Virkad blomkruka

Dekorera ditt hem med fina virkade krukor

MYO Flower Pot är ett bra projekt för dig som är nybörjare och vill ha ett relativt enkelt projekt att virka, men också ser fram emot att lära dig den grundläggande virktekniken. Att virka en kruka är ett vackert och enkelt sätt att ge ett nytt liv till gamla blomkrukor.

För detta projekt behöver du en blomkruka att täcka. Om din kruka är över 20cm i diameter i botten, välj en större rulle garn (EKO Medium 1000g). Genom att följa instruktionen kommer du att kunna anpassa storleken perfekt till din kruka. Har du en rulle EKO mini eller EKO Nano hemma så kan du även använda dessa garn med passande virknål, tekniken är densamma.

Ladda ner PDF
Vi använder:
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.

What’s a Rich Text element?

Så här gör du

Oona von Zweygbergk
(3.5 stars) • 10 reviews
Lägg till på MYO.se
makeyourown.se
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Steg 1

I den här instruktionen gör vi blomkrukan genom att börja från mitten av botten och sedan gå uppåt på sidorna. Du behöver en kruka som är minst 12 cm i diameter i botten.

Första steget: “Innersta ringen”

Håll garnet i din vänstra hand. Snurra garnet runt dina fingrar (vänster hand) tre gånger. Använd din virknål för att gå under de två första öglorna och haka den tredje med din virknål. Dra försiktigt garnet genom de två fingeröglorna.

Steg 2

Nu håller öglan på virknålen ihop den dubbla “inre ringen”. Lossa den försiktigt från fingrarna och dra garnet du har runt ditt vänstra finger genom öglan som håller din virknål.

Steg 3

Botten

Nu är det dags för andra varvet: För virknålen genom den innersta ringen och dra garnet igenom, du två öglor på virknålen. Ta tag i garnet igen och dra det genom båda öglorna. Nu har du endast en ögla på virknålen. Virka så att du har 8 maskor runt din innersta ring.

Nu vill vi att botten ska växa i storlek och därför börjar vi lägga till extra maskor på det här varvet. Gå igenom SAMMA “hål” som du använde tidigare och gör en virkning till på samma plats. Upprepa med nästa maska. På så sätt fördubblar du mängden maskor från varv 1 till varv 2. Fortsätt detta runt hela ringen tills du kommer tillbaka till där du började.

Steg 4

Efter att du har gjort klart varvet, testa om storleken redan matchar din blomkruka. Sidan borde se ut som på bilden (denna kruka är 12 cm i diameter). Om botten är för liten, fortsätt göra den större genom att lägga till extra maskor enligt följande mönster:

Varv 3: Gör två maskor i varannan maska (mellan dessa gör du bara en maska som vanligt)

Varv 4: Gör två maskor i var 3:e maska

Varv 5: Inga tillägg detta varv - virka bara en maska i varje maska

Varv 6: Gör två maskor i var 4:e maska

Varv 7: Gör två maskor i var 5:e maska

Varv 8: Gör två maskor i var 6:e maska

Varv 9: Gör två maskor i var 7:e maska

Virka så många varv som du behöver för att få bottens storlek att matcha din kruka.

Steg 5

Sidan

Titta på baksidan av ditt arbete. Du ser öglor som är nära varandra som på bilden. Gå igenom båda med din virknål. Haka fast garnet igen och dra igenom båda öglorna. Här använder du exakt samma teknik som tidigare, men tar tag i öglor från “insidan” av bottnens kant för att få korgen att vända uppåt. Virka runt hela botten.

Resten är enkel. När du väl har “vänt upp” sidan fortsätter du att virka som förut, men går bara igenom maskorna du har närmast din virknål (ta inte något från insidan). Fortsätt tills sidan är tillräckligt hög för att täcka din blomkruka, testa längst vägen.

Steg 6

Avslutning

För att avsluta, klipp garnet och lämna en 5-10 cm svans. Knyt den kvarvarande svansen i en knut runt den sista maskan för att förhindra att den rivs upp. Dra åt och dölj svansen genom att fästa den genom några närliggande maskor - eller låt den bara hänga på insidan av din blomkruka.

Du är klar med din kruka! Bra jobbat :)

Steg 7
Steg 8
Steg 9
Steg 10

Join the community

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev och få 10% rabatt på ditt första köp!

By clicking Sign Up you're confirming that you agree with our Terms and Conditions.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.