Heart Icon

Virkad filt i mormorsrutor

Arrow Icon

Virkad filt i mormorsrutor

Virka en härlig filt i mormorsrutor med vårt MYO Basic Wool garn

Denna instruktion är gjord för nybörjare och passar därför alla! Att virka mormorsrutor är inte så svårt som man tror och i denna instruktionen guidar vi dig genom alla steg. Det finns många olika projekt du kan göra med mormorsrutor och här visar vi hur du sätter ihop dem till en filt. Du väljer färger och storlek på filten själv och gör den unik, precis som du vill ha den. Det enda du behöver är MYO Basic Wool och virknål 6 eller 7 mm.

Garnåtgång: Från ca 400 g till en filt som mäter ca 45 x 65 cm. Allt beror på hur hårt/löst man virkar och därför kan du behöva lite mer än 400 g om du virkar hårt.

Färgerna som används i videon är beige, nature white, light grey och peach.

Ladda ner PDF
Vi använder:
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.

What’s a Rich Text element?

Så här gör du

Lizette By
(3.5 stars) • 10 reviews
Lägg till på MYO.se
makeyourown.se
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Steg 1

Filten virkas i mormorsrutor, virka så många du behöver för att uppnå storleken du önskar på filten.

Mormorsrutor

Nu ska vi virka mormorsrutor i olika färger. Börja med den färg du vill ha i mitten av rutan. Rutan kommer virkas i stolpar, följ instruktionen.


Varv 1 på mormorsrutan:

 1. Virka en magisk ring. Håll garnet i din vänstra hand. Snurra garnet runt dina fingrar (vänster hand) tre gånger. Använd din virknål för att gå under de två första öglorna och haka den tredje med din virknål. Hämta upp garnet igen och dra under de två fingeröglorna, kroka garnet på virknålen och dra igenom. Nu håller öglan på virknålen ihop den dubbla “inre ringen” och vi kan börja på varv 1.
 2. Virka 3 enkla öglor (denna kedja ersätter första stolpen). Virka sedan två stolpar i den innersta ringen. En stolpe virkas genom att ta garnet över virknålen och går ner med virknålen i innersta ringen, hämta upp garn och dra igenom (du har nu 3 öglor på virknålen), hämta upp garn och dra igenom 2 öglor (du har två öglor kvar på virknålen), hämta upp garnet en sista gång och dra igenom de sista två öglorna. Du har nu virkat en stolpe. Virka en till så du har två stolpar. Virka två lösa öglor.
 3. Virka tre stolpar och efter det, virka två lösa öglor.
 4. Virka tre stolpar och efter det, virka två lösa öglor.
 5. Virka tre stolpar och efter det, virka två lösa öglor.
 6. Avsluta varv 1 genom att föra virknålen ner i den översta av de tre öglorna (som du gjorde i början), hämta upp garnet och dra igenom. Klipp av garnet och byt färg.

Varv 2 på mormorsrutan:

 1. Gör en löpknut. Ett sätt du kan göra detta på är att vira garnet runt pekfingret och långfingret och sedan dra upp garnet så att öglan låser sig när du drar åt. Lämna ca 15 cm svans. Gå ner i ett hörn och hämta upp garn och dra igenom direkt (så vi har en start). Håll de båda garnändarna till vänster så att de göms när vi virkar. Virka tre lösa glor och två stolpar i hörnet. Virka sedan två öglor och tre stolpar i samma hörn.
 2. I andra hörnet virkar du (i samma hål); tre stolpar, sedan två enkla öglor och sist tre stolpar.
 3. I tredje hörnet virkar du (i samma hål); tre stolpar, sedan två enkla öglor och sist tre stolpar.
 4. I fjärde hörnet virkar du (i samma hål); tre stolpar, sedan två lösa öglor och sist tre stolpar. Avsluta varv 2 genom att föra virknålen ner i den översta av de tre öglorna (som du gjorde i början), hämta upp garnet och dra igenom direkt.

Varv 3 på mormorsrutan:

 1. Gör en löpknut. Gå ner i ett hörn och hämta upp garn och dra igenom direkt (så vi har en start). Håll de båda garnändarna till vänster så att de göms när vi virkar. Virka tre lösa glor och två stolpar i hörnet. Virka sedan två öglor och tre stolpar i samma hörn.
 2. Efter första hörnet kommer ett hål som är på sidan dvs. inte ett hörn. I dessa hål virkar du tre stolpar.
 3. Fortsätt på samma sätt varven ut och virka tre stolpar, två öglor och tre stolpar i hörnen och i hålen mellan hörnen virkar du tre stolpar.
 4. Avsluta varv 3 genom att föra virknålen ner i den översta av de tre öglorna (som du gjorde i början), hämta upp garnet och dra igenom direkt.

Fäst alla garnändar genom att klippa av garnet och lämna en 5-10 cm svans. Knyt den kvarvarande svansen i en knut runt en ögla på baksidan av mormorsturan för att förhindra att den går upp. Dra åt och dölj svansen genom att fästa den genom några närliggande öglor. 


Steg 2

Virka ihop rutorna

Nu ska vi virka ihop rutorna. Ett tips är att lägga ut alla rutor som du vill ha dem på filten. Hämta rad ett och två och börja med at fästa dem med varandra. Ha avigsidorna av rutorna mot varandra och gör en löpknut. Gå ner i ett hör på de båda rutorna och hämta upp garn och dra igenom direkt bara för att ha en start. Nu virkar du en fast maska i hörnet. En fast maska virkas genom att gå ner i hörnet och hämta upp garn så att du har två maskor på virknålen. Sedan hämtar du upp garn och drar igenom. Efter det så går du ner mellan de nästa stolparna på båda rutorna och virkar en fast maska (obs! virka inte för hårt!). Fortsätt att gå ner mellan stolparna och i hålen och virka fasta maskor.

När du har fäst de två första rutorna så fortsätter du och virkar ihop de två nästa rutorna så att alla sitter ihop. Så efter att du gjort sista fasta maskan i hörnet på de två rutorna du fäst, så gör du en fast maska i hörnen på de nästa två rutorna och fortsätter så tills hela rad ett och två är fästa med varandra.

Avsluta med en ögla och klipp av garnet.

Nu hämtar du rad tre och börjar på höger sida av rad två och fäster rad två och tre med varandra på samma sätt. Fortsätt fästa raderna tills du har monterat hela filten.

Sedan ska vi fästa rutorna åt andra hållet och då gör du precis samma sak som du redan gjort.

När du fäst alla rader så ska vi fästa alla garnändar. Du fäster garnändarna genom att gå under en ögla på baksidan och knyter en knut. Göm garnänden under några maskor och klipp sedan av garnet.

Steg 3

Avslutande varv runt filten

Avsluta med att virka ett varv med fasta maskor runt filten. Du börjar med en löpknut och går ner i ett hörn och virkar sedan en maska i varje maska. I hörnen virkar du tre maskor. Fortsätt tills du är tillbaka vid start. Klipp av och fäst garnändarna.

Bra jobbat med din filt, vi hoppas att du är nöjd!

Steg 4
Steg 5
Steg 6
Steg 7
Steg 8
Steg 9
Steg 10

Join the community

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev och få 10% rabatt på ditt första köp!

By clicking Sign Up you're confirming that you agree with our Terms and Conditions.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.