Cross body bag "Iris"

Virka en trendig "cross body bag" i vårt garn EKO Nano tube yarn

Väskan "Iris" är gjord i 4 runda små blomrutor som sedan monteras ihop. I videon visas även hur vi fäster ett blixtlås och virkar axelbandet. Instruktionen är gjord för nybörjare så att alla ska kunna virka en egen "cross body bag".

Till denna instruktion behöver du 1-4 färger av EKO nano, en virknål 6 mm, ett blixtlås med löpare samt nål och tråd att sy fast blixtlåsen med. I videon används blixtlås som är köpt på metervara, men du kan använda en färdig blixtlås om du vill. Måttet på "cross body bagen" är ca 45 cm, beroende på om du väljer att göra den större och hur hårt/löst du virkar. I instruktionen virkar vi med färgerna light peach, chalk green och nature white.

Garnåtgång: Ca 250g beroende på hur hårt/löst du virkar.

Ladda ner PDF
Vi använder:
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.

What’s a Rich Text element?

Så här gör du

Lizette By
(3.5 stars) • 10 reviews
Lägg till på MYO.se
makeyourown.se
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Steg 1

Vi kommer börja med rutorna och den innersta färgen först. Rutorna blir ca 14 x 14 cm stora beroende på hur hårt du virkar.


Innersta ringen
Håll garnet i din vänstra hand. Snurra garnet runt dina fingrar (vänster hand) tre gånger. Använd din virknål för att gå under de två första öglorna och haka den tredje med din virknål. Hämta upp garnet igen och dra under de två fingeröglorna, kroka garnet på virknålen och dra igenom. Nu håller öglan på virknålen ihop den dubbla “inre ringen” och du kan fortsätta nedan.


Varv 1: Börja med färg 1. Virka två enkla öglor (denna kedja ersätter första stolpen). Virka sedan 11 stolpar i den innersta ringen.

En stolpe virkas genom att ta garnet över virknålen och går ner med virknålen i innersta ringen, hämta upp garn och dra igenom (du har nu tre öglor på virknålen), hämta upp garn och dra igenom två öglor (du har två öglor kvar på virknålen), hämta upp garnet en sista gång och dra igenom de sista två öglorna. Du har nu virkat en stolpe. Virka totalt 11 stolpar plus en kedja med tre öglor i början. Avsluta genom att gå ner i den tredje öglan från de öglor du gjorde i början. Hämta upp garn och dra igenom båda öglorna direkt. Lämna 10 cm garnände och klipp av.

Steg 2

Varv 2: Börja med att göra en ögla runt virknålen. Ett sätt du kan göra detta på är att vira garnet runt pekfingret och långfingret och sedan dra upp garnet så att öglan låser sig när du drar åt.

Gå ner i maskan mellan första och andra stolpen och hämta upp garnet och dra igenom båda öglorna. Nu virkar du två öglor. Nu ska du gå ner mellan samma stolpar igen och virka en stolpe men du ska inte göra sista genomdraget dvs. du tar garnet över virknålen och går ner med virknålen i maskan, hämta upp garn och dra igenom (du har nu 3 öglor på virknålen), hämta upp garn och dra igenom 2 (du har två öglor på virknålen). Nu gör du samma sak två gånger till och du har då fyra öglor på virknålen. Hämta upp garn och dra igenom alla öglor. Virka en ögla.

Gå ner i nästa maska och gör samma sak men du behöver inte virka tre lösa öglor utan du virkar fyra halva stolpar istället för tre öglor + tre halva stolpar. Gör detta 11 gånger (glöm inte en lös ögla mellan). Avsluta genom att gå ner i tredje öglan i första kedjan, hämta garn och dra igenom. När du är klar ska du ha 12st blad.

Lämna 10 cm garnände och klipp av.

Steg 3

Börja med varvet som gör rutan fyrkantig.


1. Hål 1: Gör en loop runt virknålen och börja i ett ’hål’ och virka 3 öglor. Virka sedan två stolpar i samma hål. Virka inte en ögla mellan stolparna.
2. Hål 2: Virka tre stolpar.
3. Hål 3: Nu ska du virka dubbeIstolpar. Ta garnet över virknålen två gånger (du har tre öglor) och gå ner och hämta upp garnet och dra igenom. Hämta garnet igen och dra igenom 2 öglor. Hämta garn och dra igenom två öglor och hämta garnet en sista gång och dra igenom de två sista öglorna. Gör samma sak två gånger till igen. Virka två öglor och sedan tre dubbelstolpar i samma hål. Detta är första hörnet.

