Rutig matta "Tea"

Virka en underbar och rolig matta med rutigt mönster. Mattan är lite mer avancerad än våra andra nuvarande mönster och du har stor fördel om du virkat några av våra mönster tidigare. Det är en del färgbyten och olika moment att ha koll på, men resultatet blir otroligt fint! I videon går vi igenom alla moment på mattan så ifall du skulle fastna någonstans i texten, kolla på videon. Den här mattan har virkats i garnet EKO Medium (färgerna Nature white och Mint green) tillsammans med virknål 8 mm, men du kan givetvis använda även våra andra garn EKO Froté (om du vill ha en mjukare matta tex till badrummet) eller EKO Mini,

Mattan i videon blir ca 64 x 52 cm beroende på hur hårt du virkar, men du gör förstås din matta så stor du själv vill. Såklart kan du använda den här rutiga tekniken även till annat - till exempel virkade kuddar! 

Garnåtgång: Av en 1000g rulle EKO Medium får du en yta på ca 40 x 70 cm, använd detta som räkne-exempel när du räknar hur många rullar du behöver för den önskade storleken.

Ladda ner PDF
Vi använder:
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.

What’s a Rich Text element?

Så här gör du

Mattan virkas i rutor som är 9 maskor långa. Det går självklart att virka mindre rutor (färre än 9 maskor) eller större (mer än 9 maskor). Sedan virkas rutan fyrkanting och efter det så byter vi färg. Rutan blir ca 12 x 12 cm stor.

Lizette By
(3.5 stars) • 10 reviews
Lägg till på MYO.se
makeyourown.se
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Steg 1

Börja med att välja en kantfärg som vi kommer på på kanten. I videon är varje ruta 9 maskor långt.

Rad 1 - kedjan

Börja med att virka en kedja. Börja med att göra en ögla runt virknålen. Ett sätt du kan göra detta på är att vira garnet runt pekfingret och långfingret och sedan dra upp garnet så att öglan låser sig när du drar åt. Sedan virkar du öglor, hämta upp garn och dra igenom. Antal öglor beror lite på hur stor du önskar mattan. Om du virkar en ruta 9 maskor långt så virkar du ett antal öglor som är delbart med 9. För referens virkas 45 maskor i videon. När du virkar de maskor du önskar så virkar du en till.

Steg 2

Rad 2

Rad två är helt i kantfärgen också. Börja i andra maskan, alltså hoppar du över den första maskan på kedjan. Virka nu fasta maskor tills slutet av kedjan. Gå ner i en maska, hämta upp garn och dra igenom. Du har två maskor på virknålen. Hämta upp garn och dra igenom. Fortsätt så tills du är vid slutet.

Om du hade 45 öglor innan du gjorde sista öglan så ska du virka 45 fasta maskor på rad 2 också.

När du är vid slutet så virkar du en ögla och vänder ditt arbete.

Steg 3

Rad 3

Nu ska vi börja virka med två färger. Börja med den första färgen (kantfärgen), hoppa över första maskan och gå ner i andra maskan och virka 9 vita maskor. När du har virkat 8 fasta maskor så ska vi förbereda den 9e maskan. Den 9e maskan är alltid maskan där vi byter färg. Så börja med att gå ner för att virka den 9e maskan, hämta upp garn så du har två maskor på virknålen. Istället för att hämta upp det vita garnet och dra igenom så tar du färg 2 och drar igenom den vita maskan med.

Nu har vi bytt färg! Klipp inte av färg 1. Virka nu 9 maskor med färg 2 men kom ihåg att i den 9e maskan gör vi färgbytet så som vi nyss gjorde. I detta nästa färgbyte så ska vi fånga upp det vita garnet (färg 1) igen. Låt garnet gå på baksidan av mattan och ligga som en rand på baksidan. Se till att den inte är för tight så mattan inte kan ligga platt (kolla videon om du är osäker). Nu virkar vi 9 maskor med färg 1 igen och byter färg i 9e maskan till färg 2.

Tänk på att alltid låga garnänden gå på baksidan av mattan och inte vara för sträckt, mattan ska ligga platt.

Virka en ögla och vänd.

Rad 4

Nu ska vi virka rad 4 och teknik är helt desamma men garnbytet kommer nu ske på sidan av mattan som är mot sig (eftersom baksidan av mattan nu är vänd mot dig). Så när du ska byta färg i 9e maskan så låter du garnet på färg 1 gå på framsidan istället och fångar upp färg 2 från framsidan. Detta så att alla ränder vid garnbyte sker på samma sida. Det kan vara lite svårt att få alla garn på rätt sidan men det är viktigt så framsidan är clean. Detta är skillnaden från rad 3

Alternera nu rad 3 och 4 hela mattan! Virka först totalt 9 rader på detta rutmönster så rutan blir fyrkantig. Sedan ska vi byta färg. På nästa steg förklarar jag hur du b yter färg. Men du fortsätter ändå alternera rad 3 och 4 hela mattan.

Steg 4

Byta färg

Rutan ska bli fyrkantig och efter det ska vi switcha färg. På den 9e raden så avslutar du inte med en ögla i färg 1 utan när du virkat din 9e maska på 9e raden så gör du ögla i färg 2. Sedan vänder du arbetet och fortsätter att virka 9 rader med dessa färger. Du börjar nu att virka 9 maskor i färg 2.

Du fortsätter med samma teknik som vi gjort innan och det enda som är skillnaden och som du behöver tänka på när vi switchar färg på rutorna är att göra öglan innan vi vänder i nya andra färgen.

Virka nu på detta sätt tills du är nöjd med storleken på din matta. När du är nöjd ska vi virka ett avslutningsvarv.

Steg 5

Avslutningsraden

När du virkat sista raden så sista raden med rutor är fyrkantiga, så byter du färg till din kantfärg. Du gör alltså öglan i slutet i kantfärgen. Sista raden virkas i fasta maskor (som du virkat tidigare) och du virkar hela raden i kantfärgen.

Klipp av garnen. Fäst nu alla garnändar på baksidan av mattan. Gå under en ögla på baksidan av mattan och knyt en knut, göm kvarvarande garnände under några maskor.

Nu är din matta klar, BRA jobbat!

Steg 6
Steg 7
Steg 8
Steg 9
Steg 10

Join the community

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev och få 10% rabatt på ditt första köp!

By clicking Sign Up you're confirming that you agree with our Terms and Conditions.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.