Heart Icon

Balaclava i mormorsrutor

Arrow Icon

Balaclava i mormorsrutor

Virka en trendig balaclava i mormorsrutor

Detta mönster är anpassat för dig som är nybörjare och det enda du behöver är vårt garn MYO Basic Wool och virknål storlek 6 mm. Färgerna som har använts i denna balaclava är Peach, Light grey & Beige. Dessa är förvalda om du klickar på "lägg i varukorg", men du kan också ändra på färgerna själv.

Garnåtgång: ca 250-300 g. Du behöver ett nystan per färg om du inte väljer att virka balaclavan i endast en färg.

Ladda ner PDF
Vi använder:
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.

What’s a Rich Text element?

Så här gör du

Balaclavan virkas med åtta mormorsrutor som sedan sätts ihop i rätt ordning. Observera, att du även kan lämna bort en rad å varje ruta och göra balaclavan mindre om du vill!

Lizette By
(3.5 stars) • 10 reviews
Lägg till på MYO.se
makeyourown.se
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Steg 1

Mormorsrutor

Vi börjar med att virka mormorsrutorna i olika färger. Börja med den färg du vill ha i mitten av rutan. Rutan kommer virkas i stolpar, följ instruktionen.

Varv 1 på mormorsrutan:

 1. Virka en magisk ring. Håll garnet i din vänstra hand. Snurra garnet runt dina fingrar (vänster hand) tre gånger. Använd din virknål för att gå under de två första öglorna och haka den tredje med din virknål. Hämta upp garnet igen och dra under de två fingeröglorna, kroka garnet på virknålen och dra igenom. Nu håller öglan på virknålen ihop den dubbla “inre ringen” och vi kan börja på varv 1.
 2. Virka 3 enkla öglor (denna kedja ersätter första stolpen). Virka sedan två stolpar i den innersta ringen. En stolpe virkas genom att ta garnet över virknålen och går ner med virknålen i innersta ringen, hämta upp garn och dra igenom (du har nu 3 öglor på virknålen), hämta upp garn och dra igenom 2 öglor (du har två öglor kvar på virknålen), hämta upp garnet en sista gång och dra igenom de sista två öglorna. Du har nu virkat en stolpe. Virka en till så du har två stolpar. Virka två lösa öglor.
 3. Virka tre stolpar och efter det, virka två lösa öglor.
 4. Virka tre stolpar och efter det, virka två lösa öglor.
 5. Virka tre stolpar och efter det, virka två lösa öglor.
 6. Avsluta varv 1 genom att föra virknålen ner i den översta av de tre öglorna (som du gjorde i början), hämta upp garnet och dra igenom. Klipp av garnet och byt färg.

Varv 2 på mormorsrutan:

 1. Gör en löpknut. Ett sätt du kan göra detta på är att vira garnet runt pekfingret och långfingret och sedan dra upp garnet så att öglan låser sig när du drar åt. Lämna ca 15 cm svans. Gå ner i ett hörn och hämta upp garn och dra igenom direkt (så vi har en start). Håll de båda garnändarna till vänster så att de göms när vi virkar. Virka tre lösa glor och två stolpar i hörnet. Virka sedan två öglor och tre stolpar i samma hörn.
 2. I andra hörnet virkar du (i samma hål); tre stolpar, sedan två enkla öglor och sist tre stolpar.
 3. I tredje hörnet virkar du (i samma hål); tre stolpar, sedan två enkla öglor och sist tre stolpar.
 4. I fjärde hörnet virkar du (i samma hål); tre stolpar, sedan två lösa öglor och sist tre stolpar. Avsluta varv 2 genom att föra virknålen ner i den översta av de tre öglorna (som du gjorde i början), hämta upp garnet och dra igenom direkt.

