Heart Icon

Virkad väska "Azalea"

Arrow Icon

Virkad väska "Azalea"

Virka en stor väska med blomrutor med vår nybörjarvänliga instruktion

Denna väska "Azalea" passar perfekt till alla ärenden på stan eller till gymmet och har även gott om plats för din dator. Väskan kan virkas i så många färger som du vill men i denna instruktion kommer det visas med 3 olika färger. Du behöver 3 rullar EKO Nano och en 6 mm virknål. Om väskan läggs platt är måtten ca 54cm bred och 54 ca hög (utan handtag).

Garnåtgång: Ca 1100 g beroende på hur hårt eller löst du virkar samt om rutorna görs större eller mindre än mönstret. Observera att om du vill ha väska i en grundfärg såsom det visas i mönstret så behövs två rullar av samma grundfärg.

Ladda ner PDF
Vi använder:
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.

What’s a Rich Text element?

Så här gör du

I denna instruktion kommer vi att virka en väska med blomrutor. Den passar perfekt till alla ärenden på stan eller till gymmet och har även gott om plats för din dator.

Lizette By
(3.5 stars) • 10 reviews
Lägg till på MYO.se
makeyourown.se
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Steg 1

Vi kommer börja med de 12 blomrutorna. Rutorna blir ca 16 x 16 cm stora beroende på hur hårt du virkar.


STOR BLOMRUTA


Innersta ringen – magiska ringen (ta den innersta färgen först, den börjar vi med).

Börja med färg 1. Håll garnet i din vänstra hand. Snurra garnet runt dina fingrar (vänster hand) tre gånger. Använd din virknål för att gå under de två första öglorna och haka den tredje med din virknål. Hämta upp garnet igen och dra under de två fingeröglorna, kroka garnet på virknålen och dra igenom. Nu håller öglan på virknålen ihop den dubbla “inre ringen” och du kan fortsätta nedan.

Varv 1: Virka två enkla öglor (dessa ersätter första stolpen). Virka sedan 11 stolpar i den innersta ringen. En stolpe virkas genom att ta garnet över virknålen och går ner med virknålen i innersta ringen, hämta upp garn och dra igenom (du har nu tre öglor på virknålen), hämta upp garn och dra igenom två öglor (du har två öglor kvar på virknålen), hämta upp garnet en sista gång och dra igenom de sista två öglorna. Du har nu virkat en stolpe.

Virka totalt 11 stolpar plus en kedja med två öglor i början. Avsluta genom att gå ner i den andra öglan från de öglor du gjorde i början. Hämta upp garn och dra igenom båda öglorna direkt. Lämna ca 10 cm garnände och klipp av och fäst (du kan också fästa alla ändar på slutet om du hellre vill).

Steg 2

Varv 2 : Börja med att göra en ögla runt virknålen. Ett sätt du kan göra detta på är att vira garnet runt pekfingret och långfingret och sedan dra upp garnet så att öglan låser sig när du drar åt.

Gå ner i maskan mellan första och andra stolpen och hämta upp garnet och dra igenom öglan. Nu virkar du två öglor. Nu ska du gå i samma maska igen och virka en stolpe MEN du ska inte göra sista genomdraget. Du tar garnet över virknålen och går ner med virknålen i maskan, hämta upp garn och dra igenom (du har nu tre öglor på virknålen), hämta upp garn och dra igenom två öglor (du har två öglor kvar på virknålen). Nu gör du samma två gånger till och du har då fyra öglor på virknålen. Hämta upp garn och dra igenom alla öglor. Virka en ögla.

Gå ner i nästa maska och gör samma sak men du behöver inte virka tre lösa öglor utan du virkar fyra halva stolpar istället för tre öglor + två halva stolpar. Gör detta 11 gånger (glöm inte en lös ögla mellan). Avsluta genom att gå ner i andra öglan i första kedjan, hämta garn och dra igenom.

När du är klar ska du ha 12 st blad. Lämna 10 cm garnände och klipp av.

Steg 3

Varv 3: Gör en ögla runt virknålen och gå ner mellan de första två bladen från f.g varv och hämta upp garn och dra igenom.

