Makramé lampsladd

Få ett nytt & fräscht utseende till din lampsladd, med tekniken makramé

Den här instruktionen hjälper dig att täcka dina gamla sladdar och få dom att se mysigare och vackrare ut i ditt hem. För att använda denna teknik till en lampsladd behöver du en lampsladd, max. 5m lång som dom flesta teknikaffärerna säljer - ifall du inte skulle ha en gammal sladd hemma. Får du över garn från ditt projekt så kan du med samma teknik klä in även andra, kortare sladdar; till exempel mobilladdare!

Vi rekommenderar garnet EKO Braided Rope 5mm, men tekniken fungerar egentligen med vilka som helst garn du har hemma. Så det går bra att använda även ett smalare garn.

Svårighetsgrad: Nybörjare

Ladda ner PDF
Vi använder:
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.

What’s a Rich Text element?

Så här gör du

Salli Skött
(3.5 stars) • 10 reviews
Lägg till på MYO.se
makeyourown.se
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Steg 1

Börja med att räkna ut hur mycket rep du behöver: Du behöver:
12 meter rep per 1 meter sladd (exempel: 3m lina = 36m rep). Men så här många meter kan vara svåra att hantera så dela upp dem i två eller flera längder. Du kommer att arbeta med en i taget.

Steg 2

Första steget - knuten som täcker sladden


Börja med att vika din längd med rep i mitten. Lägg sedan ena änden av sladden ovanpå mitten av repet, se bild 1.
Nu gör vi en knut runt sladden, du behöver bara lära dig denna knut en gång eftersom du fortsätter att göra exakt samma knut om och om igen. Repet vrider sig av sig själv, du kommer att märka det gradvis. Dra inte åt knutarna för hårt, du kan ha svårt att få vridningen och du kommer inte att få den look du kanske vill ha. Följ bilderna för bästa förståelse.

Fortsätt lägga till knutar på samma sätt:

Steg 3

Knapp


När du kommer ner till på/av-knappen (om din sladd har en sådan) knyter du till knappen, lämnar sedan repen på varje sida av knappen och fortsätter sedan med knuten under knappen igen, se bild.

Steg 4

Hur man går ihop/döljer dina repändar

Det här är ok att lämna detta moment till slutet. Ta ändarna på repen och fläta in i längden nedanför. Fläta repen i samma riktning som knutarna så att fogen blir så osynlig som möjligt.

Använd samma teknik för att dölja ändarna närmast elkontakten.

Steg 5

Hur man täcker uttaget

Om din sladd har ett uttag som du vill täcka, följ instruktionerna nedan. Prova först hur mycket rep du behöver till just din hylsa. Linda lite rep runt uttaget utan att tillsätta lim, lägg till ca 10 cm extra som du ska baka in senare i konstruktionen. Börja sedan med att limma fast hela uttaget med limstift.

Placera sedan änden av repet som på bilden. Linda repet runt änden, för att låsa konstruktionen, och för att få en snygg finish.

De sista 2 varven linda lite lösare för att kunna få ändan bakom repen för att låsa konstruktionen och få ett finare resultat. När du är klar, dra åt repen så att de ligger tätt mot uttaget och låt det torka.

Steg 6

Nu är du klar med din lampsladd. Snyggt jobbat! 

Steg 7
Steg 8
Steg 9
Steg 10

Join the community

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev och få 10% rabatt på ditt första köp!

By clicking Sign Up you're confirming that you agree with our Terms and Conditions.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.