Makramé matta

Knyt en vacker matta med tekniken makramé

Denna instruktion passar alla även dig som är nybörjare på makramé och vi går igenom varje steg i videon. I denna instruktion gör vi storleken till ca 40 cm x 80 cm (som på bilden) i EKO Braided Rope 5 mm, men du kan också klippa dubbla längder av garnet för att få mattan dubbelt så stor. För att kunna knyta mattan behöver du hänga den på väggen och behöver därför en träpinne som är ca 70 cm bred. En blompinne som du köper i affären funkar toppen.

Garnåtgång: 1000 g om du vill ha samma storlek som i videon


Ladda ner PDF
Vi använder:
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.

What’s a Rich Text element?

Så här gör du

Salli Skött
(3.5 stars) • 10 reviews
Lägg till på MYO.se
makeyourown.se
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Steg 1

Förberedning

Klipp ditt rep till nedan längder:
24 ggr x 6 meter
2 ggr x 1,5 meter


Häng upp din träpinne, tex genom att klippa till en längd och knyta fast i varje ände av pinnen. Sen kan du hänga upp den på väggen.

Steg 2

Lärkhuvud knut

Vik alla 6m längderna i hälften och använd lärkhuvud knuten för att fästa dina längder på träpinnen. Totalt får du 24 knutar på din pinne. Ta sedan en utav dina 1,5m snören. Sätt fast varje ände på varsin sida av alla dina knutar. Låt den hänga cirka 10cm horisontellt från pinnen (allt ovanför snöret kommer sedan bli fransarna på din matta).

Steg 3

Rad 1 - Dubbel halvknut


Nu gör du en rad från vänster till höger med dubbel halvknut med varje rep runt det horisontella repet du har satt upp (totalt 48 färdiga knutar). Försök att hålla din rad så horisontell /rak som möjligt.

Steg 4

Rad 2 - Fyrkantig knut / Makramé knut ”Right-Facing Square Knot”

Right-Facing Square Knot heter den på engelska och vi har tyvärr inte hittat en bättre översättning till svenska på denna knut än ovan. På nästa rad ska vi ta dem första 4 första repen till vänster och göra en fyrkantsknut. Sedan gör du likadant med nästa 4 repen. Gör sen likadant hela vägen till andra änden.

Steg 5

Rad 3 - Fyrkantig Knut

På denna rad lämnar du dem 2 repen längst till vänster. Ta sedan 2 stycken rep ifrån varje knut ovanför och gör en fyrkantig knut. Gör detta tills du har 2 rep kvar på andra sidan.

Steg 6

Rad 4 - Fyrkantig knut

På denna rad tar du dem 4 repen längst till vänster och gör 3st fyrkantiga knutar på rad vertikalt. Lämna sedan fyra rep och ta nästa 4 och gör samma sak tills du är klar med raden. När du är klar tar du dem 4 repen du lämnade mellan dina ”stolpar” och gör en enkel fyrkantsknut. Du vill att den knuten hamnar i mitten av dina stolpar så det ska se ute som en blomma. Gör detta till änden av denna rad.

Steg 7

Rad 5

Gör denna rad exakt likadant som du gjorde rad 3.

Steg 8

Rad 6


Gör denna rad likadant som rad 4. Förutom att du gör 2st stolpar av fyrkantsknutar på rad på vardera änden av mattan. Däremellan varannan enkel knut.

Steg 9

För att göra resten av mattan

För att knyta resten av mattan blandar du teknikerna som du har lärt dig ovan, och följer detta "mönster" så knutarna blir i rätt ordning tills du har den längd på mattan som du önskar.


Rad 6 (redan gjord första varvet)
Rad 3
Rad 4
Rad 3
Rad 6
Rad 3
Rad 4
Rad 3

Steg 10

När du närmar dig slutet


När du har ca 20cm kvar av rep i nederkant måste du börja avrunda din matta. Gör då exakt som du gjorde när du började din matta:


1st rad 2
1st rad 3

Sista raden/lärkhuvudknut


Ta ditt andra 1,5m snöre. Sätt fast varje ände på varsin sida av alla dina knutar med tejp på väggen eller vad du behagar. Gör nu åter en rad av lärkhuvudknutar, håll raden så rak som möjligt. Trä nu av pinnen ifrån den övre delen av mattan. Lägg din matta plant och klipp till fransar i den längd du önskar. Nu är du klar med din matta! :) 

Join the community

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev och få 10% rabatt på ditt första köp!

By clicking Sign Up you're confirming that you agree with our Terms and Conditions.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.