Virka tre lösa öglor. Virka sedan två stolpar i samma hål och sedan två lösa öglor. Virka tre stolpar och två lösa öglor mellan varje ’blad’ (i varje hål). Avsluta genom att gå ner i tredje öglan i första kedjan, hämta garn och dra igenom. Lämna 10 cm garnände och klipp.

Steg 4

Varv 4 - nu ska vi virka varvet som gör rutan fyrkantig.

Hål 1: Gör en loop runt virknålen och börja i ett ’hål’ och virka 3 öglor. Virka sedan två stolpar i samma hål. Virka inte en ögla mellan stolparna.


Hål 2: Virka tre stolpar.


Hål 3: Nu ska du virka dubbeIstolpar. Ta garnet över virknålen två gånger (du har tre öglor) och gå ner och hämta upp garnet och dra igenom. Hämta garnet igen och dra igenom 2 öglor. Hämta garn och dra igenom två öglor och hämta garnet en sista gång och dra igenom de två sista öglorna. Gör samma sak två gånger till. Virka två öglor och sedan tre dubbelstolpar i samma hål. Detta är första hörnet.

Upprepa hål 1-3 totalt tre gånger till så du har fyra sidor. Avsluta genom att gå igenom första maskan på varvet, hämta garn och dra igenom allt direkt. Klipp av.

Steg 5

Nu ska vi virka det sista varvet. Vill du göra väskan större så virkar du fler av dessa varv.

Varv 5: Gör en loop runt virknålen och virka nu vanliga fasta maskor i varje maska och i hörnen virkar du tre fasta maskor i hålen. En fast maska virkas genom att gå ner i maskan, hämta garn och dra igenom, hämta garn och dra igenom båda öglorna. Avsluta genom att gå igenom första maskan och dra igenom. Klipp av.

Fäst alla garnändar. Knyt den kvarvarande svansen i en knut runt den sista öglan (eller med en annan garnände) på insidan av rutan för att förhindra att den går upp. Dölj svansen genom att fästa den genom några närliggande öglor.

Steg 6

VIRKA IHOP RUTORNA (fram- och bakstycke) - se video 14:44


Nu ska vi virka ihop fyra rutor med varandra som kommer bli framsidan. Vi kommer göra samma sak med baksidan sedan.

Börja med att lägga alla fyra rutor i en fyrkant och virka ihop den horisontellt med varandra tänk på att ha fina sidorna fram/utåt. Håll ihop dem med avigsidan mot varandra, gör en loop på virknålen och gå ner i hörnen på de båda rutorna. Virka smygmaskor i främre maskbågen i främre rutan och främre maskbågen i bakre rutan (maskbågarna som är närmast dig på varje ruta). En smygmaska virkas genom att gå ner med virknålen i båda rutorna (i de maskbågar som angavs ovan), hämta garn och dra igenom båda maskor direkt.

Virka sedan ihop dem vertikalt så att du har virkat ihop alla fyra rutor med varandra. Klipp av och fäst garnet. Virka nu ihop rutorna åt andra hållet så att alla fyra rutor sitter fast med varandra och bildar ett stycke. Klipp av och fäst. Gör samma med båda delar.

Handtag - se video 19:20


Gå ner i hörnet på fram/bakstycket. Markera på den fina sidan var du vill att handtaget ska sitta. Markera med garnändar så du vet var du ska börja virka handtaget och var du ska gå ner på väskan igen. Virka fasta maskor tills du är vid markeringen. Virka då lösa öglor så många som du önskar till din väska (i mönstret virkas 19 öglor).

Tänk på att inte göra för små handtag. Gå sedan ner vid din markering igen och virka fasta maskor tills du är på andra sidan. Där gör du en lös ögla och vänder och virkar tillbaka, med start i den andra maskan. Nästa rad virkar du en maska i varje maska, inklusive över de lösa öglorna. Avsluta med en ögla.

Fortsätt så många varv du önskar. I mönstret virkas två varv till. Gör samma med båda sidorna.

