Virkad korg

Lär känna MYO's bästsäljare, en virkad korg!

Korgen är ett roligt projekt att genomföra som, tack vare det tjocka garnet, passar utmärkt för nybörjare men även till de som helt enkelt gärna vill lära sig hur man gör en virkad korg. Med denna instruktion kan du själv bestämma hur stor korg du vill göra, men notera att vår 330g rulle räcker bara till ca 25cm i bottendiameter. Vill du göra större korg rekommenderar vi istället att virka med EKO Medium 1000g eller EKO Braided rope 1000g.

Ladda ner PDF
Vi använder:
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.

What’s a Rich Text element?

Så här gör du

Oona von Zweygbergk
(3.5 stars) • 10 reviews
Lägg till på MYO.se
makeyourown.se
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Steg 1

I den här instruktionen gör vi korgen genom att börja frånmitten av botten, och sedan gå uppåt på sidorna.

Första steg: “Ringen”

Håll garnet i din vänstra hand. Snurra garnet runt dina fingrar(vänster hand) tre gånger. Använd din virknål för att gå under de två första öglorna och haka den tredje med din virknål. Dra försiktigt garnet genom de två fingeröglorna.

Nu håller öglan på virknålen ihop den dubbla “inre ringen”.Lossa den försiktigt från fingrarna och dra garnet du har runt ditt vänstra finger genom öglan som håller din virknål.

Sätt din virknål framifrån genom den stora dubbla ringen som du håller. Ta tag i garnet och dra igenom det. Nu har du tillfälligt fått två öglor på virknålen. Sätt ihop dessa två öglor genom att haka garnet en gång till runt virknålen och dra den här gången genom båda öglorna. Du får bara en ögla runt virknålen och nu har du gjort din första virkmaska.

Upprepa denna virkade maska tills du har gått runt helacirkeln och fyllt den första dubbla startöglan med maskor. TIPS! Om det här känns knepigt, se Youtube-videon vi har länkat till här bredvid.

Steg 2

Botten

Nu är det dags för andra varvet: För virknålen genom båda sidor av öglorna du gjorde för första varvet och dra garnet igenom. Igen får du två öglor på virknålen. Ta tag i garnet igen och dra det genom båda öglorna. Nu har du endast en ögla på virknålen.

Nu vill vi att botten ska växa i storlek, och därför börjar vi lägga till extra maskor på det här varvet. Gå igenom SAMMA “hål” som du använde tidigare och gör en virkning till på sam-ma plats. Upprepa med nästa maska. På så sätt fördubblar
du mängden maskor från varv 1 till varv 2. Fortsätt detta runt hela ringen tills du kommer tillbaka till där du började.

Steg 3

För följande varv, fortsätt att lägga till extra maskor enligt följande mönster:

Varv 3: Gör två maskor i varannan maska (mellan dessa gör du bara en maska som vanligt)

Varv 4: Gör två maskor i var 3:e maska

Varv 5: Inga tillägg detta varv - bara virka runt ett helt varv

Varv 6: Gör två maskor i var 4:e maska

Varv 7: Gör två maskor i var 5:e maska

Varv 8: Gör två maskor i var 6:e maska

Varv 9: Gör två maskor i var 7:e maska

Varv 10: Inga tillägg detta varv - bara virka runt ett helt varv

Det är upp till dig hur stor du vill göra botten. När du är nöjd med storleken, fortsätt till nästa steg - Sidan.

Steg 4

Sidan

Titta på baksidan av ditt arbete. Du ser öglor som är nära varandra som på bilden. Gå igenom båda med din virknål.Haka fast garnet igen och dra igenom båda öglorna. Här använder du exakt samma teknik som tidigare, men tar tag i öglor från “insidan” av bottnens kant för att få korgen att vända uppåt. Virka runt hela botten.

Resten är enkel. När du har “vänt upp” sidan fortsätter du att virka som förut, men går bara igenom öglorna du har närmast din virknål (ta inte något från insidan). Fortsätt tills du är nöjd med höjden på korgen.

Steg 5

För att avsluta, klipp garnet och lämna en 5-10 cm svans.Knyt den kvarvarande svansen i en knut runt den sista öglan för att förhindra att den rivs upp. Dra åt och dölj svansen genom att fästa den genom några närliggande öglor - eller låt den bara hänga på insidan av din korg.

Steg 6
Steg 7
Steg 8

Steg 9
Steg 10

Join the community

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev och få 10% rabatt på ditt första köp!

By clicking Sign Up you're confirming that you agree with our Terms and Conditions.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.