Heart Icon

Virkad ullfilt i puffmaskor

Arrow Icon

Virkad ullfilt i puffmaskor

Virka en egen mysig filt i puffmaskor

Här visar vi dig hur du virkar en filt i vacker struktur med nybörjarvänlig instruktion. Vi går igenom alla steg tillsammans i videon så du kan skapa denna filt. Strukturen till filten bildas av att virka i puffmaskor i vårt MYO Basic Wool garn. Storleken på filen kan anpassas till den storlek som du önskar. Det enda som behövs förutom garnet är virknål 6 mm.

Garnåtgång: ca 450 g för en filt som mäter ca 50 x 70 cm

Ladda ner PDF
Vi använder:
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.

What’s a Rich Text element?

Så här gör du

Lizette By
(3.5 stars) • 10 reviews
Lägg till på MYO.se
makeyourown.se
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Steg 1

Kom igång

Vi ska virka en filt som du själv anpassar storlek på. Börja med att göra en enkel ögla runt virknålen. Ett sätt du kan göra detta på är att vira garnet runt pekfingret och långfingret och sedan dra upp garnet så att öglan låser sig när du drar åt. Lämna ca 15 cm svans.


Kedjan 

Justera öglans storlek runt din virknål. Nu ska vi börja att virka kedjan, använd virknålen och fånga upp garnet med den änden som kommer från garnrullen (du har tillfälligt två öglor på virknålen) och dra igenom så en ögla bildas (första öglan). Gör detta tills du har den storleken på önskar på filtens kortsida.  För referens så blir 62 öglor ca 55 cm (beroende på hur hårt/löst du virkar). Kom ihåg att virka ett jämnt antal öglor. Ju fler öglor du virkar ju större blir kortsidan av filten.

Steg 2

Rad 2

Nu ska vi börja virka puffmaskor i andra maskan på kedjan (hoppa över första öglan och börja i andra). Ta garn över virknålen och gå ner i andra maskan. Hämta upp garn och stretcha ut garnet så öglorna inte blir tighta. Du har nu tre öglor på virknålen. Gör samma sak en gång till; ta garnet över virknålen och gå ner i samma ögla på kedjan igen och hämta upp garn och dra igenom. Du har nu fem öglor på virknålen. Gör samma sak en tredje gång och du har då sju öglor på virknålen. Gör samma sak en sista och fjärde gång. Du har nu nio öglor på virknålen.

Efter det så hämtar du upp garn igen och drar igenom alla nio öglor på virknålen.

Hoppa över nästa ögla på kedjan och gör en puffmaska efter det. Upprepa hela raden ut, du avslutar med en puff i sista maskan. Efter det gör du en lös ögla och vänder arbetet.

Steg 3

Rad 3 och fram

Denna rad upprepas så många gånger till filten har den storlek du önskar. Du börjar med att göra en puff i första hålet på filten (mellan de två puffmaskorna på rad 1) och sedan gr du puffmaskor i varje hål tills du är klar med raden. Det är viktigt att du har lika många puffmaskor på varje rad så därför behöver vi göra en till puffmaska. Den görs i den allra sista maskan på raden (kolla i videon om du är osäker). Efter du gjort alla puffmaskor så avslutar du raden med en lös ögla och vänder arbetet.

Om du vill byta färg så gör du det efter att du gjort en lös ögla och vänt arbetet. Första puffmaskan och första gången du hämtar upp garn så gör du det med nya färgen. Sedan fortsätter du som vanligt.

Steg 4

Fäst garnändarna

Det sista du behöver göra är att fästa garnändarna. Det gör du på en av filtens sidor där du går under en maska och knyter en knut och gömmer sedan garnänden under närliggande maskor. Klipp av garnet.

Hoppas du är nöjd med din filt, bra jobbat!

Steg 5
Steg 6
Steg 7
Steg 8
Steg 9
Steg 10

Join the community

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev och få 10% rabatt på ditt första köp!

By clicking Sign Up you're confirming that you agree with our Terms and Conditions.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.