Steg 7

VIRKA IHOP RUTORNA (sidostycken) - se video 26:28

Virka ihop två av rutorna som kommer att sitta på sidan av väskan. Virka ihop en av sidorna med varandra tänk på att ha fina sidorna fram/utåt och avigsidorna mot varandra. Virka ihop dem på samma sätt som ovan. När du är klar så klipper du av garnet och fäster garnet såsom tidigare i mönstret.

Nu ska vi lägga till rader i toppen av stycket, precis som vi gjorde på framstycket/backstycket fast där virkade vi handtag). Detta gör vi gör att alla sidor på väskan ska vara lika höga. Räkna hur många rader du la till extra på fram-/baksidan och virka likna många i toppen på sidostycken.

Gå ner med virknålen på toppen av sidostycket och virka maskor tills du är på andra sidan. Där virkar du en ögla och vänder tillbaka och fortsätter på samma sätt tills du har gjort alla rader. Mät sidostycket med framstycket och bakstycket så att de är lika stora. Gör samma med det andra sidostycket. När du är klar så fäster du garnet.

Steg 8

BOTTEN - se video 30:10


Nu ska vi virka botten. Storleken på botten ska vara lika lång som fram/baksidan och lika bred som sidostycken.

Rad 1. Börja med en ögla (som vi gjorde på rutan) och virka sedan lösa öglor (räkna antal maskor på kortsidan av framstycket). Se dock till att det blir ojämnt antal maskor.

Rad 2. Vänd och virka tillbaka, börja i andra maskan och virka enkla maskor i varje maska. Avsluta med en ögla och vänd. Totalt antal maskor är en färre än dina öglor i början.

Rad 3. På detta varv ska vi virka varannan maska vanlig maska och varannan djup fast maska. Detta för att få botten lite tjockare.

Nu när du vänt ditt arbete så ska vi virka tillbaka. Precis som på rad 2 så hoppar du över den första öglan och börjar i den andra maskan. Vi ska göra en djup maska som betyder att vi går ner i hålet ett hack ner än vad vi brukar. Denna blir så kallad ’lång’ eftersom den ser lång ut jämfört med de andra. Gå ner i hålet nedan, hämta upp garnet så du har två öglor på virknålen, hämta upp garnet igen och dra igenom. I maskan efter så gör du en enkel maska och går ner under båda de två stycken linjerna och hämtar garnet, du har två öglor tillfälligt på virknålen, hämta upp garnet igen och dra igenom. I tredje maskan gör du en djup maska.

Gör varannan tills du är vid slutet. Du börjar alltid med en djup maska och avslutar med en enkel maska. Avsluta raden med en enkel lös ögla innan du vänder arbetet. Antal maskor är lika många som rad 2.

Virka rad 3 så många rader som behövs för att få rätt (lite mindre) storlek.

Varv 4: När du har ungefär lika storlek (lite mindre) än sidostycken/framstycket/bakstycket så virkar du fasta maskor runt botten, en fast maska i varje maska och i hörnen virkar du tre fasta maskor.

När detta varv är klart ska kortsidan vara lika bred som sidostycket och långsidorna ska vara lika brett långt som fram-/bakstycket. Klipp av och fäst garnet.

Steg 9

MONTERING - se video 36:40


Fäst nu alla delar på botten. Fina sidan på botten ska vara ner.

Börja med framsidan och ha sidornas fina sidor ut. Börja med en ögla i hörnet och fäst den som vi gjort tidigare när vi virkade ihop rutorna. När du fäst långa sidan med botten så fortsätter du att fästa botten med lilla sidostycket. Fäst den korta sidan på botten och i hörnet så virkar du tre maskor i samma maska. Fortsätt på samma sätt med andra långsidan och andra lilla sidostycket. Klipp av och fäst garnet.

Nu har vi fäst alla sidor på botten och nu ska vi fästa sidorna med varandra. Börja nere vid botten i hörnet där sidorna möts. Gör en ögla i hörnet och fäst sedan sidorna med varandra på utsidan med samma teknik som vi använt tidigare. När du är högst upp så klipper du av och fäster garnet. Fortsätt på samma sätt med de andra tre sidorna.

Klipp av och fäst, klar!

Steg 10

Join the community

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev och få 10% rabatt på ditt första köp!

By clicking Sign Up you're confirming that you agree with our Terms and Conditions.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.