Heart Icon

Virkad väska "Monica" 1

Arrow Icon

Virkad väska "Monica" 1

Virka en väska i trendiga blomrutor

Virka din väska "Monica" med vår nybörjarvänliga instruktion. Den här väskan kan du virka antingen med EKO Braided rope 3mm eller EKO Nano tube yarn (se instruktion för den andra varianten här) . Båda väskorna är en fin detalj till din outfit, den som virkar i EKO Braided får en mer 'chunky' look och den i EKO Nano får en nättare look.

Garnåtgång: Ca 1300-1500 g i EKO Braided Rope 3 mm. Väljer du att virka denna väska i EKO Nano så går det åt ca 700 g.

Ladda ner PDF
Vi använder:
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.

What’s a Rich Text element?

Så här gör du

Lizette By
(3.5 stars) • 10 reviews
Lägg till på MYO.se
makeyourown.se
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Steg 1

I denna instruktion ska vi virka en stor väska med 4 rutor. Väskan kan virkas i så många färger som du vill men i denna instruktion kommer det visas med 3 olika färger. Du behöver 3-4 rullar EKO Braided rope 3mm och en 8mm virknål. Totala vikten på stora väskan är ca 1,5 kg (vikt är beroende på om du gör fler eller färre varv än visat i instruktionen).

Vi kommer börja med de 4 mormorsrutorna. Rutorna blir ca 25 x 25 cm stora beroende på hur hårt du virkar.

STOR BLOMSTER-RUTA

Innersta ringen – magiska ringen

Börja med färg 1. Håll garnet i din vänstra hand. Snurra garnet runt dina fingrar (vänster hand) tre gånger. Använd din virknål för att gå under de två första öglorna och haka den tredje med din virknål. Hämta upp garnet igen och dra under de två fingeröglorna, kroka garnet på virknålen och dra igenom. Nu håller öglan på virknålen ihop den dubbla “inre ringen” och du kan fortsätta nedan.

Varv 1: Virka två enkla öglor (dessa ersätter första stolpen). Virka sedan 11 stolpar i den innersta ringen. En stolpe virkas genom att ta garnet över virknålen och går ner med virknålen i innersta ringen, hämta upp garn och dra igenom (du har nu tre öglor på virknålen), hämta upp garn och dra igenom två öglor (du har två öglor kvar på virknålen), hämta upp garnet en sista gång och dra igenom de sista två öglorna. Du har nu virkat en stolpe.

Virka totalt 11 stolpar plus en kedja med två öglor i början. Avsluta genom att gå ner i den andra öglan från de öglor du gjorde i början. Hämta upp garn och dra igenom båda öglorna direkt. Lämna ca 10 cm garnände och klipp av och fäst (du kan också fästa alla ändar på slutet om du hellre vill).

Steg 2

Varv 2: Börja med andra färgen. Börja med att göra en ögla runt virknålen. Ett sätt du kan göra detta på är att vira garnet runt pekfingret och långfingret och sedan dra upp garnet så att öglan låser sig när du drar åt. Gå ner i maskan mellan första och andra stolpen och hämta upp garnet och dra igenom öglan.

Nu virkar du två öglor. Nu ska du gå i samma maska igen och virka en stolpe MEN du ska inte göra sista genomdraget. Du tar garnet över virknålen och går ner med virknålen i maskan, hämta upp garn och dra igenom (du har nu tre öglor på virknålen), hämta upp garn och dra igenom två öglor (du har två öglor kvar på virknålen). Nu gör du samma en gång till och du har då tre öglor på virknålen. Hämta upp garn och dra igenom alla öglor. Virka en ögla.


a. Gå ner i nästa maska och gör samma sak men du behöver inte virka tre lösa öglor utan du virkar tre 'halva' stolpar istället för tre öglor + två halva stolpar. Gör detta 11 gånger (glöm inte en lös ögla mellan). Avsluta genom att gå ner i andra öglan i första kedjan, hämta garn och dra igenom. När du är klar ska du ha 12 st blad.

Lämna 10 cm garnände och klipp av.

