Virkad korg 2.0

Vår klassiker och bästsäljare "virkad korg" har fått en uppföljare

Denna korg är virkad i EKO Braided Rope 5 mm, som finns i fler färger och går att variera i storlek (upp till 30 cm i bottendiameter). Denna korg är väldigt enkel att göra och passar även dig som aldrig har virkat innan. Korgen finns som DIY-kit (Korg 2.0) men du kan även virka med denna instruktion och köpa materialet i vår webshop. I denna instruktion använder vi EKO Braided Rope 5 mm och virknål 8 mm, men du kan även använda EKO Medium.

Garnåtgång: Ca 700-800 g för en större variant (som i videon)

Ladda ner PDF
Vi använder:
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.

What’s a Rich Text element?

Så här gör du

Lizette By
(3.5 stars) • 10 reviews
Lägg till på MYO.se
makeyourown.se
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Steg 1

I den här instruktionen kommer vi att virka en korg i EKO Braided rope 5mm. Du avgör själv hur stor du vill ha korgen.

Kom igång – innersta ringen

Håll garnet i din vänstra hand. Snurra garnet runt dina fingrar (vänster hand) tre gånger. Använd din virknål för att gå under de två första öglorna och haka den tredje med din virknål. Hämta upp garnet igen och dra under de två fingeröglorna, kroka garnet på virknålen och dra igenom. Nu håller öglan på virknålen ihop den dubbla “inre ringen”.

Steg 2

Botten

Lossa “ringen” försiktigt från fingrarna och dra garnet du har runt ditt vänstra finger genom öglan som håller din virknål. Sätt din virknål framifrån genom den stora dubbla ringen som du håller. Ta tag i garnet och dra igenom det. Nu har du tillfälligt fått två öglor på virknålen.

Sätt ihop dessa två öglor genom att haka garnet en gång till runt virknålen och dra den här gången genom båda öglorna. Du får bara en ögla runt virknålen och nu har du gjort din första virkmaska.

Steg 3

Upprepa denna virkade maska tills du har gått runt hela cirkeln och fyllt den första dubbla startöglan med maskor. Gå ner med virknålen i ringen och kroka på garnet och dra igenom, hämta upp garnet igen så du tillfälligt har två öglor på virknålen, hämta upp garnet och dra igenom båda öglorna.

Gör detta ytterligare 7 gånger så att du totalt har 8 maskor iden innersta ringen. Nu är varv 1 klart!

Steg 4

Andra varvet

Nu ska botten på korgen växa i storlek och därför börjar vil ägga till extra maskor. På detta varv ska vi göra två maskor i varje maska från varv 1.

För virknålen genom båda sidor av den första maskan du gjorde för första varvet och dra garnet igenom. Du har nu två öglor på virknålen. Ta tag i garnet igen och dra det genom båda öglorna. Nu har du endast en ögla på virknålen och har virkat första maskan. På detta varv ska vi göra två maskor i varje maska så du går du ner i SAMMA maska igen och fångar upp garnet och drar igenom så du tillfälligt får 2 maskor på virknålen. Sedan hämtar du uppgarnet igen och drar igenom. Du har nu gjort två maskor i samma maska.

Fortsätt på samma sätt varvet ut, totalt 16 maskor på varv 2.

Steg 5

På följande varv, fortsätt att lägga till extra maskor enligt följande mönster:

Varv 3: Gör två maskor i varannan maska (mellan dessa gör du bara en maska som vanligt)
Varv 4: Gör två maskor i var 3:e maska
Varv 5: En maska i varje maska - inga ökningar på detta varv!

Varv 6: Gör två maskor i var 4:e maska

Varv 7: Gör två maskor i var 5:e maska.

Varv 8: Gör två maskor i var 6:e maska.

Varv 9: Gör två maskor i var 7:e maska

Och så vidare. Det är upp till dig hur stor du vill göra botten, har du 1kg garn rekommenderar vi max. 10 varv så att garnet räcker även till sidan, men du kan förstås göra korgen ännu större. Kom ihåg att alltid göra var 5:e rad utan tillägg.

När du är nöjd med storleken, fortsätt till nästa steg!

Steg 6

Sidan

Titta på baksidan av ditt arbete. Du ser två öglor som är nära varandra som på bilden. Gå igenom båda med din virknål.Haka fast garnet igen och dra igenom båda öglorna. Här använder du exakt samma teknik som tidigare, men tar tag i öglor från “insidan” av bottnens kant för att få korgen att vända uppåt. Du kommer se att det blir som en kant i botten.Virka runt hela botten.

Steg 7

Nu ska vi virka sidan så korgen växer på höjden. Detta mönster är väldigt enkelt:

Börja med att hoppa över en maska och sedan virkar du två maskor i samma maska. Hoppa över nästa, sedan virka två maskor i samma maska igen. Fortsätt såhär hela sk. väggen tills du är nöjd med höjden. Du kommer alltid ha samma antal maskor på varven eftersom du gör lika många dubbla som du hoppar över. När korgen är så hög du önskar, fortsätt då till ’avslutning’.

Steg 8

Avslutning

TIPS: Innan du avslutar kan du virka runt ett “vanligt varv”,dvs en maska i varje maska, ifall du upplever att väggen behöver mer stadga.

Avsluta genom att klippa av garnet och lämna en 5-10 cm svans. Knyt den kvarvarande svansen i en knut runt den sista öglan för att förhindra att den går upp. Dra åt och dölj svansen genom att fästa den genom några närliggande öglor.Gör samma på svansen som lämnades från inre ringen.

Grattis, nu är du klar med din korg! :) 

Om du vill virka en korg till så tipsar vi om korg 3.0, se bild nedan.

Steg 9
Steg 10

Join the community

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev och få 10% rabatt på ditt första köp!

By clicking Sign Up you're confirming that you agree with our Terms and Conditions.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.