Upprepa hål 1-3 totalt tre gånger till så du har fyra sidor. Avsluta genom att gå igenom första maskan på varvet, hämta garn och dra igenom allt direkt. Klipp av.

Nu ska vi virka det sista varvet. Gör en loop runt virknålen och virka nu vanliga fasta maskor i varje maska och i hörnen virkar du tre fasta maskor i hålen. Avsluta genom att gå igenom första maskan och dra igenom. Klipp av.

Fäst alla garnändar. Knyt den kvarvarande svansen i en knut runt den sista öglan (eller med en annan garnände) på insidan av rutan för att förhindra att den går upp. Dölj svansen genom att fästa den genom några närliggande öglor.

Steg 4

Virka ihop rutorna

Nu har du fyra rutor och de ska fästas med varandra. Använd samma färg som du har på sista varvet på.

Börja med att fästa två av rutorna med varandra. Fäst en sida av rutorna med varandra. Börja med att göra en ögla runt virknålen och ha rutorna med avigsidan in (fina sidorna utåt). Gör en ögla runt virknålen och dra igenom garnet och virka sedan smygmaskor i de maskbågar på varje ruta som är närmast dig, fortsätt tills du är klar. En smygmaska virkas genom att gå ner med virknålen i båda rutorna, hämta upp garn och dra igenom direkt.

Fortsätt hela vägen runt. Notera att du endast går genom främre maskbågen av maskorna på de båda rutorna. Främre maskbågen är den som är närmast dig på respektive ruta. Klipp av och fäst och fortsätt nedan.

Steg 5

Vik de sista två rutorna så de bildar trianglar. Börja med att fästa en av trianglarna. Se bild nedan för guide hur rutorna skall fästas. Fäst på samma sätt som innan enligt nedan streckade linjerna (på både bak och framsidan). Fäst alla garnändar som tidigare.

Efter du fäst alla fyra rutor med varandra så ska vi virka runt toppen av väskan. Börja vid ena hörnet på väskan och virka en maska i varje maska tills du är tillbaka vid start. Virka två (eller fler) varv med maskor. Klipp av och fäst.

Steg 6

Blixtlås

I denna instruktion förklaras blixtlåset utifrån att det är köpt på metervara.


Nu ska vi fästa blixtlåset. Mät hur lång väskan är och lägg till ca 4-5 cm på blixtlåset innan du klipper av rätt längd. Trä på löparen på blixtlåset, se videon om du är osäker. Fäst blixtlåset på båda sidor med nål och tråd så det är lika mycket som sticker ut på väskan på varje sida. Fäst två varv. I slutet och i början av blixtlåset så vill vi att löparen ska ta stopp så sy upp och ner över blixtlåset så det tar stopp när man drar.

Fäst alla trådar på samma sätt som vi fäst garnändarna. Stoppa ner ändarna på blixtlåset in i väskan.

Steg 7

Nu ska vi virka axelremmen.

Börja på ena sidan väskan. Vi ska virka i de två maskor som är på hörnet. Börja i yttermaskan längst till höger, gör en loop runt virknålen och gå ner och hämta garn, dra igenom. Sedan virkar du två maskor med start i den du nyss gick ner i. Avsluta med en ögla och vänd. Virka nu två maskor, en i varje, avsluta med en ögla och vänd.

Fortsätt så tills du är nöjd med längden. Klipp av och lämna en längre garnände, ca 20 cm. Nu ska vi fästa remmen på andra sidan väskan genom att välja de två maskor som är på den kanten och sedan, med virknålen, dra garnet upp och ner mellan remmen och sidan av väskan. Se till att den fästs tight. Fäst sedan garnet som tidigare.

Nu är din "cross body bag" klar!

Steg 8
Steg 9
Steg 10

Join the community

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev och få 10% rabatt på ditt första köp!

By clicking Sign Up you're confirming that you agree with our Terms and Conditions.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.