Halsduk "Astrid"

Virka en mysig halsduk med restgarner i MYO Basic Wool

Halsduken 'Astrid' är enkel att virka och passar jättebra för nybörjare. 'Astrid' är den evigt föränderliga halsduken, i den här instruktionen visas hur du lätt virkar 4 olika tekniker, alla med snarlik utgångspunkt. Ett mönster där du kan leka med färger, mixa garnrester som blivit över från tidigare projekt och skapa karaktär med de olika teknikerna. Låt kreativiteten flöda och skapa en halsduk med din personliga stil. Till halsduken behöver du MYO Basic Wool och en virknål 7 mm för projektet.

Garnåtgång: 220-250 g (beror på hur stor du vill virka den, om du vill virka en större variant än den vi visar så behöver du mer).

Ladda ner PDF
Vi använder:
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.

What’s a Rich Text element?

Så här gör du

Till halsduken kan du använda i princip vilka ullgarn du vill. Vi virkar först kedjan och fortsätter sedan att göra dom olika strukturerna i halsduken. Lycka till!

Rebecca Pedersen
(3.5 stars) • 10 reviews
Lägg till på MYO.se
makeyourown.se
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Steg 1

Steg 1 : Kedja

Börja med att göra en löpknut. Den gör du så här: Vira garnet om två fingrar så garnet korsar varandra, dra sedan garnet genom öglan du just gjort och dra åt, du har nu gjort en löpknut. Stoppa in virknålen i löpknuten, den här öglan räknas som den första på kedjan. Fortsätt virka öglor genom att fånga garnet med virknålen och dra igenom öglan, upprepa tills du når önskad bredd på din halsduk. Tänk på att en ögla bortfaller när du börjar virka ditt första varv, så räkna alltid en extra ögla så att du får rätt antal.


Tips: Virka med ojämnt antal öglor. Varför: Jo, om du väljer att virka med puff-stitch som är ett av alternativen, valde jag att virka varannan fast maska/ varannan puff för att få en snygg kant. Därav krävs ett ojämnt antal. Det här är såklart smaksak och inget måste.Steg 2

Steg 2 - den olika teknikerna

Nu går vi igenom de olika teknikerna så att du sen fritt kan virka din egen design! Du väljer alltså själv hur många rader av varje teknik du önskar och på så sätt skapar din helt unika design.


Teknik 1: Fast maska

Vi börjar med utgångspunkten fasta maskor, som också är basen för 3 av teknikerna i det här mönstret.

Gör så här: I den andra öglan på kedjan från virknålen, stoppa ned virknålen, fånga garnet och dra upp så du har två öglor om virknålen. Fånga garnet igen och dra igenom båda öglorna, du har nu gjort en fast maska. Virka en fast maska i varje ögla på din kedja. Avsluta varvet med att virka en ögla och vänd på ditt arbete.


Version på fast maska: Ett sätt att skapa karaktär med fast maska är att virka i enbart den bakre loopen, detta skapar en ”rand” och blir en fin detalj. Två stilar med ett och samma stygn.

Steg 3

Teknik 2: Waistcoat stitch

Den här tekniken är väldigt lik fasta maskor, skillnaden är att istället för att virka i den ”övre öglan” så stoppar du istället ner virknålen under / i mitten på det som ser ut som ett V (se video instruktion för förtydligande).

Virka på samma sätt som en fast maska, fånga garnet och dra igenom så ju har 2 öglor om din virknål, fånga garnet igen och dra igenom båda öglorna. Fortsätt virka en i varje maska på din rad. Eftersom du virkat ”mellan stygnen” behöver raden avslutas med att virka en fast maska i det allra yttersta stygnet på kanten. Avsluta som vanligt raden med en ögla och vänd på ditt arbete.

Tänk på att du alltid ska ha samma antal maskor på varje rad.


Tips: Virka löst för att underlätta. Ett annat alternativ är att använda en större virknål om du upplever att det är lättare.  

Och, Waistcoat stitch börjar alltid med en rad fasta maskor. Bra att tänka på om du växlar mellan olika stygn.


Steg 4

Teknik 3: Puff Stitch

Börja med att vira garnet ett varv om din virknål, stoppa ner virknålen i den övre öglan, fångar garnet och drar upp. Du ska ha 3 öglor om virknålen. Upprepa den här processen totalt 3 gånger i samma stygn så du har 7 öglor om virknålen.  Avsluta med att fånga garnet och dra igenom alla öglor på en gång.


Tips: För att få jämna rader valde jag att virka varannan fast maska och varannan puff stitch (börjar och avsluta varvet med fasta maskor) Det här är en smaksak och du bestämmer själv hur du vill virka.Steg 5

Nu har vi gått igenom de olika teknikerna som används i videon för 'Astrid' halsduk. Du väljer själv både bredd, längd och vilken eller vilka tekniker du virkar med och hur många rader av varje. Låt fantasin flöda!


Exempel:

I instruktionen virkas 25 öglor som bredd på kedjan.


Vi valde att virka både breda och smala sektioner med färger för att skapa en uttrycksfullt stil, detta gjordes genom att virka flera antal rader waistcoat stich eller fasta maskor och la till detaljer så som en rad fasta maskor i den bakre loopen eller en rad puff maskor lite varstans.


Lycka till! Dela gärna din Astrid halsduk i sociala medier med @makeyourown.se , vi älskar att mötas genom hantverket!


Steg 6
Steg 7
Steg 8
Steg 9
Steg 10

Join the community

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev och få 10% rabatt på ditt första köp!

By clicking Sign Up you're confirming that you agree with our Terms and Conditions.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.