Steg 3

Varv 3: Börja med färg 3. Gör en ögla runt virknålen och gå ner mellan de första två bladen från f.g varv och hämta upp garn och dra igenom. Virka tre lösa öglor. Virka sedan två stolpar i samma hål och sedan två lösa öglor. Virka tre stolpar och två lösa öglor mellan varje ’blad’ (i varje hål). Avsluta genom att gå ner i tredje öglan i första kedjan, hämta garn och dra igenom. Lämna 10 cm garnände och klipp.

Steg 4

Varv 4: Nu ska vi virka varvet som gör rutan fyrkantig. Byt färg om du vill.


a. Hål 1: Gör en loop runt virknålen och börja i ett ’hål’ och virka 3 öglor. Virka sedan två stolpar i samma hål. Virka inte en ögla mellan stolparna.


b. Hål 2: Virka tre stolpar.


c. Hål 3: Nu ska du virka dubbeIstolpar. Ta garnet över virknålen två gånger (du har tre öglor) och gå ner och hämta upp garnet och dra igenom. Hämta garnet igen och dra igenom 2 öglor. Hämta garn och dra igenom två öglor och hämta garnet en sista gång och dra igenom de två sista öglorna. Gör samma sak två gånger till. Virka sen två öglor och sedan tre dubbelstolpar i samma hål. Detta är första hörnet.

Upprepa hål 1-3 totalt tre gånger till så du har fyra sidor. Avsluta genom att gå igenom första maskan på varvet, hämta garn och dra igenom allt direkt. Klipp av.

Steg 5

Nu ska vi virka de två sista varven. Om du vill göra rutorna mindre kan du hoppa ett eller båda av dessa varv. Du använder vilka färger som du önskar.

Varv 5: Gör en loop runt virknålen och virka nu vanliga fasta maskor i varje maska och i hörnen virkar du tre fasta maskor i hålen. En fast maska virkas genom att gå ner i maskan, hämta garn och dra igenom, hämta garn och dra igenom båda öglorna. Avsluta genom att gå igenom första maskan och dra igenom. Klipp av.

Steg 6

Varv 6: Sista varvet är samma som f.g. varv men i hörnet virkar du tre maskor i hörn-maskan. Lämna 10 cm garnände och klipp av.

Fäst alla garnändar. Knyt den kvarvarande svansen i en knut runt den sista öglan (eller med en annan garnände) på insidan av rutan för att förhindra att den går upp. Dölj svansen genom att fästa den genom några närliggande öglor.

Steg 7

VIRKA IHOP RUTORNA


Virka ihop rutorna enligt det gula strecket, tänk på att ha fina sidorna fram/inåt och virka på insidan/avigsidan av dem. Håll ihop dem med fina sidan mot varandra (så du virkar på baksidan av dem), gör en loop på virknålen och gå ner i skarven. Virka smygmaskor i främre maskbågen i främre rutan och bakre maskbågen i bakre rutan. En smygmaska virkas genom att gå ner med virknålen i båda rutorna (i de maskbågar som angavs ovan), hämta garn och dra igenom alla maskor direkt. När du är klar så fäster du garnet. Gör samma två gånger med de andra rutorna så alla rutor sitter fast i en rad.

Nu virkar du ihop de två delarna med varandra så alla rutor istället bildar en ring. Använd samma teknik som ovan. Fäst garnet. Nu ska vi virka runt botten av denna del. Ha rutorna med fina sidan ut. Gör en loop runt virknålen och gå ner i en maska. Virka fasta maskor runt hela botten. Fäst garnet.

Här är det viktigt att räkna antal maskor på väskan så du vet hur många maskor som behövs när vi ska virka botten. Här är det viktigt att antalet maskor på de ihop virkade rutorna är lika många som på botten. Räkna hur många maskor du har här.

OBS! om du virkat rutorna löst så virka även fasta maskorna löst, annars kan det upplevas som att botten blir mindre än toppen.

