Virkad Clutch "Flora"

Virka en fin handväska "clutch" i vårt garn EKO Nano
Detta är en nybörjarvänlig instruktion som passar alla! En clutch är fin att ha i vardagen men också till ett bröllop eller fest! Den är gjord med 4 runda små blomrutor som sedan monteras ihop. I videon visas även hur vi fäster en blixtlås. Till denna instruktion behöver du 1-4 färger av EKO Nano Tube Yarn, en virknål 6 mm, en blixtlås med en löpare samt nål och tråd att sy fast blixtlåset med. I videon används blixtlås som är köpt på metervara, men du kan använda en färdig blixtlås om du vill. Måttet på "clutchen" är ca 26 cm, beroende på om du väljer att göra den större och hur hårt/löst du virkar.

Garnåtgång: Ca 220 g beroende på hur hårt/löst du virkar och om du väljer att göra den större eller mindre.

Ladda ner PDF
Vi använder:
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.

What’s a Rich Text element?

Så här gör du

Lizette By
(3.5 stars) • 10 reviews
Lägg till på MYO.se
makeyourown.se
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Steg 1

Vi börjar med att virka fyra rutor. Rutorna blir ca 14 x 14 cm stora beroende på hur hårt du virkar.


Innersta ringen
Håll garnet i din vänstra hand. Snurra garnet runt dina fingrar (vänster hand) tre gånger. Använd din virknål för att gå under de två första öglorna och haka den tredje med din virknål. Hämta upp garnet igen och dra under de två fingeröglorna, kroka garnet på virknålen och dra igenom. Nu håller öglan på virknålen ihop den dubbla “inre ringen” och du kan fortsätta nedan.


Varv 1: Börja med färg 1. Virka två enkla öglor (denna kedja ersätter första stolpen). Virka sedan 11 stolpar i den innersta ringen. En stolpe virkas genom att ta garnet över virknålen och går ner med virknålen i innersta ringen, hämta upp garn och dra igenom (du har nu tre öglor på virknålen), hämta upp garn och dra igenom två öglor (du har två öglor kvar på virknålen), hämta upp garnet en sista gång och dra igenom de sista två öglorna. Du har nu virkat en stolpe.

Virka totalt 11 stolpar plus en kedja med tre öglor i början. Avsluta genom att gå ner i den tredje öglan från de öglor du gjorde i början. Hämta upp garn och dra igenom båda öglorna direkt. Lämna 10 cm garnände och klipp av.

Steg 2

Varv 2: Börja med att göra en ögla runt virknålen. Ett sätt du kan göra detta på är att vira garnet runt pekfingret och långfingret och sedan dra upp garnet så att öglan låser sig när du drar åt.

Gå ner i maskan mellan första och andra stolpen och hämta upp garnet och dra igenom båda öglorna. Nu virkar du två öglor. Nu ska du gå ner mellan samma stolpar igen och virka en stolpe men du ska inte göra sista genomdraget dvs. du tar garnet över virknålen och går ner med virknålen i maskan, hämta upp garn och dra igenom (du har nu 3 öglor på virknålen), hämta upp garn och dra igenom 2 (du har två öglor på virknålen). Nu gör du samma sak två gånger till och du har då fyra öglor på virknålen. Hämta upp garn och dra igenom alla öglor. Virka en ögla.

Gå ner i nästa maska och gör samma sak, men du behöver inte virka tre lösa öglor utan du virkar fyra halva stolpar istället för tre öglor + tre halva stolpar. Gör detta 11 gånger (glöm inte en lös ögla mellan. Avsluta genom att gå ner i tredje öglan i första kedjan, hämta garn och dra igenom. När du är klar ska du ha 12st blad.

Lämna 10 cm garnände och klipp av.

Steg 3

Varv 3 - varvet som gör rutan fyrkantig


1. Hål 1: Gör en loop runt virknålen och börja i ett ’hål’ och virka 3 öglor. Virka sedan två stolpar i samma hål. Virka inte en ögla mellan stolparna.


2. Hål 2: Virka tre stolpar.


3. Hål 3: Nu ska du virka dubbeIstolpar. Ta garnet över virknålen två gånger (du har tre öglor) och gå ner och hämta upp garnet och dra igenom. Hämta garnet igen och dra igenom 2 öglor. Hämta garn och dra igenom två öglor och hämta garnet en sista gång och dra igenom de två sista öglorna. Gör samma sak två gånger till igen. Virka två öglor och sedan tre dubbelstolpar i samma hål. Detta är första hörnet.

Upprepa hål 1-3 totalt tre gånger till så du har fyra sidor. Avsluta genom att gå igenom första maskan på varvet, hämta garn och dra igenom allt direkt. Klipp av och fäst garnänden.

Fäst alla garnändar. Knyt den kvarvarande svansen i en knut runt den sista öglan (eller med en annan garnände) på insidan av rutan för att förhindra att den går upp. Dölj svansen genom att fästa den genom några närliggande öglor.

Steg 4

Virka ihop rutorna
Börja med att virka ihop en sida på två av rutorna med varandra. När du har fäst en av sidorna med varandra så virkar du runt de två rutorna.

Börja med att göra en ögla på virknålen, gå ner i maskorna på båda rutorna och hämta upp garn och dra igenom. Börja i samma maska och virka smygmaskor i de maskbågar som är närmast dig på respektive ruta. En smygmaska virkas genom att gå ner i maskan, hämta garn och dra igenom alla öglor direkt. När du har virkat ihop rutorna fortsätter du runt de två rutorna. Virka vanliga maskor i alla maskor och i hörnen virkar du tre maskor i samma maska.

Klipp av och lämna ca 10 cm garnände och fäst. Dra åt och dölj svansen genom att fästa den genom några närliggande öglor.

Gör samma med de andra två rutorna.

Steg 5

Nu ska vi fästa de två delarna tillsammans

Lägg dem med avigsidan in (fina sidorna utåt) och börja virka ihop dem. Börja på en kortsida och virka ihop dem på kortsidan, sedan långsidan och sista andra kortsidan. Använd samma teknik som innan när du virkade ihop delarna.

När du fäst sista kortsidan så virkar du lösa öglor, som ska bli bandet runt handleden. Virka så många öglor som du önskar för att få den storlek du vill ha. Gå sedan ner i samma maska som den sista du virkade på clutchen.

Virka nu ett varv fasta maskor runt hela (gå ner i nästa maska och hämta upp garn, hämta upp garn igen och dra igenom), även runt handledsöglan. Avsluta här om du vill eller så virkar du ytterligare 1-2 varv. Avsluta genom att virka en maska i den sista maskan du virkade innan öglorna. Klipp av garnet och fäst.

Steg 6

Montera blixtlås


Nu ska vi fästa blixtlåset. Mät hur lång din clutch är och lägg till ca 4-5 cm på blixtlåset innan du klipper av rätt längd (om du köpt på metervara).

a. Trä på löparen på blixtlåset, se video.

b. Fäst blixtlåset på båda sidor med nål och tråd så det är lika mycket som sticker ut på väskan på varje sida. Fäst den två varv. Fäst även extra i slutet av blixtlåset så det blir som ett stopp. Sy upp och ner över blixtlåset i botten där löparen inte ska gå längre. Gör samma i toppen. Stoppa in ändarna på blixtlåset in i väskan.


Nu är din "clutch" klar!

Steg 7
Steg 8
Steg 9
Steg 10

Join the community

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev och få 10% rabatt på ditt första köp!

By clicking Sign Up you're confirming that you agree with our Terms and Conditions.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.