Virkad fyrkantig korg

Virka denna praktiska, fyrkantiga korg med vår enkla instruktion

En fyrkantig korg är inte svår att virka och detta mönster är anpassat till nybörjare. I instruktionen virkas korgen med EKO Medium Tube yarn, där 1 kg rulle räcker till ganska stor korg (bottenstorlek 30 x 30 cm, samt 25 cm hög vägg). Du kan bestämma storleken själv, kanske en rektangulär korg. Korgen är praktiskt att ha i både badrum och sovrum eller varför inte i hallen?

Garnåtgång: Ca 480 g beroende på hur stor du väljer att virka din korg

Ladda ner PDF
Vi använder:
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.

What’s a Rich Text element?

Så här gör du

Lizette By
(3.5 stars) • 10 reviews
Lägg till på MYO.se
makeyourown.se
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Steg 1

Vi kommer börja med att virka botten av korgen. Börja med att göra en enkel ögla runt virknålen. Ett sätt du kan göra detta på är att vira garnet runt pekfingret och långfingret och sedan dra upp garnet så att öglan låser sig när du drar åt. Lämna ca 15cm svans.

Kedjan 

Justera öglans storlek runt din virknål. Nu ska vi börja att virka kedjan, använd virknålen och fånga upp garnet med den änden som kommer från garnrullen (du har tillfälligt 2 öglor på virknålen) och dra igenom så en ögla bildas (första öglan). Gör detta tills du har så många öglor som behövs för att få storleken på botten som du önskar. Tänk på att vi kommer virka ett varv runt botten innan vi börjar med sidorna, detta betyder att botten blir några cm större än kedjan.

Steg 2

Rad 2


Nu ska du börja följa kedjan tillbaka och virka rad 2. Hoppa över den första öglan (som håller i din virknål) och börja med att gå ner i den öglan som kommer efter. Fånga upp garnet och dra igenom (du har nu tillfälligt 2 öglor på virknålen). Fånga upp garnet med nålen igen och dra igenom båda öglorna. Upprepa tills du kommer till andra sidan. Du ska ha en maska mindre än det antal du hade på punkt 2. När du kommer till slutet av raden så virkar du en enkel lös ögla (som du gjorde på punkt 2).

Nu vänder du arbetet och fortsätter på punkt 4.

OBS! Om du glömmer lägga till en lös ögla innan du vänder arbetet så kommer sidan på botten bli ojämn, så var noggrann med detta.

Steg 3

Rad 3 och framåt


Nu när du vänt ditt arbete så ska vi virka tillbaka. Precis som på rad 2 så hoppar du över den första öglan och börjar i den andra maskan. Avsluta raden med en enkel lös ögla innan du vänder arbetet. Fortsätt såhär tills botten är kvadratisk (eller rektangulär om så önskas). Sista varvet avslutas inte med en enkel ögla utan du fortsätter med nästa punkt.

Steg 4

Virka runt botten


Nu ska du virka ett varv runt botten. Du virkar 3 maskor i varje hörn vilket betyder att du virkar två extra maskor i samma maska som den sista maskan på botten. Då har du 3 maskor i första hörnet. Sedan virkar du maskor längst kanten och när du kommer till hörnet virkar du tre maskor i samma maska. Fortsätt tills du är tillbaka där du började.

Steg 5

Sidan


Titta på baksidan av ditt arbete. Du ser två öglor som är nära varandra. Gå igenom båda med din virknål. Haka fast garnet igen och dra igenom båda öglorna. Här använder du exakt samma teknik som tidigare, men tar tag i öglor från “insidan” av bottnens kant för att få korgen att vända uppåt. Du kommer se att det blir som en kant i botten. När du har virkat ett varv på detta sättet så virkar du vanliga maskor till dess att du är nöjd med höjden.

Tips! När du virkar denna fyrkantiga korg så behöver du dra i hörnen för att de ska bli tydliga och så att garnet ska forma sig i hörnen. Kolla gärna i videon om du är osäker.

Steg 6

Avslutning


Avsluta genom att klippa av garnet och lämna en 5-10 cm svans. Knyt den kvarvarande svansen i en knut runt den sista öglan för att förhindra att den går upp. Dra åt och dölj svansen genom att fästa den genom några närliggande öglor. Gör samma på svansen som lämnades från starten (om du inte redan virkat in den så den är gömd).

Hoppas du gillar din nya korg!

Steg 7
Steg 8
Steg 9
Steg 10

Join the community

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev och få 10% rabatt på ditt första köp!

By clicking Sign Up you're confirming that you agree with our Terms and Conditions.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.