Varv 3 på mormorsrutan:

 1. Gör en löpknut. Gå ner i ett hörn och hämta upp garn och dra igenom direkt (så vi har en start). Håll de båda garnändarna till vänster så att de göms när vi virkar. Virka tre lösa glor och två stolpar i hörnet. Virka sedan två öglor och tre stolpar i samma hörn.
 2. Efter första hörnet kommer ett hål som är på sidan dvs. inte ett hörn. I dessa hål virkar du tre stolpar.
 3. Fortsätt på samma sätt varven ut och virka tre stolpar, två öglor och tre stolpar i hörnen och i hålen mellan hörnen virkar du tre stolpar.
 4. Avsluta varv 3 genom att föra virknålen ner i den översta av de tre öglorna (som du gjorde i början), hämta upp garnet och dra igenom direkt.

Varv 4 och 5 virkas precis på samma sätt som varv 3, dvs tre stolpar, två öglor och tre stolpar i varje hörn och hålen däremellan med tre stolpar i varje.

Efter varv 5 mäter rutan ca 18 xc 18 cm. Ibland kan du behöva lägga till ytterligare ett eller två varv för att komma upp i samma stolek (bet beror på att vi alla virkar olika hårt).

I videon virkas varv 5 med samma färg på alla åtta rutor men det är helt upp till dig hur du önskar din balaklava.

Fäst alla garnändar genom att klippa av garnet och lämna en 5-10 cm svans. Knyt den kvarvarande svansen i en knut runt en ögla på baksidan av mormorsrutran för att förhindra att den går upp. Dra åt och dölj svansen genom att fästa den genom några närliggande öglor. 

Steg 2

Virka ihop rutorna

1. Nu är det dags att virka ihop rutorna med varandra. Rad 1 kommer ha fyra rutor och rad 2 ha tre rutor. Börja med att virka ihop sex rutor på rad ett och två (se bild 1). Ha fina sidan ut och avigsidan mot varandra. Gör en löpknut. Ett sätt du kan göra detta på är att vira garnet runt pekfingret och långfingret och sedan dra upp garnet så att öglan låser sig när du drar åt. Lämna ca 15 cm svans. Gå ner i ett hörn på båda rutorna och hämta upp garn och dra igenom direkt (så vi har en start). Gå ner i hörnet igen och hämta upp garn och dra igenom direkt. Fortsätt på samma sätt i varje maska tills du är vid andra hörnet. När du är vid andra hörnet och har gjort en smygmaska så tar du två till rutor och går ner i hörnet på de båda rutorna. Fortsätt på samma sätt tills du monterat alla sex rutor med varandra. När du har gjort det så virkar du en extra maska i sista hörnet. Hämta en ruta till och lägg sen på höger sida av rad 1. Fäst nu de två kanter med varandra. När du är längst ner så klipper du av garnet och avslutar med en ögla.

Steg 3

2. Nästa del vi ska fästa är vertikalt från botten av rad 1 upp till rad tre (se bild) du gör precis på samma sätt som innan.

Steg 4

3. Nu ska vi fästa rutorna igen vertikalt från botten av rad 1 till rad tre igen men denna gång virkar vi ihop rad två och den ensamma rutan på rad 3 horisontellt.

 

Steg 5

4. Nu fäster vi rutan på rad 3 med rad 2.

Steg 6

5. Börja med att fästa alla garnändar precis som vi gjorde på rutan. Nu ska vi fästa den första raden med fyra rutor med varandra. Börja längst ner och virka ihop rutorna upp, när du är uppe i huvudöppningen så virkar du runt huvudöppningen med en maska vi varje maska.

Steg 7

6. Sist så virkar du en kant längst ner, börja på baksidan av balaclavan med en löpknut. Gå ner i en maska och hämta upp garn och dra igenom allt direkt. Fortsätt så med en i varje maska.

Nu är du klar! Hoppas du gilar din nya balaclava!

Steg 8
Steg 9
Steg 10

Join the community

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev och få 10% rabatt på ditt första köp!

By clicking Sign Up you're confirming that you agree with our Terms and Conditions.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.