

Nu ska vi virka första varvet på sidan så korgen växer på höjden. Börja med att hoppa över en maska och sedan virkar du två maskor i samma maska. Hoppa över nästa, sedan virka två maskor i samma maska igen. 

När du startar nästa varv så virka 2 maskor i samma maska MEN du går ner mellan 3e och 4e linjen från de 4st linjerna i varvet nedanför. Detta betyder att du behöver gå ner lite djupare för att komma in mellan 3e och 4e linjen. Virka två maskor mellan 3e och 4e linjen och sen hoppar du över en maska. Fortsätt såhär hela sk. väggen tills du är nöjd med höjden. Du kommer alltid ha samma antal maskor på varven eftersom du gör lika många dubbla som du hoppar över. När korgen är så hög du önskar, fortsätt då till  ’avslutning’.

Steg 7

Avslutning

Avsluta genom att klippa av garnet och lämna en 5-10 cm svans. Knyt den kvarvarande svansen i en knut runt den sista öglan för att förhindra att den går upp. Dra åt och dölj svansen genom att fästa den genom några närliggande öglor. Gör samma på svansen som lämnades från inner-ringen. 

Nu är din korg klar :)


Steg 8
Steg 9
Steg 10

Join the community

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev och få 10% rabatt på ditt första köp!

By clicking Sign Up you're confirming that you agree with our Terms and Conditions.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.