Steg 8

BOTTEN


Varv 1: Gör en loop runt virknålen. Virka så många lösa öglor som du vill att längden på väskan har. Räkna ut hur många öglor du behöver genom att ta antalet maskor du har på botten av rutorna minus 10.

I exemplet på videon har jag 75 maskor (75-10=65). Sedan tar du det antalet delat på två (65/2=32,5=32). Gör så många öglor som antalet du kom fram till.

OBS! om du virkat rutorna löst så virka även fasta maskorna löst, annars kan det upplevas som att botten blir mindre än toppen.

Varv 2: Börja i andra maskan (hoppas över första) och virka fasta maskor i alla maskor till och med den näst sista maskan (alltid två färre öglor än kedjan). I den sista maskan virkar du fyra maskor. Virka nu på andra sidan kedjan tills du har en maska kvar (alltid tre färre antal maskor än kedjan). I sista maskan virkar du fyra maskor. Markera sista maskan med en garnände.

Varv 3: Virka lika många maskor som du gjorde i början av varv 2 på botten. I de fyra hörnmaskorna virkar du två maskor i varje maska. Virka sedan lika många fasta maskor på andra sidan (antalet öglor minus tre). I de sista fyra maskorna på varvet virkar du två maskor i varje maska.

Räkna antalet maskor på botten och jämför om det är lika många som på rutorna. Om inte använder vi nästa varv till att öka antalet maskor så det stämmer överens eller minska. Kolla videon om du är osäker.


--> Behöver du en maska mer så gör en ökning (två maskor i samma maska) i nästa maska och sedan virkar du fasta maskor tills du är redo att fästa rutorna på botten.


--> Behöver du fler än en extra maska så gör ökningarna i hörnen, så många som du behöver. Mellan dem virkar du bara vanliga fasta maskor. Virka fasta maskor tills du är redo att fästa rutorna på botten.


--> Behöver du minska antalet maskor så minska i hörnen. Gör en minskning genom att gå ner i en maska och hämta upp garn, gå ner i maskan efter och hämta upp garn. Hämta garn en sista gång och dra igenom allt. Mellan dem virkar du bara vanliga fasta maskor. Virka fasta maskor tills du är redo att fästa rutorna på botten. Byt färg såsom du önskar. I videon visas hur du byter färg. Du gör det genom att göra det sista genomdraget i maskan i första färgen med den nya färgen.

Steg 9

FÄST RUTORNA PÅ VÄSKAN.


När du är nöjd med höjden på sidan så ska vi fästa botten med rutorna. Vräng botten och rutorna så avigsidan är ut. Gör en loop runt virknålen och gå ner i ett hörn. Virka smygaskor i varje maska, virka inte för hårt! Klipp av och fäst. Vänd väskan så fina sidan är ut. Om du hellre vill kan du sy ihop delarna, ibland kan det ge en finare finish.

FORTSÄTTNING PÅ SIDAN


Nu går du ner med virknålen på sidan av väskan och virkar en maska i varje maska. Tänk på att ha lika många maskor som du hade på nedre delen av sidan. Virka så många varv du önskar tills höjden på väskan är som du önskar.

HANDTAG

När du är nöjd med höjden så ska vi virka handtaget. Börja med att lägga väskan ner platt och markera var du vill att handtagen ska börja och sluta, gör samma på båda sidor. Tips är att räkna antalet maskor mellan markeringarna för att veta att de sitter ungefär jämnt. Markera med garnändar. När du har markerat så virkar du maskor tills du kommer till första markeringen och då virkar du lösa öglor så långt som du vill ha handtaget ( i videon virkas 35 öglor). Räkna öglorna så du vet hur många du ska virka på andra sidan. När du virkat öglor så går du ner där du gjort din andra markering och fortsätter och gör samma saker nästa sida.

Virka nu ca 2-4 varv vanliga maskor runt väskan och handtagen, tills du är nöjd med storleken på hantagen.
Klipp av och fäst.

Nu är du klar med din väska! :) 

Steg 10

Join the community

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev och få 10% rabatt på ditt första köp!

By clicking Sign Up you're confirming that you agree with our Terms and Conditions.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.